Książka składa się z 75 przepisów na makaron – głównie w wydaniu azjatyckim, ale nie tylko. Receptury na smażone Shanghai noodle z boczkiem i jarmużem, zupę pho czy laksę sąsiadują z przepisami na włoskie klasyki takie jak cacio e pepe czy carbonara. Wszystko w przystępnej formie, okraszone barwnymi tytułami, hasłami i anegdotami i przede wszystkim zdjęciami. To przykład, gdy forma – barwna i instagramowa – idzie w parze
z ciekawą, atrakcyjną, soczystą i merytoryczną treścią. Nauczycie się robić naprawdę dobre kluski w wielu odsłonach.


"That noodle life: soulful, savory, spicy, slurpy" Mikea and Stephanie Le


Coraz częściej pojawiają się na rynku książki kulinarne instagramowych blogerów i influencerów i coraz więcej z tych pozycji jest bardzo dobrych.

Zobacz także

Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok

Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa?

Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet"

Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki.

"Vegetable Kingdom" Bryanta Terry'ego

Wydana w 2020 r. książka Bryanta Terry’ego pasuje do tematu tego numeru wprost idealnie. Pokazuje, jak wydobyć pełnię smaku z warzyw, kasz czy strączków bez konieczności używania substytutów mięsa.

"Adapt" Richadra Hawke'a

"Adapt" to prawdziwa biblia roślinnego cukiernictwa. Nie wszystkie przepisy sąw pełni wegańskie, ale wszystkie pomagają zmienić sposób myślenia i zgodnie z tytułem adaptować tradycyjne przepisy na potrzeby konkretnych diet czy preferencji żywieniowych.

"Ziemniak: wyznanie miłości" książka Iny Janine Johnsen

Gdy przed laty Joanna Jakubiuk wydała książkę o ziemniakach, pomyślałem, że jej zbiór przepisów na ziemniaczane dania wyczerpuje wszystkie możliwości w tym zakresie.

"Dokoła świata: niepokorny przewodnik kulinarny" książka Anthony'ego Bourdaina

Wiadomość o nagłej śmierci Anthony’ego Bourdaina - dziennikarza, kucharza i podróżnika - wstrząsnęła nie tylko kulinarnym światem.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

