MUAS to studio ceramiczne założone przez Kati Romanowską i Łukasza Przygodzińskiego działające przy ulicy Dolnej w Warszawie. Ich wyroby można dziś spotkać w wybranych restauracjach zarówno poza granicami Polski, jak i na terenie kraju m.in. w warszawskiej Epoce, Eden Bistro, MOD, czy w Youmiko Vegan Sushi. Niedawno właściciele studia otworzyli kawiarnie. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności mieści się za drzwiami ich pracowni.
– Wszyscy mieszkamy na Mokotowie, lubimy dobrą kawę i byliśmy wcześniej prywatnie związani ze speciality coffee. Brakowało nam w okolicy studia miejsca, w którym sami moglibyśmy się napić dobrej kawy. Kati z Łukaszem zawsze chcieli mieć miejsce, w którym mogliby ugościć czymś dobrym, a akurat, tuż obok zwolnił się lokal - mówi manager lokalu Dagmara Folgart.
Nitro dostępne cały rok
W menu MUAS Coffee znajdziemy wybór typowych kaw mlecznych oraz słodyczy i przekąsek do kawy. Z uwagi na rozmiar lokalu wypieki pochodzą z zaprzyjaźnionych lokali. W sobotę kawiarnia m.in. oferuje oryginalne sycylijskie słodkości z Mamma Marietta. W przyszłości w ofercie pojawić się mają także roślinne desery. Sercem lokalu nie jest jednak jedzenie, a kawa typu nitro cold brew, która ma być dostępna przez cały rok.
Mokotowska kawiarnia jest jednym z pierwszych miejsc w Polsce, gdzie spróbować można “parzonej” na zimno kawy przyrządzonej w specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniu. Hard Tank to stworzona przez polską palarnie kawy Hard Beans Coffee Roasters maszyna do przyrządzania napojów typu cold brew oraz nitro cold brew. Jego największą zaletą, oprócz precyzji działania jest czas, w jakim przygotowuje kawowy napar.
– Cztery litry cold brew przygotowujemy w 45 minut zamiast dwudziestu czterech godzin. W tej chwili posiadamy dwa krany pod nitro, ale nie wykluczamy, że w przyszłości pojawią się kolejne. Już dziś mamy sporo pomysłów na to, jak ten sprzęt wykorzystać. Chcielibyśmy, aby było to miejsce, w którym nie będziemy czekać do następnego sezonu by móc się napić kawy nitro. Zwykle, gdy w październiku robi się już chłodno, kawiarnie przestają ją serwować i trzeba czekać do marca kolejnego roku – śmieje się Dagmara Folgart.
Nie tylko kawa
W ofercie kawiarni nie ma co prawda kawy bezkofeinowej, ma za to pojawić się wybór przygotowywanych z pomocą azotu napoi dla osób, które nie chcą pić kawy. Hard tank nadaje się bowiem nie tylko do przyrządzania kawowego cold brew. Można stworzyć w nim także napary z herbaty lub cascary, czyli suszonych skórek owocu kawowca.
–Wyzwaniem w związku z Hard Tank jest to, że jest on dostępny w niewielu miejscach w Polsce. Nie ma sprawdzonych receptur, wszystko trzeba wypróbować samemu. Dopiero testujemy herbaty i susze owocowe z użyciem tej technologii. Jeśli rezultaty będą zadowalające, będziemy wprowadzać je do naszej oferty – przyznaje manager MUAS Coffee.