x

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

Kategoria: Miejsca    09.09.2022

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

 

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

MUAS to studio ceramiczne założone przez Kati Romanowską i Łukasza Przygodzińskiego działające przy ulicy Dolnej w Warszawie. Ich wyroby można dziś spotkać w wybranych restauracjach zarówno poza granicami Polski, jak i na terenie kraju m.in. w warszawskiej Epoce, Eden Bistro, MOD, czy w Youmiko Vegan Sushi. Niedawno właściciele studia otworzyli kawiarnie. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności mieści się za drzwiami ich pracowni.

– Wszyscy mieszkamy na Mokotowie, lubimy dobrą kawę i byliśmy wcześniej prywatnie związani ze speciality coffee. Brakowało nam w okolicy studia miejsca, w którym sami moglibyśmy się napić dobrej kawy. Kati z Łukaszem zawsze chcieli mieć miejsce, w którym mogliby ugościć czymś dobrym, a akurat, tuż obok zwolnił się lokal - mówi manager lokalu Dagmara Folgart.

Hard Tank - urządzenie do przygotowywania cold brew / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Hard Tank - urządzenie do przygotowywania cold brew / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód


Nitro dostępne cały rok
W menu MUAS Coffee znajdziemy wybór typowych kaw mlecznych oraz słodyczy i przekąsek do kawy. Z uwagi na rozmiar lokalu wypieki pochodzą z zaprzyjaźnionych lokali. W sobotę kawiarnia m.in. oferuje oryginalne sycylijskie słodkości z Mamma Marietta. W przyszłości w ofercie pojawić się mają także roślinne desery. Sercem lokalu nie jest jednak jedzenie, a kawa typu nitro cold brew, która ma być dostępna przez cały rok.

Mokotowska kawiarnia jest jednym z pierwszych miejsc w Polsce, gdzie spróbować można “parzonej” na zimno kawy przyrządzonej w specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniu. Hard Tank to stworzona przez polską palarnie kawy Hard Beans Coffee Roasters maszyna do przyrządzania napojów typu cold brew oraz nitro cold brew. Jego największą zaletą, oprócz precyzji działania jest czas, w jakim przygotowuje kawowy napar.

– Cztery litry cold brew przygotowujemy w 45 minut zamiast dwudziestu czterech godzin. W tej chwili posiadamy dwa krany pod nitro, ale nie wykluczamy, że w przyszłości pojawią się kolejne. Już dziś mamy sporo pomysłów na to, jak ten sprzęt wykorzystać. Chcielibyśmy, aby było to miejsce, w którym nie będziemy czekać do następnego sezonu by móc się napić kawy nitro. Zwykle, gdy w październiku robi się już chłodno, kawiarnie przestają ją serwować i trzeba czekać do marca kolejnego roku – śmieje się Dagmara Folgart.

Nie tylko kawa
W ofercie kawiarni nie ma co prawda kawy bezkofeinowej, ma za to pojawić się wybór przygotowywanych z pomocą azotu napoi dla osób, które nie chcą pić kawy. Hard tank nadaje się bowiem nie tylko do przyrządzania kawowego cold brew. Można stworzyć w nim także napary z herbaty lub cascary, czyli suszonych skórek owocu kawowca.

–Wyzwaniem w związku z Hard Tank jest to, że jest on dostępny w niewielu miejscach w Polsce. Nie ma sprawdzonych receptur, wszystko trzeba wypróbować samemu. Dopiero testujemy herbaty i susze owocowe z użyciem tej technologii. Jeśli rezultaty będą zadowalające, będziemy wprowadzać je do naszej oferty – przyznaje manager MUAS Coffee.

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Butikowa cukiernia Kaiser Patisserie działa już w Warszawie

Kaiser Patisserie otworzył się w Warszawie. Butikowa cukiernia przy Zajęczej 1 to szósty adres sieci, której lokale funkcjonują m.in. w Gdańsku czy Berlinie.

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od godziny 8 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej