PAPRYKA RAMIRO FASZEROWANA MUSEM Z KURCZAKA
MUS Z KURCZAKA:
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g śmietany + 200 g śmietany do ubicia
- 1 ząbek czosnku
- 8 g soli
- 2 białka jaja kurzego
Pierś kurczaka zblendować na gładką masę razem ze śmietaną (200 g), czosnkiem, solą i białkiem. Pozostałą śmietanę (200 g) ubić na sztywno i wtłoczyć powoli do musu.
Paprykę ramiro oczyścić z pestek nafaszerować musem i parować ok. 30 min w 80 st. Celsjusza.
EMULSJA Z RUKOLI:
- 20 g żółtka jaja kurzego
- 50 g musztardy Dijon
- 10 g soku z cytryny
- 10 g cukru pudru
- 5 g papryki słodkiej wędzonej
- 125 g oleju rzepakowego
- 100 g oleju „rukola” (patrz przepis poniżej)
Żółtko, musztardę Dijon, sok z cytryny, cukier puder, paprykę wędzoną wymieszać. Oleje również zmieszać razem i powoli wlewać do poprzednich składników do momentu połączenia się (zemulgowania).
OLEJ „RUKOLA”:
- 200 g rukoli
- 350 g oleju rzepakowego
Blendować w Thermomiksie przez 7 min w temperaturze 80 st. Celsjusza.