x

Gdzie zjemy najlepszy sernik w Warszawie? Konkurs Polskiej Izby Mleka rozstrzygnięty

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    31.08.2022

W studiu kulinarnym Cook Story Warszawa odbył się 30 sierpnia finał konkursu "Mistrzowski sernik", organizowany przez Polską Izbę Mleka, a finansowany przez Fundusz Promocji Mleka. Kto został zwycięzcą? Jakie interpretacje deseru przygotowały stołeczne lokale?

Jeden z finałowych serników w konkursie „Mistrzowski sernik”. Zdjęcie: materiały prasowe
Jeden z finałowych serników w konkursie „Mistrzowski sernik”. Zdjęcie: materiały prasowe
Konkurs „Mistrzowski sernik” miał wyłonić najsmaczniejszy sernik w mieście. Warszawskie lokale zgłaszały autorskie przepisy na ten deser, a następnie internauci wybierali propozycje, które zmierzą się w finałowej rywalizacji o podium. Podczas finału restauratorzy przygotowywali swoje ciasta na żywo, a jury oceniało ich wypieki pod kątem oryginalności przepisu, doboru składników – w szczególności sera twarogowego – oraz walorów wizualnych i smakowych.

Finalistki konkursu „Mistrzowski sernik”. Zdjęcie: materiały prasowe
Finalistki konkursu „Mistrzowski sernik”. Zdjęcie: materiały prasowe
Do finału warszawskiej edycji konkursu zakwalifikowały się trzy miejsca: Słoik, Si oraz Putka. Uczestnicy finałowej rozgrywki mieli godzinę na przygotowanie swoich autorskich serników. Zaszczytne pierwsze miejsce przypadło pani Małgorzacie z restauracji Słoik za aksamitny sernik z białą czekoladą. Drugie miejsce zajęła pani Magdalena reprezentująca Putkę za sernik królewski. Na trzecim miejscu uplasował się pan Piotr z restauracji Si za sernik z mascarpone i białej czekolady. Nagrodę publiczności uzyskała również propozycja z restauracji Słoik.

Restauracja Słoik została uhonorowana voucherem na kurs cukierniczy oraz dodatkowym voucherem za nagrodę od publiczności, Putka – blenderem kielichowym, a Si – zestawem ręcznie malowanych talerzy. Następne edycje konkursu odbędą się w Białymstoku i Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej