x

World Chocolate Masters 2022

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    15.09.2022

Konkurs World Chocolate Masters sprawdzi umiejętności najlepszych cukierników z całego świata. Odbędzie się 29-31 października w ramach targów Salon du Chocolat w Paryżu. Znamy już skład jury.

W skład międzynarodowego jury, które będzie czuwać nad uczciwym i przejrzystym przebiegiem konkursu, wejdą: Amaury Guichon, Kirsten Tibballs oraz japoński duet kucharzy Yusuke Matsushita & Sachi Takagi. Jury głosujące składa się z reprezentantów wszystkich uczestniczących regionów – każdy członek jury jest wiodącym ekspertem w branży kulinarnej. Polskę reprezentuje Krzysztof Ilnicki. ambasador marki Cacao Barry, właściciel Umam Patisserie i juror w popularnym programie telewizyjnym „Bake off – ale ciacho”.

Temat tej edycji to #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE. Konkurs rzuca wyzwanie szefom, aby przedstawili swoją wizję „czekolady jutra”.
– Presja na głównej scenie będzie ogromna. Z pewnością zobaczymy to, co najlepsze w świecie czekolady – mówi Ramon Morató, dyrektor kreatywny Cacao Barry. – World Chocolate Masters da widzom możliwość przyjrzenia się, w jaki sposób wyzwania jutra wpłyną na czekoladowe rzemiosło i jakie sposoby można znaleźć na pokonanie tych wyzwań i rozwój. Wybory konsumenckie radykalnie przenoszą się na żywność, która jest zdrowsza, przyjazna dla planety, oferuje nowe doznania smakowe, ale bez uszczerbku dla przyjemności. Jak te zmiany przekładają się na czekoladową ofertę jutra? Zawodnicy muszą przedstawić jasną wizję, wyśmienite i innowacyjne kreacje i aplikacje – dodaje.

Światowy Finał World Chocolate Masters 2022 odbędzie się podczas targów Salon Du Chocolat Porte de Versailles w Paryżu. Wszystkie kraje wybrały swoich finalistów po wyczerpujących rundach kwalifikacyjnych. Polskę reprezentuje Igor Zaritskyi na co dzień pracujący w Warsaw Academy of Pastry Art w firmie Sempre.

Pozostałe reprezentacje to:
Belgia – Togo Matsuda
Kanada – Nishant Amin
Chiny – Jacky Lung
Finlandia – Eero Paulamäki (reprezentuje kraje nordyckie)
Francja – Antoine Carréric
Grecja – Nicolas Nikolakopoulos (reprezentuje Europę Południowo-Wschodnią)
Węgry – Attila Menyhárt
Włochy – Anna Gerasi
Japonia – Jiro Tanaka
Korea – Dongusk Kim
Maroko – Issam Tajer (reprezentuje Afrykę Północną)
Hiszpania – Lluc Crusellas
Szwajcaria – Abraham Balaguer
Holandia – Carlo Midiri
ZEA – Dilip Kumara (reprezentujący Bliski Wschód)
Wielka Brytania – Stephen Trigg (reprezentujący Wielką Brytanię i Irlandię)
USA – Christophe Rull

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rational na Giełdzie Gastronomicznej Klimatex

Firma Rational będzie gościć na tegorocznej Giełdzie Gastronomicznej Klimatex. Od 30 marca do 1 kwietnia odwiedzający stoisko firmy będą mogli m.in. lepiej oznać urządzenia iCombi Pro i iVario Pro.

Gelato Festival World Masters Challenge w Łodzi

28 marca w siedzibie firmy Primulator Polska w Łodzi odbędzie się Gelato Festival World Masters Challenge - impreza, podczas której 15 rzemieślników zajmujących się na co dzień produkcją lodów powalczy o miejsce w krajowym finale w 2025 roku.

Festiwal syryjski w Stacji Food Hall

23 marca w gdańskiej Stacji Food Hall rusza Festiwal syryjski. Podczas wydarzenia spróbować będzie można potraw oraz koktajli inspirowanych kuchnią bliskowschodnią.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej