x

Whisky Live Warsaw po raz dziewiąty w stolicy

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    30.09.2022

Festiwal Whisky Live Warsaw powraca! 28 i 29 października na gości imprezy czekać będą wyjątkowe sesje degustacyjne masterclass oraz rekordowa liczba wystawców.

W tym roku na gości Whisky Live Warsaw czeka sporo zmian. Po pierwsze, festiwal przenosi się do nowej lokalizacji, czyli Centrum Konferencyjnego na stadionie Legii Warszawa przy ulicy Łazienkowskiej.

Po drugie, na wzmiankę zasługuje także rekordowa liczba wystawców. Łącznie ma być ich aż 80. Jak zawsze pojawią się zarówno globalne koncerny, jak i małe rzemieślnicze destylarnie i tzw. niezależni bottlerzy. Podobnie jak w latach ubiegłych, na festiwalu nie zabraknie także innych alkoholi, w tym ginów i rumów, jak i białych kruków oraz debiutantów, których warszawska publiczność będzie miała szansę spotkać po raz pierwszy.

Wreszcie po trzecie, na tegorocznym festiwalu zadebiutuje Strefa HIGH PROOF "Ekskluzywna Selekcja dla Koneserów”. Znajdą się w niej specjalnie wybrane butelki whisky, które ucieszą przede wszystkim zaawansowanych smakoszy.

Dymne potwory i niedostępne roczniki
Stałym elementem festiwalu, którego nie mogło zabraknąć i tym razem, są sesje degustacyjne masterclass, na których za dodatkową opłatą spróbować można wyjątkowych destylatów rzadko spotykanych poza imprezami tego typu. W tym roku na uczestników czekać będzie spotkanie z whisky Glenfarclas w wersji rocznikowej typu single cask, pochodzącej z sześciu różnych dekad produkcji.

Poza nią, podczas osobnej sesji masterclass, zaprezentują się najbardziej dymna whisky świata Octomore czy trunki z cieszącej się sporą popularnością tajwańskiej destylarni Kavalan.

Debiutanci i białe kruki
Na tegorocznym Whisky Live pojawi się m. in. pierwsza belgijska destylarnia whisky typu single malt, Belgian Owl, włoska marka Samaroli, a także jeden z najmniejszych szkockich producentów whisky Daftmill.

Wśród obecnych w tym roku na uwagę zasługują także produkująca wyłącznie organiczną whisky destylarnia Nc’nean czy dojrzewające w beczkach po sherry giny marki Glaswegin. Miłośników destylatów z kukurydzy ucieszy z kolei obecność Bain’s Cape Mountain, producenta z RPA, którego trunki powstają w całości z afrykańskiej kukurydzy.

Goście specjalni
Na festiwalu nie zabraknie związanych z branżą gości specjalnych. Po raz pierwszy w Warszawie pojawi się na przykład Mark Reynier, czyli były właściciel kultowej destylarni Bruichladdich, pracujący dziś w irlandzkiej Waterford Distillery.

Oprócz niego, swój udział w festiwalu potwierdził m.in. Serge Valentin, jeden z najlepiej znanych blogerów świata whisky, pisarz oraz założyciel grupy Malt Maniacs & Friends. Oprócz wspomnianej dwójki, goście festiwalu będą mieli szansę spotkać także Ingvara Ronde, autora corocznego przewodnika po świecie starzonych trunków - "Whisky Yearbook". W Warszawie będzie on promował najnowszą edycję książki.

Bilety na jeden lub oba dni festiwalu można kupić w cenie 199 i 299 zł na stronie whiskylivewarsaw.com/dla-odwiedzajacych/sprzedaz-biletow/. Pod tym samym adresem znajdziemy też bilety na sesje masterclass.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej