x

Kontrowersje wokół Kulinarnego Pucharu Polski 2022 - Kamil Tłuczek podejrzewa jury konkursu o stronniczość

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    03.10.2022

Nie milkną kontrowersje wokół tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski. Dwa dni po ogłoszeniu zwycięzców, organizatorzy konkursu ponownie przeliczyli głosy jurorów i wskazali nowych laureatów. Decyzję tę kwestionuje Kamil Tłuczek, zawodnik pierwotnie sklasyfikowany na pierwszym miejscu.

Nie milkną kontrowersje wokół tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski. Zdjęcie: facebook.com/ KPP
Nie milkną kontrowersje wokół tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski. Zdjęcie: facebook.com/ KPP
Finał Kulinarnego Pucharu Polski 2022 został rozegrany podczas tegorocznych targów Polagra w Poznaniu. Jego wyniki poznaliśmy wieczorem 27 września. Ogłoszono wówczas – po zsumowaniu punktacji – że zwycięski tytuł należy się Kamilowi Tłuczkowi i Piotrowi Kuzdro. Drugie miejsce zająć mieli Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk, trzecie zaś Łukasz Wódz i Sebastian Plasota.

Jednak dwa dni później organizatorzy ponownie przeliczyli głosy oddane przez wszystkich członków jury i dokonali korekty punktacji. – Po ogłoszeniu wyników na tegorocznej gali Kulinarnego Pucharu Polski, podczas procedury kontrolnej wykryto nieprawidłowości w wyliczeniu punktacji. Kontrola wykazała, że w elektronicznym systemie obsługi konkursu pojawił się błąd, w następstwie którego uczestnikom konkursu przyznano niewłaściwe finalne wartości punktowe. W związku z tym powołano komisję rewizyjną, która po ponownym przeliczeniu głosów stwierdziła, że najwyższą liczbę punktów od wszystkich sędziów jury konkursowego otrzymał zespół Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, którzy tym samym zostali zwycięzcami 20 edycji Kulinarnego Pucharu Polski – czytamy w oświadczeniu wystosowanym na stronie internetowej i mediach społecznościowych KPP.

Sprzeciw Kamila Tłuczka: weryfikacja punktacji wbrew regulaminowi
Sposób, w jaki dokonano zmian w finałowej punktacji kwestionuje Kamil Tłuczek, zawodnik pierwotnie sklasyfikowany wraz ze swoim pomocnikiem Piotrem Kuzdro na pierwszym miejscu.

– Przede wszystkim moje wątpliwości dotyczą szeregu działań związanych z organizacją konkursu na wszystkich jego etapach, zaczynając od pierwotnego wykluczenia mnie z udziału w nim, następnie przywrócenia i tym samym skrócenia czasu na przygotowania, a kończąc na zaskakującej decyzji o zmianie grona zwycięzców. Ilość zaistniałych zbiegów okoliczności w ramach jednego konkursu znacząco odbiega od rachunku prawdopodobieństwa – pisze Kamil Tłuczek w liście skierowanym do naszej redakcji.

Zgodnie z oświadczeniem organizatorów konkursu, po wykryciu błędu w elektronicznym systemie obsługi ponownego przeliczenia głosów dokonała komisja rewizyjna. Tymczasem, jak twierdzi Kamil Tłuczek, organizatorzy nie posiadali elektronicznego systemu naliczania punktacji, jurorzy spisywali je na kartce. Poza tym, regulamin mówi jasno, że wyniki konkursu są ostateczne i nie przewiduje możliwości ponownego liczenia głosów, czy korekty punktów.

– Zaznaczam, że nie przedstawiono nam uzasadnienia decyzji o ponownym przeliczeniu głosów. Nie odniesiono się również do regulaminu, który w tym zakresie mówił wyłącznie o tym, że decyzje sędziów, a co za tym idzie wyniki konkursu są ostateczne. Lakoniczne wyjaśnienia, nieodnoszące się do meritum rzekomego błędu uderzają nie tylko w wiarygodność organizatorów, ale również w renomę całego konkursu – czytamy w oświadczeniu Kamila Tłuczka.

Zastrzeżenia co do bezstronności
Kamil Tłuczek podejrzewa jury konkursu o stronniczość. – Przez całą moją karierę zawodową uczestniczyłem w wielu konkursach, zarówno jak uczestnik jak i jako juror. Wiem jaka odpowiedzialność leży w rękach jury konkursowych w zakresie transparentności i profesjonalizmu przy ocenie tak skomplikowanych konkursów jak konkursy kulinarne. Okoliczność, że dzień przed konkursem jury korzystało z gościnności jednej z ekip (obecnie uznanej za wygranych), która ponadto jest bezpośrednio powiązana z organizatorem, budzi moje poważne wątpliwości co do ich bezstronności oraz znacząco ogranicza pozytywną ocenę ich profesjonalizmu. Pierwotny wynik konkursu pozwolił mi uwierzyć, że pod ocenę brano naszą pracę, a nie koligacje. Natomiast obecna kuriozalna decyzja o ponownym przeliczeniu głosów i wygraniu drużyny, która nie była w pierwszej trójce, budzi moje poważne zastrzeżenia – pisze Kamil Tłuczek.

Kucharz zapowiada, że będzie wyjaśniał zaistniałą sytuację.
– Chcę podkreślić, że wszyscy uczestnicy konkurowali w równych warunkach, a w trakcie konkursu pomiędzy uczestnikami panowała rywalizacja, atmosfera fair play i wzajemnego szacunku. Nie mam zastrzeżeń do pracy pozostałych uczestników. Natomiast nie mogę zgodzić się z tym, żeby moja ciężka praca przy tych okolicznościach i wątpliwościach została podważona tylko na podstawie krótkiego oświadczenia przez osoby niewymienione z imienia i nazwiska. Gdyby pierwotny werdykt uplasowałby mnie na drugiej pozycji uszanowałbym to. Jednak obecne okoliczności nie pozwalają mi uznać, że o zwycięstwie decydowały umiejętności, kulinarne walory czy jakość prac. Moje zastrzeżenia i pretensje kieruje do organizatorów, sposobu rozstrzygnięcia, braku przestrzegania regulaminu oraz profesjonalizmu. W najbliższych dniach podejmę kroki w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji – kończy swoje oświadczenie Kamil Tłuczek.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej