x

Burger King i McWin otworzą wspólnie ponad 200 restauracji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    12.09.2022

Burger King i McWin ogłosiły nową umowę franczyzy - informuje niemieckie wydanie magazynu "Food Service". McWin będzie zarządzać marką Burger King w Polsce wraz z jej dotychczasowymi franczyzobiorcami.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
McWin to prywatna firma inwestycyjna współzałożona przez Henry'ego McGovern'a, specjalizująca się w sektorach gastronomicznym i technologii żywności, która przejmie spółkę BK SEE Poland S.A i ma zaangażować się w działaność 20 lokali amerykańskiej sieci w Polsce. Docelowo, w ramach umowy między Burger Kingiem a McWin otwarte ma zostać 200 restauracji.

– Postrzegamy ten projekt jako to ważny element większego planu ekspansji w Europie Środkowo-Wschodniej, który pozwoli nam zaprezentować naszą markę większej liczbie gości niż kiedykolwiek wcześniej – mówi cytowany przez niemieckie wydanie „Food Service'u” David Shear, prezes Burger King International Markets.

Nowe restauracje Burger King będą wyposażone w cyfrowe ekrany składania zamówień oraz możliwość zamawiania dań mobilnie, jednocześnie zachowana będzie obsługa przy stoliku i system dostaw.
– Będziemy kłaść szczególny nacisk na poprawę działań w zakresie cyfryzacji i zrównoważonego rozwoju marki w Polsce – deklaruje założyciel McWin.

Henry McGovern jest także twórcą AmRest Holdings SE, jednej z wiodących europejskich firm gastronomicznych. Pod kierownictwem swojego założyciela holding rozrósł się do ponad 2300 restauracji w 25 krajach, zatrudniając ponad 55 tysięcy pracowników.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej