Głównym kulinarnym bohaterem tego wieczoru był oczywiście pstrąg ojcowski – tradycyjny produkt z Małopolski zarejestrowany przez MRIRW ze względu na ponad 80-letnią tradycję hodowli i lokalizację. Podczas kolacji zaproszony do projektu szef kuchni Adrian Bęben przygotowywał potrawy zarówno z pstrągów tęczowych, jak
i potokowych. Pokazano jakość oraz możliwie różne wykorzystanie części ryby. – Podstawowego elementu użyliśmy w daniu głównym, a wszystkich ścinków w tatarze. Przydała się nawet wątroba, która z reguły ląduje w śmieciach – komentuje Adrian.
Niewątpliwą atrakcją kolacji była formuła plenerowa, a co się z tym wiąże – techniki kulinarne wykorzystane podczas przygotowywania dań. Pieczenie, grillowanie, wędzenie, parzenie – właśnie w takich odsłonach zaprezentował swój talent szef kuchni. – Żywy ogień, ekstremalnie jakościowe składniki, ostrożna ingerencja oraz poszanowanie produktu to podstawowe założenia mojego gotowania. Pierwotny styl to zdecydowanie moja bajka! – mówi. Jak zapowiada Magda Klimczak, we wrześniu planowane jest kolejne kulinarne wydarzenie na terenie gospodarstwa, również oparte na pstrągu. – Zrównoważona hodowla ryb to dla mnie niezwykle istotny temat, o którym musimy opowiadać, szczególnie teraz, kiedy katastrofa ekologiczna w naszych rzekach stała się faktem. Wrześniowe wydarzenie odbędzie się już w innej formie i jesiennym anturażu z szefem, który na pewno zaskoczy swoją interpretacją małopolskich składników.
Adrian Bęben to były szef kuchni wrocławskiej restauracji Oda. Obecnie pełni funkcję executive chefa w grupie gastronomicznej Tomasza Czechowskiego i Janusza Palikota (Taproom Tenczynek oraz projekty w przygotowaniu – Jaczno i Warszawa), a także head chefa w restauracji Czarcia Łapa, której otwarcie planowane jest w tym roku.Autorka: Agata Godlewska