x

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Kategoria: Miejsca    31.08.2022

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Restauracja Pieterwas Krew i Woda funkcjonowała w Gdyni od ponad 7 lat i szybko stała się jednym z najpopularniejszych lokali Trójmiasta. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Pieterwas Krew i Woda funkcjonowała w Gdyni od ponad 7 lat i szybko stała się jednym z najpopularniejszych lokali Trójmiasta. Zdjęcie: materiały prasowe
Lokal można jeszcze odwiedzić do końca września.  Potem zostanie zamknięty.
– Decyzja zakiełkowała w naszych głowach już w 2019 roku. To był rok, w którym bardzo dużo podróżowaliśmy, zwiedziliśmy mnóstwo świata, zaostrzył nam się apetyt na coś więcej niż restauracja. Mieliśmy wiele pomysłów i możliwości, a jednocześnie, wydawało nam się wtedy, że mamy dużo czasu na podjęcie decyzji. Potem przyszedł rok 2020 i wszyscy wiemy, co się stało – opowiada Marta Pieterwas, współwłaścicielka lokalu. – Przymusowe zamknięcie restauracji dodatkowo nam uzmysłowiło, że to nie jest to, co chcemy robić – dodaje.

Restauracja Pieterwas Krew i Woda funkcjonowała w Gdyni od ponad 7 lat i szybko stała się jednym z najpopularniejszych lokali Trójmiasta. W tym czasie została doceniona wieloma wyróżnieniami i nagrodami, w tym Żółtego Przewodnika Gault-Millau Polska, Poland 100 Best Restaurants czy Travellers' Choice 2020 serwisu Tripadvisor. Wcześniej Mariusz Pieterwas wraz z żoną prowadzili bistro w gdyńskim Wilczynie. W menu ich lokalu można było znaleźć szeroki wybór ryb i owoców morza, w tym, między innymi mule podawane w trzech wariantach czy wolno gotowaną ośmiornicę.

25 sierpnia tego roku właściciele poinformowali o swoich planach zamknięcia restauracji przy ulicy Abrahama.
– ​​Otwierają się przed nami nowe możliwości, z których bardzo chcemy skorzystać. Potrzebne nam do tego wolne ręce i wolna głowa. Wspólną decyzją ogłaszamy, że restauracja kończy swoją działalność z dniem 30 września 2022 roku – czytamy w oświadczeniu opublikowanym na facebookowym profilu Krwi i Wody.

Pod wpisem pojawiło się ponad 200 komentarzy gości restauracji, w większości bardzo przychylnych.   
– Stykamy się z falą pozytywnych komentarzy i odbieramy telefony od gości, które sprawiają, że jest nam bardzo ciepło na sercu. Nie spodziewaliśmy się aż takiej serdeczności. Spełniliśmy marzenie, ta praca dała nam mnóstwo radości, dużo satysfakcji, nawiązaliśmy przyjaźnie, ale mając propozycje, np. wyjazdów, pokazów czy konkursów, nie mogliśmy ich realizować, bo musieliśmy być na miejscu w lokalu. Okazało się, że ta wymarzona restauracja zbyt często przeszkadza nam w tym, co chcielibyśmy robić  – przyznaje Marta Pieterwas.

Właściciele nie zdradzają jeszcze planów na przyszłość, a ostatecznej decyzji co do jej kształtu, jeszcze nie podjęli. Pewne jest natomiast to, że nie zobaczymy ich już we wspólnej restauracji.
– Mamy kilka opcji, ale musimy chwilę odpocząć, uspokoić głowę, a potem usiąść i podjąć dalsze decyzje. Na pewno nie będzie to wspólny projekt gastronomiczny – mówi współwłaścicielka Krew i Woda.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Va Bene Cicchetti - kuchnia wenecka w centrum Warszawy

Tworzący restaurację Va Bene Agata Szaran i Emanuele Guidi od lat udowadniają, że smaki Italii wciąż potrafią zaskoczyć. Zakochani w sobie i w jedzeniu kontynuują misję odkrywania włoskich potraw i otwierają w Warszawie pierwszy w kraju bar serwujący... kuchnię wenecką. To Va Bene Cicchetti.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej