- Arkadiusz Kurowski z warszawskiego Flaming & Co. zwyciężył Grand Prix w Gdańsku, konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w formule Blind Tasting. Zdjęcie: materiały prasowe
- Zinfandel, Confident, Lodi, California, USA 2020
- Crozes Hermitage, Victor Berard, Dolina Rodanu, Francja 2019
- Riesling Trocken Kloster Ererbach, Rheinagu, Niemcy 2020
- Muscadet Serve et Maine Sur Lie Les Roches Noires, Dolina Loary, Francja 2020
- Chardonnay Resreva Privada Conde Jose, Chile 2021
- Sainte Victorie, Chateau de la Galiniere, Prowansja, Francja 2021
- Rives & Terrasses, Tavel, Francja 2020
- Pinot Grigio Rose, Mezzacorona, Vigneti delle Dolomiti, Włochy 2020
W przypadku każdego wina zawodnicy musieli zdefiniować kraj pochodzenia, region, apelację, rocznik i szczep lub szczepy, z jakich zostało zrobione. Dwa zadania dotyczyły także mocnych alkoholi: tequili, grappy, jasnego rumu, wódki młody ziemniak, ciemnego rumu, single malt i irlandzkiej whisky. W finale w ramach degustacji w ciemno zawodnicy mieli rozpoznać i opisać porto ruby, marsalę rubino i maderę bual, a także precyzyjnie rozlać do kieliszków butelkę cavy magnum.
Kolejne i ostatnie regionalne zawody sommelierskie Grand Prix odbędą się 4-5 listopada w Szczecinie, a już 15-16 października w Poznaniu sommelierzy walczyć będą o tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów.