x

Zwycięzcy Grand Prix Blind Tasting w Gdańsku

Kategoria: Wino    22.09.2022

Arkadiusz Kurowski z warszawskiego Flaming & Co. zwyciężył Grand Prix w Gdańsku, konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w formule Blind Tasting. Drugie miejsce zajął Maciej Selwent z Vininova z Gdańska, a trzecie Bartosz Nowakowski z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy.

Arkadiusz Kurowski z warszawskiego Flaming & Co. zwyciężył Grand Prix w Gdańsku, konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w formule Blind Tasting. Zdjęcie: materiały prasowe
Arkadiusz Kurowski z warszawskiego Flaming & Co. zwyciężył Grand Prix w Gdańsku, konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w formule Blind Tasting. Zdjęcie: materiały prasowe
W konkursie przeprowadzonym 18 września w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto wystartowało 10 sommelierów. Zadania eliminacyjne skupiały się na degustacji w ciemno i opisywaniu win takich jak:
- Zinfandel, Confident, Lodi, California, USA 2020
- Crozes Hermitage, Victor Berard, Dolina Rodanu, Francja 2019
- Riesling Trocken Kloster Ererbach, Rheinagu, Niemcy 2020
- Muscadet Serve et Maine Sur Lie Les Roches Noires, Dolina Loary, Francja 2020
- Chardonnay Resreva Privada Conde Jose, Chile 2021
- Sainte Victorie, Chateau de la Galiniere, Prowansja, Francja 2021
- Rives & Terrasses, Tavel, Francja 2020
- Pinot Grigio Rose, Mezzacorona, Vigneti delle Dolomiti, Włochy 2020

W przypadku każdego wina zawodnicy musieli zdefiniować kraj pochodzenia, region, apelację, rocznik i szczep lub szczepy, z jakich zostało zrobione. Dwa zadania dotyczyły także mocnych alkoholi: tequili, grappy, jasnego rumu, wódki młody ziemniak, ciemnego rumu, single malt i irlandzkiej whisky. W finale w ramach degustacji w ciemno zawodnicy mieli rozpoznać i opisać porto ruby, marsalę rubino i maderę bual, a także precyzyjnie rozlać do kieliszków butelkę cavy magnum.

Kolejne i ostatnie regionalne zawody sommelierskie Grand Prix odbędą się 4-5 listopada w Szczecinie, a już 15-16 października w Poznaniu sommelierzy walczyć będą o tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: vege food and wine

To prawda, że najwięcej klasycznych połączeń bazuje na produktach zwierzęcych, ale diety i upodobania kulinarne nieuchronnie zmierzają w stronę wege, co pobudza kreatywność i otwiera nowy rozdział w księgach food & wine pairingu.

Wina (wcale nie tak) egzotyczne

Jak zwiększyć atrakcyjność karty win i ich sprzedaż? W poszukiwaniu butelek zejść z utartej ścieżki!

Wino bardziej socjalne

Dobra, przemyślana karta win to dla lokalu nie tylko źródło dodatkowych, czasem znaczących przychodów, ale także istotny element budowania wizerunku. Dookreśla koncept w percepcji gości i lokuje go w odpowiednim miejscu na ich mentalnych mapach.

Adam Pawłowski: Raport z winnic

Ciągłość powtarzalnych trendów pogodowych przechodzi do historii. Ostatnia dekada pokazuje, że jedyne, czego można być pewnym, to… nieprzewidywalności. Susza, rekordowo wysokie temperatury, pożary i zaburzony kalendarz prac są największymi wyzwaniami tegorocznych zbiorów.

Kursy Court of Master Sommeliers w Warszawie

Sommelierzy i sommelierki z Europy i świata ponownie przybędą do Warszawy żeby zmierzyć się z egzaminami w ramach międzynarodowych kursów Court of Master Sommeliers.

Magda Gessler z własną marką win. Dostępne online i w sieci Żabka

Znana restauratorka Magda Gessler wkracza na polski rynek alkoholi z własną marką win - "R". Trunki pochodzące z winnicy Bodegas Villarrica Manor w Hiszpanii zostały osobiście wyselekcjonowane przez nią i Janusza Palikota. Kolekcja win jest dostępna online i w sieci Żabka.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej