x

Krakowski TAG. na liście 100 najlepszych koktajlbarów na świecie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.09.2022

Na tydzień przed ogłoszeniem listy najlepszych koktajbarów The World’s 50 Best Bars 2022, poznaliśmy drugą pięćdziesiątkę lokali, które uplasowały się na pozycjach od 51 do 100. Wśród wyróżnionych na 97. lokacie znalazł się krakowski TAG.

Zespół krakowskiego koktajlbaru TAG. Zdjęcie: materiały prasowe
Zespół krakowskiego koktajlbaru TAG. Zdjęcie: materiały prasowe
O kształcie listy jak co roku zadecydowało ponad 650 niezależnych ekspertów – od uznanych barmanów i konsultantów branży po dziennikarzy oraz specjalistów od koktajli.

Debiut Krakowa
Na pozycjach od 51 do 100 uplasowały się lokale z 32 różnych miast na całym świecie. Aż 16 wyróżnionych lokali pochodzi z Europy, 14 z Azji, 4 z USA, 2 z Meksyku i 4 z Ameryki Południowej.

Co ciekawe, aż 8 azjatyckich barów, które trafiło na listę najlepszych, zlokalizowanych jest w Singapurze. W zestawieniu nie zabrakło także debiutantów z miast takich jak Bratysława, Manchester, Playa Del Carmen i Kraków. Po raz pierwszy na liście (pozycja 97) znalazł się krakowski koktajlbar TAG. Szefową baru i specem od komunikacji jest w nim Alicja Bączyk, która przed paroma dniami zajęła 4. miejsce na Diageo Reserve World Class w Sydney. To pierwsza osoba z Polski, która uplasowała się na tak wysokiej lokacie w tym prestiżowym konkursie.

Nowe zasady głosowania
W 2022 roku po raz kolejny wprowadzono zmiany w sposobie głosowania, tak by dostosować reguły listy do obowiązujących w niektórych krajach obostrzeń związanych z pandemią Covid-19. Wszyscy członkowie Akademii The World's 50 Best Bars głosowali na siedem lokali, przy czym maksymalnie pięć z nich mogło pochodzić z kraju jurora. Z tego ograniczenia zwolnieni byli głosujący, którzy w ciągu ostatniego roku z powodu pandemii nie mogli odbywać podróży zagranicznych.

Pełna lista najlepszych barów zostanie ujawniona podczas ceremonii wręczenia nagród w Barcelonie, 4 października 2022 r. Wydarzenie będzie również transmitowane na żywo od godziny 20:20 czasu lokalnego na Facebooku oraz na kanale 50 Best Bars TV na YouTube.

Koktajl Nut So Old z oferty krakowskiego baru TAG. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl Nut So Old z oferty krakowskiego baru TAG. Zdjęcie: materiały prasowe
World's 50 Best Bars – miejsca od 51 do 100
51 Sago House - Singapur
52 Barro Negro - Ateny
53 Cause Effect Cocktail Kitchen - Cape Town
54 La Factoría - Old San Juan
55 28 HongKong Street - Singapur
56 Quinary - Hong Kong
57 MO Bar - Singapur
58 Mimi Kakushi - Dubai
59 Schofield's - Manchester
60 Caretaker's Cottage - Melbourne
61 Presidente - Buenos Aires
62 Tan Tan - São Paulo
63 The SG Club - Tokyo
64 Brujas - Mexico City
65 Analogue - Singapur
66 El Barón - Kartagena
67 Atlas - Singapur
68 Hero Bar - Nairobi
69 No Sleep Club - Singapur
70 La Sala de Laura - Bogota
71 Tjoget - Sztokholm
72 Three Sheets - Londyn
73 Camparino in Galleria - Mediolan
74 Nutmeg & Clove - Singapur
75 Side Hustle - Londyn
76 Candelaria - Paryż
77 The Court - Rzym
78 Röda Huset - Sztokholm
79 Vesper - Bangkok
80 Dead End Paradise - Bejrut
81 Lost & Found - Nikozja
82 Indulge Experimental Bistro - Tajpej
83 Bar Goto - Nowy Jork
84 Le Syndicat - Paryż
85 Danico - Paryż
86 Freni e Frizioni - Rzym
87 Re - Sydney
88 Art of Duplicity - Cape Town
89 Donovan Bar - Londyn
90 Republic - Singapur
91 Antique American Bar Bratysława
92 The House of Machines - Cape Town
93 Mace - Nowy Jork
94 Sweet Liberty - Miami
95 The Bamboo Bar - Bangkok
96 The Dead Rabbit - Nowy Jork
97 TAG. - Kraków
98 Zapote Bar - Playa del Carmen
99 Tesouro - Goa
100 Sin + Tax - Johannesburg


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej