x

World Chocolate Masters 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.09.2022

Konkurs World Chocolate Masters sprawdzi umiejętności najlepszych cukierników z całego świata. Odbędzie się 29-31 października w ramach targów Salon du Chocolat w Paryżu. Znamy już skład jury.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

W skład międzynarodowego jury, które będzie czuwać nad uczciwym i przejrzystym przebiegiem konkursu, wejdą: Amaury Guichon, Kirsten Tibballs oraz japoński duet kucharzy Yusuke Matsushita & Sachi Takagi. Jury głosujące składa się z reprezentantów wszystkich uczestniczących regionów – każdy członek jury jest wiodącym ekspertem w branży kulinarnej. Polskę reprezentuje Krzysztof Ilnicki. ambasador marki Cacao Barry, właściciel Umam Patisserie i juror w popularnym programie telewizyjnym „Bake off – ale ciacho”.

Temat tej edycji to #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE. Konkurs rzuca wyzwanie szefom, aby przedstawili swoją wizję „czekolady jutra”.
– Presja na głównej scenie będzie ogromna. Z pewnością zobaczymy to, co najlepsze w świecie czekolady – mówi Ramon Morató, dyrektor kreatywny Cacao Barry. – World Chocolate Masters da widzom możliwość przyjrzenia się, w jaki sposób wyzwania jutra wpłyną na czekoladowe rzemiosło i jakie sposoby można znaleźć na pokonanie tych wyzwań i rozwój. Wybory konsumenckie radykalnie przenoszą się na żywność, która jest zdrowsza, przyjazna dla planety, oferuje nowe doznania smakowe, ale bez uszczerbku dla przyjemności. Jak te zmiany przekładają się na czekoladową ofertę jutra? Zawodnicy muszą przedstawić jasną wizję, wyśmienite i innowacyjne kreacje i aplikacje – dodaje.

Światowy Finał World Chocolate Masters 2022 odbędzie się podczas targów Salon Du Chocolat Porte de Versailles w Paryżu. Wszystkie kraje wybrały swoich finalistów po wyczerpujących rundach kwalifikacyjnych. Polskę reprezentuje Igor Zaritskyi na co dzień pracujący w Warsaw Academy of Pastry Art w firmie Sempre.

Pozostałe reprezentacje to:
Belgia – Togo Matsuda
Kanada – Nishant Amin
Chiny – Jacky Lung
Finlandia – Eero Paulamäki (reprezentuje kraje nordyckie)
Francja – Antoine Carréric
Grecja – Nicolas Nikolakopoulos (reprezentuje Europę Południowo-Wschodnią)
Węgry – Attila Menyhárt
Włochy – Anna Gerasi
Japonia – Jiro Tanaka
Korea – Dongusk Kim
Maroko – Issam Tajer (reprezentuje Afrykę Północną)
Hiszpania – Lluc Crusellas
Szwajcaria – Abraham Balaguer
Holandia – Carlo Midiri
ZEA – Dilip Kumara (reprezentujący Bliski Wschód)
Wielka Brytania – Stephen Trigg (reprezentujący Wielką Brytanię i Irlandię)
USA – Christophe Rull

Finał konkursu można oglądać na żywo - wystarczy się zarejestrować na stronie: https://www.worldchocolatemasters.com/preregister

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej