x

World Chocolate Masters 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.09.2022

Konkurs World Chocolate Masters sprawdzi umiejętności najlepszych cukierników z całego świata. Odbędzie się 29-31 października w ramach targów Salon du Chocolat w Paryżu. Znamy już skład jury.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

W skład międzynarodowego jury, które będzie czuwać nad uczciwym i przejrzystym przebiegiem konkursu, wejdą: Amaury Guichon, Kirsten Tibballs oraz japoński duet kucharzy Yusuke Matsushita & Sachi Takagi. Jury głosujące składa się z reprezentantów wszystkich uczestniczących regionów – każdy członek jury jest wiodącym ekspertem w branży kulinarnej. Polskę reprezentuje Krzysztof Ilnicki. ambasador marki Cacao Barry, właściciel Umam Patisserie i juror w popularnym programie telewizyjnym „Bake off – ale ciacho”.

Temat tej edycji to #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE. Konkurs rzuca wyzwanie szefom, aby przedstawili swoją wizję „czekolady jutra”.
– Presja na głównej scenie będzie ogromna. Z pewnością zobaczymy to, co najlepsze w świecie czekolady – mówi Ramon Morató, dyrektor kreatywny Cacao Barry. – World Chocolate Masters da widzom możliwość przyjrzenia się, w jaki sposób wyzwania jutra wpłyną na czekoladowe rzemiosło i jakie sposoby można znaleźć na pokonanie tych wyzwań i rozwój. Wybory konsumenckie radykalnie przenoszą się na żywność, która jest zdrowsza, przyjazna dla planety, oferuje nowe doznania smakowe, ale bez uszczerbku dla przyjemności. Jak te zmiany przekładają się na czekoladową ofertę jutra? Zawodnicy muszą przedstawić jasną wizję, wyśmienite i innowacyjne kreacje i aplikacje – dodaje.

Światowy Finał World Chocolate Masters 2022 odbędzie się podczas targów Salon Du Chocolat Porte de Versailles w Paryżu. Wszystkie kraje wybrały swoich finalistów po wyczerpujących rundach kwalifikacyjnych. Polskę reprezentuje Igor Zaritskyi na co dzień pracujący w Warsaw Academy of Pastry Art w firmie Sempre.

Pozostałe reprezentacje to:
Belgia – Togo Matsuda
Kanada – Nishant Amin
Chiny – Jacky Lung
Finlandia – Eero Paulamäki (reprezentuje kraje nordyckie)
Francja – Antoine Carréric
Grecja – Nicolas Nikolakopoulos (reprezentuje Europę Południowo-Wschodnią)
Węgry – Attila Menyhárt
Włochy – Anna Gerasi
Japonia – Jiro Tanaka
Korea – Dongusk Kim
Maroko – Issam Tajer (reprezentuje Afrykę Północną)
Hiszpania – Lluc Crusellas
Szwajcaria – Abraham Balaguer
Holandia – Carlo Midiri
ZEA – Dilip Kumara (reprezentujący Bliski Wschód)
Wielka Brytania – Stephen Trigg (reprezentujący Wielką Brytanię i Irlandię)
USA – Christophe Rull

Finał konkursu można oglądać na żywo - wystarczy się zarejestrować na stronie: https://www.worldchocolatemasters.com/preregister

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej