x

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Kategoria: Karta - dania    07.10.2022

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Fot. Adrian Górmiak
Fot. Adrian Górmiak
PAPRYKA RAMIRO FASZEROWANA MUSEM Z KURCZAKA

MUS Z KURCZAKA:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g śmietany + 200 g śmietany do ubicia
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 g soli
  • 2 białka jaja kurzego

Pierś kurczaka zblendować na gładką masę razem ze śmietaną (200 g), czosnkiem, solą i białkiem. Pozostałą śmietanę (200 g) ubić na sztywno i wtłoczyć powoli do musu.

Paprykę ramiro oczyścić z pestek nafaszerować musem i parować ok. 30 min w 80 st. Celsjusza.

EMULSJA Z RUKOLI:

  • 20 g żółtka jaja kurzego
  • 50 g musztardy Dijon
  • 10 g soku z cytryny
  • 10 g cukru pudru
  • 5 g papryki słodkiej wędzonej
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 100 g oleju „rukola” (patrz przepis poniżej)

Żółtko, musztardę Dijon, sok z cytryny, cukier puder, paprykę wędzoną wymieszać. Oleje również zmieszać razem i powoli wlewać do poprzednich składników do momentu połączenia się (zemulgowania).

OLEJ „RUKOLA”:

  • 200 g rukoli
  • 350 g oleju rzepakowego

Blendować w Thermomiksie przez 7 min w temperaturze 80 st. Celsjusza.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Kopytka z palonym masłem i serem Burszyn

Warszawska restauracja Źródło należąca do Adriana Górniaka zdradza przepis na swoje słynne kopytka z palonym masłem i serem Burszyn!

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej