Jak zaznacza Dawid Pytkowski z El Koktel, crusta należy do prostych garnishy i jest spotykana najczęściej w klasycznych koktajlach. – Aktualnie jest zastępowana przez różnego rodzaju pudry smakowe. Ich rola polega nie tylko na tym żeby dosładzać lub dodawać słoności do koktajlu ale także dodawać dodatkowy aromat – mówi warszawski Barman.
Warto pamiętać, że garnirowanie jest formą dopełnienia i urozmaicenia kompozycji smakowej, co oznacza, że stosowane dodatki nie powinny go przytłaczać, lecz jedynie uzupełniać. Zachowanie umiaru przy dekorowaniu jest więc zdecydowanie wskazane.
– Garnisz czyli dekoracja która wieńczy każdy koktajl, odgrywa ważną rolę, jednak moim zdaniem nie może być elementem który dominuje nad całością. Ludzie jedzą i kupują oczami ale w tej kwestii jestem minimalistą i działam w myśl im mniej tym więcej, ale to ‘’mniej’’ musi być przemyślane. Moimi ulubionymi dekoracjami są zioła i przyprawy które wkomponowane w sam koktajl stają się jego elementem – zaznacza Mateusz Witkowski z Może Gin Chill.
Z kolei Jakub Grabowy dodaje: – W dekorowaniu stawiam na prostotę i delikatność. Koktajle z pianką przyozdabiam np. angosturą lub ciemnym syropem i za pomocą końcówki łyżki barmańskiej tworzę na nich różne wzory. Ciekawym rozwiązaniem do koktajli podawanych w szkle szampanowym jest pianka lecytynowa jak i puder na bazie kwiatów czy też cytrusów posypywany bezpośrednio na szampanówkę – tłumaczy barman z Tłok Bar.
W garnirowaniu nie ma miejsca na przypadek, to musi być przemyślana kompozycja. – W naszym koktajlbarze garnirowanie, czy ogólnie cały pomysł na sposób podawania i serwowania koktajli to istotny element przygotowania karty. Zależy nam, by prezentacja koktajlu była jego logicznym uzupełnieniem. Koktajl ma stanowić przemyślaną, spójną całość i opowiadać pewną historię, nie tylko wyglądem, zapachem, kolorem, smakiem, ale też swoja nazwą czy nawiązaniem do motywu przewodniego karty – zaznacza Michał Przywara z Rumbar.
Co ciekawe, na wygląd koktajlu wpływają nie same dodatki w postaci owoców czy pianek, a również rodzaj szkła, który dobierzemy do kompozycji. – Tworzenie koktajlu rozpoczyna się w momencie wyboru naczynia, które swoim wyglądem koncentruje uwagę Gości i również może służyć jak dekoracja – mówi Mateusz Witkowski. z Może Gin Chill.
Światowej klasy koktajli podanych w oryginalny sposób można spróbować podczas trwającego do 18 września World Class Cocktail Festival. Uczestniczące w piątej edycji Festiwalu koktajlbary i bary restauracyjne zapraszają do rezerwacji zestawu dwóch koktajli w promocyjnej cenie 35 zł (to w wielu przypadkach ponad 50% zniżki). Rezerwacje dostępne są na www.CocktailFestival.pl.