x

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski ostatecznymi zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.09.2022

Poznaliśmy prawdziwych laureatów 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkursowi towarzyszyły kontrowersje związane ze sposobem naliczania punktów. Ostatecznie na szczycie podium stanął duet Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski.

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski ostatecznymi zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2022. Zdjęcie: materiały prasowe
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski ostatecznymi zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2022. Zdjęcie: materiały prasowe
26 i 27 września dziewięć kucharskich zespołów zmierzyło się w walce o laury Kulinarnego Pucharu Polski. Rywalizacja była bardzo zaciętą, o czym świadczyć może końcowy wynik punktowy każdej z konkursowych par.

Ostatecznie najlepsi okazali się Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, wygrywając 18 tysięcy złotych. Jury konkursu przyznało im łącznie 1385 punktów. Drugie miejsce wywalczyli Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro, którzy zdobyli 1375 punktów. Tuż za nimi uplasowali się Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk z wynikiem 1373 punktów oraz na czwartym miejscu Łukasz Wódz i Sebastian Plasota, którzy otrzymali 1290 punktów.

Problemy z punktacją
Ogłoszeniu wyników tegorocznego Pucharu towarzyszyły kontrowersje związane związane z nieprawidłowym sposobem liczenia punktów. Po pierwszym zsumowaniu punktacji zwycięski tytuł przyznano Kamilowi Tłuczkowi i Piotrowi Kuzdro. Drugie miejsce zająć mieli Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk, trzecie zaś Łukasz Wódz i Sebastian Plasota.

Jednak, dzień po ogłoszeniu laureatów, organizatorzy imprezy zmuszeni byli do skorygowania finałowych wyników.
– Podczas procedury kontrolnej wykryto nieprawidłowości w obliczeniu punktacji. Kontrola wykazała, że w elektronicznym systemie obsługi konkursu pojawił się błąd, w następstwie którego uczestnikom konkursu przyznano niewłaściwe finalne wartości punktowe – czytamy w opublikowanym w czwartek na stronie www i mediach społecznościowych oświadczeniu.

Ogłoszeniu wyników Kulinarnego Pucharu Polski 2022 towarzyszyły kontrowersje związane związane z nieprawidłowym sposobem liczenia punktów. Zdjęcie: Facebook.com/ KPP
Ogłoszeniu wyników Kulinarnego Pucharu Polski 2022 towarzyszyły kontrowersje związane związane z nieprawidłowym sposobem liczenia punktów. Zdjęcie: Facebook.com/ KPP
Trzy lata zmagań
Rywalizacja w KPP trwała tym razem aż trzy lata. Tyle bowiem, w związku z pandemią Covid-19, zajęła organizacja wszystkich rozgrywanych w całym kraju konkursów branych pod uwagę w klasyfikacji KPP. Przeprowadzenie ich wszystkich było jednak niezbędne, bowiem to dopiero ich zwycięzcy mogą zmierzyć się w Kulinarnym Pucharze Polski.

I tak na przykład, Łukasz Wódz i Sebastian Plasota to laureaci Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny, zaś Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk zapewnili sobie start w Pucharze, dzięki pierwszemu miejscu w konkursie Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność, który odbył się w 2020 r.

O miano najlepszych walczyli w tym roku broniący tytułu z 2019 r. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, Radosław Pelc i Kamil Mamerski, Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro, Bartosz Rosa i Wojciech Nogacz, Paweł Kubera i Bartosz Górka, Krzysztof Kowalski i Natalia Buk, Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki, Łukasza Wódz i Sebastian Plasota. Nad przebiegiem konkursu czuwało jury złożone z jurorów degustacyjnych i technicznych, którym przewodniczył Paweł Salamon.

 

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej