x

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Kategoria: Miejsca    31.08.2022

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Restauracja Pieterwas Krew i Woda funkcjonowała w Gdyni od ponad 7 lat i szybko stała się jednym z najpopularniejszych lokali Trójmiasta. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Pieterwas Krew i Woda funkcjonowała w Gdyni od ponad 7 lat i szybko stała się jednym z najpopularniejszych lokali Trójmiasta. Zdjęcie: materiały prasowe
Lokal można jeszcze odwiedzić do końca września.  Potem zostanie zamknięty.
– Decyzja zakiełkowała w naszych głowach już w 2019 roku. To był rok, w którym bardzo dużo podróżowaliśmy, zwiedziliśmy mnóstwo świata, zaostrzył nam się apetyt na coś więcej niż restauracja. Mieliśmy wiele pomysłów i możliwości, a jednocześnie, wydawało nam się wtedy, że mamy dużo czasu na podjęcie decyzji. Potem przyszedł rok 2020 i wszyscy wiemy, co się stało – opowiada Marta Pieterwas, współwłaścicielka lokalu. – Przymusowe zamknięcie restauracji dodatkowo nam uzmysłowiło, że to nie jest to, co chcemy robić – dodaje.

Restauracja Pieterwas Krew i Woda funkcjonowała w Gdyni od ponad 7 lat i szybko stała się jednym z najpopularniejszych lokali Trójmiasta. W tym czasie została doceniona wieloma wyróżnieniami i nagrodami, w tym Żółtego Przewodnika Gault-Millau Polska, Poland 100 Best Restaurants czy Travellers' Choice 2020 serwisu Tripadvisor. Wcześniej Mariusz Pieterwas wraz z żoną prowadzili bistro w gdyńskim Wilczynie. W menu ich lokalu można było znaleźć szeroki wybór ryb i owoców morza, w tym, między innymi mule podawane w trzech wariantach czy wolno gotowaną ośmiornicę.

25 sierpnia tego roku właściciele poinformowali o swoich planach zamknięcia restauracji przy ulicy Abrahama.
– ​​Otwierają się przed nami nowe możliwości, z których bardzo chcemy skorzystać. Potrzebne nam do tego wolne ręce i wolna głowa. Wspólną decyzją ogłaszamy, że restauracja kończy swoją działalność z dniem 30 września 2022 roku – czytamy w oświadczeniu opublikowanym na facebookowym profilu Krwi i Wody.

Pod wpisem pojawiło się ponad 200 komentarzy gości restauracji, w większości bardzo przychylnych.   
– Stykamy się z falą pozytywnych komentarzy i odbieramy telefony od gości, które sprawiają, że jest nam bardzo ciepło na sercu. Nie spodziewaliśmy się aż takiej serdeczności. Spełniliśmy marzenie, ta praca dała nam mnóstwo radości, dużo satysfakcji, nawiązaliśmy przyjaźnie, ale mając propozycje, np. wyjazdów, pokazów czy konkursów, nie mogliśmy ich realizować, bo musieliśmy być na miejscu w lokalu. Okazało się, że ta wymarzona restauracja zbyt często przeszkadza nam w tym, co chcielibyśmy robić  – przyznaje Marta Pieterwas.

Właściciele nie zdradzają jeszcze planów na przyszłość, a ostatecznej decyzji co do jej kształtu, jeszcze nie podjęli. Pewne jest natomiast to, że nie zobaczymy ich już we wspólnej restauracji.
– Mamy kilka opcji, ale musimy chwilę odpocząć, uspokoić głowę, a potem usiąść i podjąć dalsze decyzje. Na pewno nie będzie to wspólny projekt gastronomiczny – mówi współwłaścicielka Krew i Woda.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka twórcą metamorfozy lokalu w warszawskim Kinie Iluzjon

Wystartowała już nowa kawiarnia w Kinie Iluzjon na Mokotowie - Stolica Cafe. Jej właścicielami są teraz doświadczony szef kuchni Bogdan Gałązka i jego wspólnik Piotr Wierzbowski. Zapowiadają, że pod ich rządami lokal stanie się miejscem spotkania kuchni i filmu.

Piotr Kędzierski "Kędzior" z własną restauracją w Warszawie. Pod Gigantami przyciąga i profesorów, i raperów

Znany dziennikarz i radiowiec Piotr Kędzierski otworzył własną restaurację - Pod Gigantami w Al. Ujazdowskich. Piękne pałacowe wnętrze, polska kuchnia z nowoczesnym twistem, doborowe towarzystwo i wizja właściciela - to atuty tego miejsca.

Green Caffè Nero - sześć nowych kawiarni na dobry początek roku

Green Caffè Nero rozpoczyna dynamicznie nowy rok, otwierając cztery kawiarnie w styczniu i planując dwie kolejne premiery do końca pierwszego kwartału 2023 roku.

Pedet Renoma - Wrocław zyskuje unikatowy food hall

Jesienią ruszy wrocławska strefa gastronomiczno-kulturalna Pedet Renoma. Wyróżnikiem nowego food hallu mają być autorskie koncepty restauracyjne i atmosfera historycznego miejsca. Za projektem stoi firma Globalworth, która jest również właścicielem i zarządcą warszawskiej Hali Koszyki.

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej