x

Kawiarnia to najlepsze miejsce na pierwszą randkę - uważa ponad połowa Polaków

Kategoria: Twój biznes - wiedza    29.09.2022

Polacy uważają, że spotkania przy kawie to wciąż najlepszy sposób na randkę - wynika z nowego badania aplikacji randkowej Badoo. To miejsce wskazało aż 57% polskich singli, obalając tym samym przekonanie, że rozmowy przy małej czarnej lub dużej białej są już staromodne.

Polacy uważają, że spotkania przy kawie to wciąż najlepszy sposób na randkę – wynika z nowego badania aplikacji randkowej Badoo. Zdjęcie: Shutterstock.com
Polacy uważają, że spotkania przy kawie to wciąż najlepszy sposób na randkę – wynika z nowego badania aplikacji randkowej Badoo. Zdjęcie: Shutterstock.com
Nowe wyniki badań opublikowano tuż przed Dniem Kawy obchodzonym w Polsce 29 września oraz Międzynarodowym Dniem Kawy przypadającym na 1 października.

Pierwsze randki często bywają stresujące, a wybór klimatycznej kawiarni sprawia, że są bardziej luźne, stosunkowo niedrogie, a także nie zobowiązują do długiego szykowania się, siedzenia do późnych godzin nocnych czy picia licznych koktajli.

Badanie zlecone przez aplikację randkową Badoo pokazuje, że poranne spotkania są coraz popularniejsze, a połowa singli była już na randce przed 10 rano lub chciałaby się na taką wybrać. Zdjęcie: Shutterstock.com
Badanie zlecone przez aplikację randkową Badoo pokazuje, że poranne spotkania są coraz popularniejsze, a połowa singli była już na randce przed 10 rano lub chciałaby się na taką wybrać. Zdjęcie: Shutterstock.com
Badanie zlecone przez aplikację randkową Badoo pokazuje, że poranne spotkania są coraz popularniejsze, a połowa singli była już na randce przed 10 rano lub chciałaby się na taką wybrać. Trend ten określany jest jako „dawn dating”, czyli randkowanie o świcie i spotkania w kawiarniach doskonale do niego pasują. Jedna trzecia singli wskazuje, że takie randki są fajnym sposobem na rozpoczęcie dnia, zauważając, że o tej porze mają o wiele więcej energii. Jednak największy odsetek – 43% – lubi poranne spotkania, bo nie ma wtedy oczekiwania, by pić alkohol!

Badoo potwierdziło również, że rośnie trend randkowy „dry dating”, w którym chodzi właśnie o spotkania na trzeźwo. Aż 52%2 ankietowanych singli było zainteresowanych randkami bez alkoholu i to jest świetna wiadomość, bo choć procenty rozluźniają, to wpływają także na podejmowanie pochopnych decyzji.

Idealną alternatywą może być spotkanie właśnie przy kawie, które daje singlom szansę na lepsze poznanie drugiej osoby i sprawdzenie, czy mają wspólne zainteresowania. Kofeina nie tylko daje zastrzyk energii, ale przyczynia się także do produkcji dopaminy – hormonu, który sprawia, że czujemy się szczęśliwi.

Randka przy kawie wcale nie musi być stereotypowa i banalna. Według danych Badoo, 1/51 polskich singli preferuje randki, które są szalone i nieprzewidywalne lub z aktywnościami, których nie mieli okazji wcześniej doświadczyć. Ciekawą ofertą dla randkowiczów mogą być zatem np. warsztaty z baristą.

Badanie przeprowadzone w Polsce metodą CAWI (ankieta online) w dniach 21.07-29.07.2022 przez agencję SW Research, na próbie 1000 randkujących singli (18+).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sphinx: Jedyną możliwością obniżania cen jest wzrost frekwencji gości

- Dziś sam wsad do przygotowania shoarmy kosztuje tyle, ile kiedyś wynosiła jej cena, a przecież surowiec to tylko jedna z kilku grup kosztów prowadzenia restauracji - mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, operatora sieci Sphinx. Rozmawiamy z nim m.in. o strukturze wydatków w gastronomi.

Restauracje zmuszone do zwrotu dotacji z tarczy PRF walczą o przetrwanie. Wśród nich kultowy Ranny Ptaszek

Z powodu konieczności zwrotu dotacji z tarczy antykryzysowej w tarapatach finansowych znalazły się m.in. krakowskie bary Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi. Dla wielu firm gastronomicznych perspektywa windykacji należności wobec Skarbu Państwa oznacza w najbliższym czasie pewne bankructwo.

Energooszczędność. Jak zmniejszyć wydatki na prąd w restauracji?

Rosnące podwyżki cen gazu i energii w ostatnich miesiącach znacznie zwiększyły koszty funkcjonowania wszystkich restauracji. Szukając oszczędności, warto przyjrzeć się kondycji kuchenek, pieców czy zmywarek, i to nie tylko wtedy, gdy planujemy ich wymianę na bardziej energooszczędne modele.

Rosną długi w HoReCa, głównie w gastronomii

Branża noclegowo-gastronomiczna ma coraz większe problemy finansowe. Przez ostatni rok jej zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. 82 proc. tej kwoty (255,8 mln zł) są winne swoim wierzycielom restauracje i firmy cateringowe. Komu nie płaci branża gastro?

Najwięksi gastronomiczni gracze w Europie [RANKING]

Przedstawiamy kolejną edycję rankingu największych sieci gastronomicznych w Europie. Zestawienie wraz z analizą zostało przygotowane przez międzynarodową redakcję magazynu "Food Service Europe & Middle East".

Gastrotrendy 2023

Powrót mody na kuchnię polską, wegański comfort food, białko z insektów - w nadchodzącym roku trendy gastronomiczne, jak chyba nigdy dotąd, będą pokłosiem sytuacji społeczno-ekonomicznej, w której się znaleźliśmy

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej