x

World Chocolate Masters 2022

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    15.09.2022

Konkurs World Chocolate Masters sprawdzi umiejętności najlepszych cukierników z całego świata. Odbędzie się 29-31 października w ramach targów Salon du Chocolat w Paryżu. Znamy już skład jury.

W skład międzynarodowego jury, które będzie czuwać nad uczciwym i przejrzystym przebiegiem konkursu, wejdą: Amaury Guichon, Kirsten Tibballs oraz japoński duet kucharzy Yusuke Matsushita & Sachi Takagi. Jury głosujące składa się z reprezentantów wszystkich uczestniczących regionów – każdy członek jury jest wiodącym ekspertem w branży kulinarnej. Polskę reprezentuje Krzysztof Ilnicki. ambasador marki Cacao Barry, właściciel Umam Patisserie i juror w popularnym programie telewizyjnym „Bake off – ale ciacho”.

Temat tej edycji to #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE. Konkurs rzuca wyzwanie szefom, aby przedstawili swoją wizję „czekolady jutra”.
– Presja na głównej scenie będzie ogromna. Z pewnością zobaczymy to, co najlepsze w świecie czekolady – mówi Ramon Morató, dyrektor kreatywny Cacao Barry. – World Chocolate Masters da widzom możliwość przyjrzenia się, w jaki sposób wyzwania jutra wpłyną na czekoladowe rzemiosło i jakie sposoby można znaleźć na pokonanie tych wyzwań i rozwój. Wybory konsumenckie radykalnie przenoszą się na żywność, która jest zdrowsza, przyjazna dla planety, oferuje nowe doznania smakowe, ale bez uszczerbku dla przyjemności. Jak te zmiany przekładają się na czekoladową ofertę jutra? Zawodnicy muszą przedstawić jasną wizję, wyśmienite i innowacyjne kreacje i aplikacje – dodaje.

Światowy Finał World Chocolate Masters 2022 odbędzie się podczas targów Salon Du Chocolat Porte de Versailles w Paryżu. Wszystkie kraje wybrały swoich finalistów po wyczerpujących rundach kwalifikacyjnych. Polskę reprezentuje Igor Zaritskyi na co dzień pracujący w Warsaw Academy of Pastry Art w firmie Sempre.

Pozostałe reprezentacje to:
Belgia – Togo Matsuda
Kanada – Nishant Amin
Chiny – Jacky Lung
Finlandia – Eero Paulamäki (reprezentuje kraje nordyckie)
Francja – Antoine Carréric
Grecja – Nicolas Nikolakopoulos (reprezentuje Europę Południowo-Wschodnią)
Węgry – Attila Menyhárt
Włochy – Anna Gerasi
Japonia – Jiro Tanaka
Korea – Dongusk Kim
Maroko – Issam Tajer (reprezentuje Afrykę Północną)
Hiszpania – Lluc Crusellas
Szwajcaria – Abraham Balaguer
Holandia – Carlo Midiri
ZEA – Dilip Kumara (reprezentujący Bliski Wschód)
Wielka Brytania – Stephen Trigg (reprezentujący Wielką Brytanię i Irlandię)
USA – Christophe Rull

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Next Day Studio 2022

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. Od 2 listopada, w każdą listopadową środę będziemy poruszać tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

III Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego odbędzie się 17 listopada w centrum EXPO Kraków jako wydarzenie towarzyszące targom Horeca oraz Gastrofood.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2022

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe w Polsce spotkanie edukacyjne dla gastronomii. W tegorocznym programie przewidziano 24 wystąpienia z udziałem 42 ekspertów.

Restaurant Week - #FoodLooksGood!

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

Pociąg z Krakowa na Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (i z powrotem)

27 sierpnia o godzinie 7:42 ze stacji Kraków Główny ruszy pociąg na XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle.

Plant-Powered Perspectives

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Jak zwykle zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej