- Znaczna część serotoniny, bo aż 90 procent, powstaje w jelitach! Stamtąd, z pomocą nerwu błędnego, trafia do mózgu. Prawidłowa, różnorodna flora bakteryjna przewodu pokarmowego zapewnia sprawną produkcję „hormonu szczęścia”. Dlatego tak ważne jest odżywianie bakterii jelitowych, które najlepiej czują się na diecie obfitującej w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Wśród nich niewątpliwie prym wiodą kasze, z których przyrządzić można „comfort food” – smaczne, zdrowe i poprawiające humor dania – zapewnia Monika Stromkie-Złomaniec.
Czekoladowa kasza jaglana z malinami (doskonała na śniadanie)
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
200 ml napoju owsianego
3 suszone daktyle
2 łyżeczki kakao
garść malin
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka, zalać napojem owsianym i dodać posiekane daktyle. Gotować do zgęstnienia na małym ogniu. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać. Podawać z malinami lub innymi owocami sezonowymi.