Terra Madre jest największym spotkaniem sieci Slow Food i ma na celu stworzenie przyszłości dla żywności, która jest kształtowana przez codzienne wybory jednostek, zbiorowe wysiłki społeczności oraz politykę instytucji publicznych i prywatnych. W wydarzeniu weźmie udział ponad 3000 przedstawicieli ze 130 krajów oraz ponad 600 wystawców.
Wydarzenia UNISG: Atlas Arki Smaku w Ukrainie
Od momentu powstania w 1996 r. międzynarodowy projekt Slow Food Arka Smaku stworzył podstawy do ochrony i promocji zagrożonego dziedzictwa kulinarnego. 25 września o godz. 16:00 naukowcy z Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych (UNISG) zaprezentują wyniki swoich najnowszych badań w kraju w ramach Atlasu Arki Smaku w Ukrainie.
Podczas tego spotkania omówią oni niektóre kluczowe kwestie związane z przyszłymi trajektoriami odrodzenia dziedzictwa kulinarnego Ukrainy, któremu grozi zniszczenie w wyniku wojny.
22 września o godz. 15:00 w Gino Strada Arena uczestnicy Terra Madre porozmawiają o tym, dlaczego ukraiński kryzys zbożowy ma wpływ na Afrykę. Kryzys wywołany globalną pandemią i wojną w Ukrainie podważył suwerenność żywnościową całych krajów, w szczególności tych najbiedniejszych. Istnieje rozwiązanie, które pozwoli wyrwać się z tego błędnego koła, a jest nim powrót do konsolidacji i wzmacniania lokalnych systemów produkcji. Jest już wiele dobrych przykładów, choćby z sektora zbożowego: lokalne społeczności, które uprawiają rodzime odmiany pszenicy produkują wysokiej jakości mąki, chleb i makarony. I nie są to zjawiska „niszowe”. Pełnią one niejako rolę latarni morskich wskazujących drogę naprzód.
Zbiórka funduszy Slow Food na wsparcie Ukrainy
Wbrew wszelkim nadziejom wojna na Ukrainie nadal trwa. Zawieszenie broni wydaje się odległą perspektywą, a najwyższą cenę, jak w każdej wojnie, płaci ludność cywilna. Miliony ludzi opuściły swoje domy, aby uciec przed walką lub są uwięzione w bombardowanych miejscach; jeszcze inni nie zdołali wyjechać, a niektórzy zdecydowali się zostać i bronić swojego życia, swoich domów, swoich zwierząt. Wśród nich jest wielu członków sieci Slow Food w Ukrainie: nawet w czasie wojny rolnicy nie opuścili swoich pól i nadal pracują w ekstremalnych warunkach, ryzykując życiem, aby dbać o swoje zwierzęta, uprawy i społeczności.
Organizacja Slow Food zmobilizowała swoją sieć, aby ich wesprzeć i nadal będzie ich wspierać.
Będzie to tematem konferencji Razem dla społeczności Slow Food w Ukrainie, która odbędzie się 24 września o godz. 15:30 w Sali Kyoto w Parku Środowiskowym i będzie okazją do omówienia dotychczasowych osiągnięć kampanii Slow Food oraz jej celów na przyszłość.
Wyjątkowa kolacja
W spotkaniu podczas ostatniej z 5 kolacji Terra Madre weźmie udział Yurii Kovryzhenko, ambasador kuchni ukraińskiej, który ożywił scenę gastronomiczną tego kraju poprzez powrót do tradycyjnych potraw. Od ponad 20 lat wykorzystuje lokalne, tradycyjne produkty, począwszy od warzyw i bulw po nabiał, nadając swoim potrawom wyrazisty charakter dzięki dodatkowi czarnego pieprzu, chrzanu, tymianku, musztardy i innych przypraw. Podczas tej kolacji Yurij zaprezentuje tradycyjne potrawy, łącząc najlepsze praktyki nowoczesnej kuchni z typowymi produktami ukraińskimi.
Dochód z tej kolacji zostanie przekazany na kampanię zbiórki funduszy Razem dla społeczności Slow Food, aby pomóc rolnikom na Ukrainie prowadzącym niewielkie gospodarstwa.
RegenerAkcje
Kolejną częścią programu wydarzeń w ramach Terra Madre są RegenerAkcje: sugestie, pomysły i rozwiązania mające na celu regenerację naszej żywności poprzez proste działania lub przepisy, które można zrealizować w domu.
Na ukraińskim stoisku Slow Food, zlokalizowanym w sercu Parco Dora, odwiedzający mogą spotkać się z producentami tradycyjnych produktów (np. miód pitny sykera, przyprawa merudia, chleby rytualne, kijowski suchy dżem itp.), które są popularne na szlakach turystyki gastronomicznej „Szlaki wina i smaku w Ukrainie” i które zostały włączone do pierwszego Atlasu Arki Smaku w Ukrainie. Degustacja produktów nominowanych do Arki Smaku odbędzie się 25 września o godz. 17:15 z udziałem wytwórców żywności i naukowców zaangażowanych w projekt DiGe. Program obejmuje również spotkania i dyskusje z liderami społeczności Slow Food i producentami z Besarabii, Zakarpacia oraz Ukrainy Centralnej, wykłady i prezentacje oraz sesje zdjęciowe w narodowych strojach ukraińskich.