x

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

Kategoria: Miejsca    09.09.2022

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

 

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

MUAS to studio ceramiczne założone przez Kati Romanowską i Łukasza Przygodzińskiego działające przy ulicy Dolnej w Warszawie. Ich wyroby można dziś spotkać w wybranych restauracjach zarówno poza granicami Polski, jak i na terenie kraju m.in. w warszawskiej Epoce, Eden Bistro, MOD, czy w Youmiko Vegan Sushi. Niedawno właściciele studia otworzyli kawiarnie. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności mieści się za drzwiami ich pracowni.

– Wszyscy mieszkamy na Mokotowie, lubimy dobrą kawę i byliśmy wcześniej prywatnie związani ze speciality coffee. Brakowało nam w okolicy studia miejsca, w którym sami moglibyśmy się napić dobrej kawy. Kati z Łukaszem zawsze chcieli mieć miejsce, w którym mogliby ugościć czymś dobrym, a akurat, tuż obok zwolnił się lokal - mówi manager lokalu Dagmara Folgart.

Hard Tank - urządzenie do przygotowywania cold brew / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Hard Tank - urządzenie do przygotowywania cold brew / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód


Nitro dostępne cały rok
W menu MUAS Coffee znajdziemy wybór typowych kaw mlecznych oraz słodyczy i przekąsek do kawy. Z uwagi na rozmiar lokalu wypieki pochodzą z zaprzyjaźnionych lokali. W sobotę kawiarnia m.in. oferuje oryginalne sycylijskie słodkości z Mamma Marietta. W przyszłości w ofercie pojawić się mają także roślinne desery. Sercem lokalu nie jest jednak jedzenie, a kawa typu nitro cold brew, która ma być dostępna przez cały rok.

Mokotowska kawiarnia jest jednym z pierwszych miejsc w Polsce, gdzie spróbować można “parzonej” na zimno kawy przyrządzonej w specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniu. Hard Tank to stworzona przez polską palarnie kawy Hard Beans Coffee Roasters maszyna do przyrządzania napojów typu cold brew oraz nitro cold brew. Jego największą zaletą, oprócz precyzji działania jest czas, w jakim przygotowuje kawowy napar.

– Cztery litry cold brew przygotowujemy w 45 minut zamiast dwudziestu czterech godzin. W tej chwili posiadamy dwa krany pod nitro, ale nie wykluczamy, że w przyszłości pojawią się kolejne. Już dziś mamy sporo pomysłów na to, jak ten sprzęt wykorzystać. Chcielibyśmy, aby było to miejsce, w którym nie będziemy czekać do następnego sezonu by móc się napić kawy nitro. Zwykle, gdy w październiku robi się już chłodno, kawiarnie przestają ją serwować i trzeba czekać do marca kolejnego roku – śmieje się Dagmara Folgart.

Nie tylko kawa
W ofercie kawiarni nie ma co prawda kawy bezkofeinowej, ma za to pojawić się wybór przygotowywanych z pomocą azotu napoi dla osób, które nie chcą pić kawy. Hard tank nadaje się bowiem nie tylko do przyrządzania kawowego cold brew. Można stworzyć w nim także napary z herbaty lub cascary, czyli suszonych skórek owocu kawowca.

–Wyzwaniem w związku z Hard Tank jest to, że jest on dostępny w niewielu miejscach w Polsce. Nie ma sprawdzonych receptur, wszystko trzeba wypróbować samemu. Dopiero testujemy herbaty i susze owocowe z użyciem tej technologii. Jeśli rezultaty będą zadowalające, będziemy wprowadzać je do naszej oferty – przyznaje manager MUAS Coffee.

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Va Bene Cicchetti - kuchnia wenecka w centrum Warszawy

Tworzący restaurację Va Bene Agata Szaran i Emanuele Guidi od lat udowadniają, że smaki Italii wciąż potrafią zaskoczyć. Zakochani w sobie i w jedzeniu kontynuują misję odkrywania włoskich potraw i otwierają w Warszawie pierwszy w kraju bar serwujący... kuchnię wenecką. To Va Bene Cicchetti.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej