x

Whisky Live Warsaw po raz dziewiąty w stolicy

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    30.09.2022

Festiwal Whisky Live Warsaw powraca! 28 i 29 października na gości imprezy czekać będą wyjątkowe sesje degustacyjne masterclass oraz rekordowa liczba wystawców.

W tym roku na gości Whisky Live Warsaw czeka sporo zmian. Po pierwsze, festiwal przenosi się do nowej lokalizacji, czyli Centrum Konferencyjnego na stadionie Legii Warszawa przy ulicy Łazienkowskiej.

Po drugie, na wzmiankę zasługuje także rekordowa liczba wystawców. Łącznie ma być ich aż 80. Jak zawsze pojawią się zarówno globalne koncerny, jak i małe rzemieślnicze destylarnie i tzw. niezależni bottlerzy. Podobnie jak w latach ubiegłych, na festiwalu nie zabraknie także innych alkoholi, w tym ginów i rumów, jak i białych kruków oraz debiutantów, których warszawska publiczność będzie miała szansę spotkać po raz pierwszy.

Wreszcie po trzecie, na tegorocznym festiwalu zadebiutuje Strefa HIGH PROOF "Ekskluzywna Selekcja dla Koneserów”. Znajdą się w niej specjalnie wybrane butelki whisky, które ucieszą przede wszystkim zaawansowanych smakoszy.

Dymne potwory i niedostępne roczniki
Stałym elementem festiwalu, którego nie mogło zabraknąć i tym razem, są sesje degustacyjne masterclass, na których za dodatkową opłatą spróbować można wyjątkowych destylatów rzadko spotykanych poza imprezami tego typu. W tym roku na uczestników czekać będzie spotkanie z whisky Glenfarclas w wersji rocznikowej typu single cask, pochodzącej z sześciu różnych dekad produkcji.

Poza nią, podczas osobnej sesji masterclass, zaprezentują się najbardziej dymna whisky świata Octomore czy trunki z cieszącej się sporą popularnością tajwańskiej destylarni Kavalan.

Debiutanci i białe kruki
Na tegorocznym Whisky Live pojawi się m. in. pierwsza belgijska destylarnia whisky typu single malt, Belgian Owl, włoska marka Samaroli, a także jeden z najmniejszych szkockich producentów whisky Daftmill.

Wśród obecnych w tym roku na uwagę zasługują także produkująca wyłącznie organiczną whisky destylarnia Nc’nean czy dojrzewające w beczkach po sherry giny marki Glaswegin. Miłośników destylatów z kukurydzy ucieszy z kolei obecność Bain’s Cape Mountain, producenta z RPA, którego trunki powstają w całości z afrykańskiej kukurydzy.

Goście specjalni
Na festiwalu nie zabraknie związanych z branżą gości specjalnych. Po raz pierwszy w Warszawie pojawi się na przykład Mark Reynier, czyli były właściciel kultowej destylarni Bruichladdich, pracujący dziś w irlandzkiej Waterford Distillery.

Oprócz niego, swój udział w festiwalu potwierdził m.in. Serge Valentin, jeden z najlepiej znanych blogerów świata whisky, pisarz oraz założyciel grupy Malt Maniacs & Friends. Oprócz wspomnianej dwójki, goście festiwalu będą mieli szansę spotkać także Ingvara Ronde, autora corocznego przewodnika po świecie starzonych trunków - "Whisky Yearbook". W Warszawie będzie on promował najnowszą edycję książki.

Bilety na jeden lub oba dni festiwalu można kupić w cenie 199 i 299 zł na stronie whiskylivewarsaw.com/dla-odwiedzajacych/sprzedaz-biletow/. Pod tym samym adresem znajdziemy też bilety na sesje masterclass.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej