x

Sosy gotowe Prymat GastroLine - smak i wygoda w Twojej kuchni

Kategoria: Karta - dania    19.09.2022

W ofercie sosów dla gastronomii Prymat znajdziemy zarówno tradycyjne, dobrze znane propozycje, np. sos barbecue czy tysiąca wysp, jak i nieoczywiste połączenia smakowe - w sosie sweet chilli czy sosie mango-jalapeño. Jakie mają atuty i jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka porad.

Zdjęcie: materiały Prymat
Zdjęcie: materiały Prymat
Sos to element, bez którego trudno wyobrazić sobie wiele potraw. Dopełnia smak potraw np. grillowanych mięs, łączy składniki, np. w burgerach, ale może być też świetną bazą dla całych dań jako choćby dodatek do marynaty. 

Gotowe sosy – dlaczego warto je mieć w profesjonalnej kuchni?

Jeden gotowy sos – dziesiątki zastosowań
Co sprawia, że jedzenie jest smaczne? Dużą rolę odgrywa tu balans między poszczególnymi składnikami dania. Dobrze dobrany sos w odpowiedniej ilości pomoże podkręcić smak, bądź wręcz przeciwnie, złagodzić całość i dodać daniu harmonii. Warto testować różne zastosowania sosów – na zimno i na gorąco.

Sosy to nie tylko dodatek do pizzy, grillowanych mięs czy frytek, ale też baza dla innych potraw. W prosty sposób możemy je także modyfikować, dodając np. anchois, oliwki, kapary czy tuńczyka. Gotowe sosy są świetną bazą do past rybnych, warzywnych oraz serowych. To proste, gotowe (zatem niewymagające od szefa kuchni dodatkowego nakładu pracy) składniki pozwalają osiągnąć niebywałe efekty.

Oszczędność czasu przy zachowaniu wysokiej jakości dań
Współczesna gastronomia stawia przed kucharzami i właścicielami restauracji szereg wyzwań. W profesjonalnej kuchni potrzeba dobrej organizacji pracy przy jednoczesnym zapewnianiu jakości. To podstawowe kwestie, które pozwalają wyróżnić się na tle konkurencji. Oszczędność czasu jest więc ogromnie ważna, podobnie jak oszczędność pieniędzy. I w tym miejscu warto wspomnieć, że sosy Prymat GastroLine są bardzo przystępne cenowo.

Sprawdzone produkty pozwalają skrócić czas przygotowania i wydawania zamówień. To również gwarancja smaku, dlatego sosy dla gastronomii stanowią niebagatelną pomoc w przygotowaniu dań. Co więcej, pozwalają w łatwy sposób utrzymać powtarzalność smaków na talerzu.

Gotowe sosy – sposób na dania z twistem

Pikantne udka kurczaka z sosem meksykańskim. Zdjęcie: materiały Prymat
Pikantne udka kurczaka z sosem meksykańskim. Zdjęcie: materiały Prymat
Wiele osób traktuje sosy wyłącznie jako dodatki do mięsa czy dań typu fast food. Warto jednak podkreślić, że te produkty mają bardzo szeroki wachlarz zastosowań: od dressingów do sałatek, przez bazy do dań i zakąsek kuchni tex-mex, po urozmaicenie kanapek i zamiennik np. masła.

Sos może nadać potrawie nowe oblicze. W jaki sposób? Przykłady można mnożyć. Pieczone udka z kurczaka bywają uważane za dość powszechną propozycję w menu. Warto je zaserwować nieco inaczej np. według przepisu na pikantne udźce z kurczaka z sosem meksykańskim. Zgodnie z recepturą mięso nacieramy sosem przed włożeniem do piekarnika. Nie musimy przygotowywać czasochłonnej marynaty z wielu składników. Gotowy dodatek nada mięsu wyrazisty, lekko pikantny smak.

Taco. Zdjęcie: materiały Prymat
Taco. Zdjęcie: materiały Prymat
Sosy sprawdzą się również, kiedy chcemy przygotować autorskie sałatki i dipy. Sos meksykański zamiast majonezu w sałatce jarzynowej? Krewetki podane z sosem tysiąca wysp? Warto testować nowe smaki i zaskakiwać swoich gości. Także do przygotowania prostych dań street foodu można podejść z dozą kreatywności. Tutaj świetnie komponują się słodkie i pikantne smaki, połączone w gotowym sosie sweet chilli. Produkt można wykorzystać, przygotowując tapasy lub taco, np. w wegańskiej odsłonie.

Więcej inspiracji?
Warto sprawdzić połączenia smakowe proponowane przez szefów kuchni na stronie prymatgastroline.pl, którzy w codziennej pracy wykorzystują sosy gotowe Prymat GastroLine:
⦁ Orientalne gofry z kurczakiem i glonami wakame – dobrze znane wszystkim gofry, przygotowane w wytrawnej, aromatycznej odsłonie. Podajemy je z Sosem sweet chili Prymat GastroLine, który podkreśla bogactwo smaków.
⦁ Polędwiczki z kurczaka w panierce, frytki i… Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine, zamiast ketchupu. Zaskoczenie gości gwarantowane.
⦁ Sos duński Prymat GastroLine, jako dodatek do klasycznego śledzia z cebulą to nieoczywiste i jednocześnie bardzo smaczne połączenie.
⦁ Sos sweet chilli Prymat GastroLine, nada delikatnemu hummusowi ostrą i słodkawą nutę.
⦁ Fani majonezu zdecydowanie powinni poznać jego nową odsłonę. Gwarancją niepowtarzalnego smaku jest Sos mango-jalapeño Prymat GastroLine.
Krewetki w tempurze z warzywami po tajsku i sosem mango jalapeño to zaskakujący sposób na podanie owoców morza.

Krewetki w tempurze z warzywami po tajsku i sosem mango jalapeño. Zdjęcie: materiały Prymat
Krewetki w tempurze z warzywami po tajsku i sosem mango jalapeño. Zdjęcie: materiały Prymat

Firma Prymat od lat posiada wyspecjalizowany sektor obsługujący szeroko pojęty rynek gastronomiczny znany pod marką Prymat GastroLine. Dostarczamy klientom branżowym najwyższej jakości produktów spożywcze dla gastronomii takie jak: zioła, przyprawy, mieszanki przyprawowe, a także musztardy, sosy gotowe, kasze, ryże i makarony. Wierzymy, że wyjątkowość potraw serwowanych przez profesjonalistów tkwi w produktach wysokiej jakości, bowiem bez nich ma doskonałego smaku i aromatu.

Autor tekstu: Artykuł Sponsorowany

Zobacz także

Ikony azjatyckiej kuchni

W ofertę polskich barów i restauracji na stałe wpisało się wiele dań kuchni Azji. Ich wkład w rozwój rodzimej gastronomii jest nieoceniony, chociażby ze względu na to, że oswajają odbiorców z nietypowymi dla naszej strefy geograficznej połączeniami smaków.

22 sierpnia - międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni

Azjatyckie połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego, warzywa smażone w woku, pho, sushi i ramen podbiły nasze podniebienia. 22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Jakie zamawiają najchętniej Polacy?

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej