x

Whisky Live Warsaw 2022

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    30.09.2022

Festiwal Whisky Live Warsaw powraca! 28 i 29 października na gości imprezy czekać będą wyjątkowe sesje degustacyjne masterclass oraz rekordowa liczba wystawców.

W tym roku na gości Whisky Live Warsaw czeka sporo zmian. Po pierwsze, festiwal przenosi się do nowej lokalizacji, czyli Centrum Konferencyjnego na stadionie Legii Warszawa przy ulicy Łazienkowskiej.

Po drugie, na wzmiankę zasługuje także rekordowa liczba wystawców. Łącznie ma być ich aż 80. Jak zawsze pojawią się zarówno globalne koncerny, jak i małe rzemieślnicze destylarnie i tzw. niezależni bottlerzy. Podobnie jak w latach ubiegłych, na festiwalu nie zabraknie także innych alkoholi, w tym ginów i rumów, jak i białych kruków oraz debiutantów, których warszawska publiczność będzie miała szansę spotkać po raz pierwszy.

Wreszcie po trzecie, na tegorocznym festiwalu zadebiutuje Strefa HIGH PROOF "Ekskluzywna Selekcja dla Koneserów”. Znajdą się w niej specjalnie wybrane butelki whisky, które ucieszą przede wszystkim zaawansowanych smakoszy.

Dymne potwory i niedostępne roczniki
Stałym elementem festiwalu, którego nie mogło zabraknąć i tym razem, są sesje degustacyjne masterclass, na których za dodatkową opłatą spróbować można wyjątkowych destylatów rzadko spotykanych poza imprezami tego typu. W tym roku na uczestników czekać będzie spotkanie z whisky Glenfarclas w wersji rocznikowej typu single cask, pochodzącej z sześciu różnych dekad produkcji.

Poza nią, podczas osobnej sesji masterclass, zaprezentują się najbardziej dymna whisky świata Octomore czy trunki z cieszącej się sporą popularnością tajwańskiej destylarni Kavalan.

Debiutanci i białe kruki
Na tegorocznym Whisky Live pojawi się m. in. pierwsza belgijska destylarnia whisky typu single malt, Belgian Owl, włoska marka Samaroli, a także jeden z najmniejszych szkockich producentów whisky Daftmill.

Wśród obecnych w tym roku na uwagę zasługują także produkująca wyłącznie organiczną whisky destylarnia Nc’nean czy dojrzewające w beczkach po sherry giny marki Glaswegin. Miłośników destylatów z kukurydzy ucieszy z kolei obecność Bain’s Cape Mountain, producenta z RPA, którego trunki powstają w całości z afrykańskiej kukurydzy.

Goście specjalni
Na festiwalu nie zabraknie związanych z branżą gości specjalnych. Po raz pierwszy w Warszawie pojawi się na przykład Mark Reynier, czyli były właściciel kultowej destylarni Bruichladdich, pracujący dziś w irlandzkiej Waterford Distillery.

Oprócz niego, swój udział w festiwalu potwierdził m.in. Serge Valentin, jeden z najlepiej znanych blogerów świata whisky, pisarz oraz założyciel grupy Malt Maniacs & Friends. Oprócz wspomnianej dwójki, goście festiwalu będą mieli szansę spotkać także Ingvara Ronde, autora corocznego przewodnika po świecie starzonych trunków - "Whisky Yearbook". W Warszawie będzie on promował najnowszą edycję książki.

Bilety na jeden lub oba dni festiwalu można kupić w cenie 199 i 299 zł na stronie whiskylivewarsaw.com/dla-odwiedzajacych/sprzedaz-biletow/. Pod tym samym adresem znajdziemy też bilety na sesje masterclass.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Rational na Giełdzie Gastronomicznej Klimatex

Firma Rational będzie gościć na tegorocznej Giełdzie Gastronomicznej Klimatex. Od 30 marca do 1 kwietnia odwiedzający stoisko firmy będą mogli m.in. lepiej oznać urządzenia iCombi Pro i iVario Pro.

Gelato Festival World Masters Challenge w Łodzi

28 marca w siedzibie firmy Primulator Polska w Łodzi odbędzie się Gelato Festival World Masters Challenge - impreza, podczas której 15 rzemieślników zajmujących się na co dzień produkcją lodów powalczy o miejsce w krajowym finale w 2025 roku.

Festiwal syryjski w Stacji Food Hall

23 marca w gdańskiej Stacji Food Hall rusza Festiwal syryjski. Podczas wydarzenia spróbować będzie można potraw oraz koktajli inspirowanych kuchnią bliskowschodnią.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej