x

Kopytka z palonym masłem i serem Burszyn

Kategoria: Karta - dania    06.10.2022

Warszawska restauracja Źródło należąca do Adriana Górniaka zdradza przepis na swoje słynne kopytka z palonym masłem i serem Burszyn!

Kopytka z palonym masłem i serem burszyn, Fot. Adrian Górniak
Kopytka z palonym masłem i serem burszyn, Fot. Adrian Górniak
KOPYTKA Z PALONYM MASŁEM I SEREM BURSZYN

CIASTO NA KOPYTKA:

  • 5 kg ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
  • ok. 1 kg mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj
  • sól do smaku

Ziemniaki zmielić w maszynce. Pozostałe składniki wymieszać z ziemniakami, dobrze zagnieść masę i uformować kopytka. Gotować w dobrze osolonej wodzie.

WYWAR:

  • 10 g liści laurowych
  • 10 g ziela angielskiego
  • 50 g świeżego tymianku
  • 1 l wody

Wszystkie składniki gotować przez 10 min. Zostawić do ostygnięcia, przecedzić przez sitko.

SOS Z PALONYM MASŁEM:

  • 2 kostki masła + 3,5 kostki masła dodatkowo
  • 300 ml wywaru z powyższego przepisu
  • 10 g mąki ziemniaczanej wymieszane z 20 g wody

2 kostki masła roztopić na patelni i delikatnie przypalić, następnie przecedzić przez pieluchę tetrową. Dodać wywar i przełożyć do Thermomiksa. Jeżeli będzie za mało wywaru, dopełnić wodą. Ustawić Thermomix na temperaturę 100 st. Celsjusza i zagotować palone masło z wywarem. Do tego dolać rozmieszaną mąkęi gotować przez ok. 8 min, tak żeby masa w Thermomiksie była jednolita, nierozwarstwiona. Jeżeli taka nie jest, dolewać powoli wodę, aż się wszystko ładnie połączy, cały czas mając ustawione grzanie. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzucać powoli 3,5 kostki masła pokrojonego w małe kosteczki, tak żeby wszystko razem zemulgowało. Doprawić solą do smaku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej