x

Znamy uczestników "Czas na rybę!"

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.09.2022

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali, kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!". Rywalizacja, która odbędzie się 1 i 2 października, jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

V edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!\\\". Grafika: materiały prasowe
V edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!\\\". Grafika: materiały prasowe
O zwycięstwo rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych (sobota) i profesjonalni szefowie kuchni (niedziela). W sumie na konkurs nadeszło 39 zgłoszeń – 22 ekipy ze szkół i 17 drużyn szefów. Głównym produktem konkursowym jest karp, a obowiązkowym dodatkiem do dań są suszone owoce.

Zakwalifikowani szefowie kuchni
Bartłomiej Biały & Karolina Dąbrowska
Arkadiusz Chwałek & Marek Tomaszewski
Emil Klimas & Dominik Świątecki
Paweł Kucharski & Paweł Polakowski
Przemysław Szwak & Michał Just

V edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!\". Grafika: materiały prasowe
V edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!\". Grafika: materiały prasowe
Zakwalifikowani uczniowie
Łukasz Dominiak & Rafał Dzedzej  z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
Piotr Duda- Klimaszewski & Mikołaj Matusik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Paulina Kociuba & Martyna Moś z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach
Julia Masierak & Kamila Jarosz z Technikum Gastronomicznego Lider w Lublinie
Norbert Nowak & Kacper Michniewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Dawid Sekuła & Igor Zborowski z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej

Jury
Uczniów ocenią kucharze ze stowarzyszenia Euro - Toqes Polska: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Artur Piotrowski i Michał Proć.
Jurorami dla profesjonalistów są: Iwona Niemczewska, Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Gawlik, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski i Jarek Uściński.

Organizatorzy
Głównymi organizatorami konkursu „Czas na rybę!" są: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna", szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Niemodlin, Euro - Toqes Polska, Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Polski Karp sp. z o.o. Nagrody dodatkowe (wycieczkę do Padwy dla kucharzy i warsztaty dla uczniów) ufundowała firma UNOX Polska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej