x

III Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    21.09.2022

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego odbędzie się 17 listopada w centrum EXPO Kraków jako wydarzenie towarzyszące targom Horeca oraz Gastrofood.

Tegoroczne zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu dań z udźca sarny oraz mięsa króliczego z wątróbką.
– Stawiamy na sarninę, bo to najwykwintniejszy rodzaj dziczyzny spośród dostępnych w Polsce. Stały element konkursu to także przygotowanie przystawki z królika, jako że jesteśmy jednym z największych jego przetwórców – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy organizującej mistrzostwa firmy Las-Kalisz z siedzibą w Tomnicach k. Krotoszyna w Wielkopolsce.

Wśród obowiązkowych dodatków muszą się pojawić ponadto skorupiakowy fond w płynie marki Chef oraz dojrzewający przez sześć miesięcy ser Bursztyn (w tym roku przypada dwudziestolecie opracowania jego receptury) z linii Skarby Serowara firmy Spomlek.

– Wybór na podstawę przystawki królika wraz z wątróbką ma podkreślać szacunek dla mięsa i konieczność wykorzystania wszystkich jadalnych elementów zwierzęcia. Podobnie jest z udźcem sarny. Zbyt wielu kucharzy te fragmenty tuszy dużych zwierząt, które nie są szlachetnymi częściami grzbietu, ignoruje lub przeznacza na gulasz czy mielone. To błąd. Chcemy pobudzić kreatywność, a udziec daje ku temu sporo możliwości – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni i ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz. – Dobierając fond ze skorupiaków, przełamujemy ponadto stereotyp, że nie łączy się mięsa z owocami morza. Ser zaś stanowi źródło naturalnego umami.

Dania konkursowe będą podawane na talerzach udostępnionych przez Polską Grupę Porcelanową.
Zgłoszenia do udziału w mistrzostwach – przepisy na potrawy ze składnikami obowiązkowymi wraz ze zdjęciami gotowych dań – można nadsyłać do 9 października na adres: zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl.

Komisja konkursowa wyłoni spośród nich sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale podczas targów Horeca w Krakowie. Podobnie jak w ubiegłym roku mistrzostwa będą transmitowane na żywo w mediach społecznościowych organizatora. Ponadto przez całe trzy dni targów potrwa promocja dziczyzny.

16 listopada przewidziano pokazy, w czasie których zespoły szefów kuchni w barwach reprezentowanych przez siebie restauracji przedstawią swoje spojrzenie na ten rodzaj mięsa. Z kolei 18 listopada na udostępnionych na potrzeby mistrzostw stanowiskach firmy Plastmet młodzież stanie w szranki w ramach Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych, którego tematem będą dzikie smaki.

Więcej informacji na temat tegorocznej edycji wydarzenia można znaleźć w witrynie www.mistrzostwadziczyzna.pl oraz na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rational na Giełdzie Gastronomicznej Klimatex

Firma Rational będzie gościć na tegorocznej Giełdzie Gastronomicznej Klimatex. Od 30 marca do 1 kwietnia odwiedzający stoisko firmy będą mogli m.in. lepiej oznać urządzenia iCombi Pro i iVario Pro.

Gelato Festival World Masters Challenge w Łodzi

28 marca w siedzibie firmy Primulator Polska w Łodzi odbędzie się Gelato Festival World Masters Challenge - impreza, podczas której 15 rzemieślników zajmujących się na co dzień produkcją lodów powalczy o miejsce w krajowym finale w 2025 roku.

Festiwal syryjski w Stacji Food Hall

23 marca w gdańskiej Stacji Food Hall rusza Festiwal syryjski. Podczas wydarzenia spróbować będzie można potraw oraz koktajli inspirowanych kuchnią bliskowschodnią.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej