x

Regina Bar z drugą lokalizacją. Zjemy w nim m.in. kwadratową pizzę

Kategoria: Miejsca    23.08.2022

Pod szyldem Regina Bar pojawił się kolejny lokal. Nowe dziecko Kamili Mroczkowskiej i Patrycji Jaskólskiej oferuje dania kuchni chińskiej, nietypową pizzę oraz koktajle wprost z nalewaka.

Wnętrze Regina Baru przy Mysiej - nowy lokal Kamili Mroczkowskiej i Patrycji Jaskólskiej. Zdjęcie: materiały prasowe
Wnętrze Regina Baru przy Mysiej - nowy lokal Kamili Mroczkowskiej i Patrycji Jaskólskiej. Zdjęcie: materiały prasowe
Regina Bar mieszczący się przy Koszykowej 1 w Warszawie doczekał się młodszego rodzeństwa. Drugim miejsce pod tym szyldem działa już na tyłach domu handlowego przy Mysiej 3.

Specjalność Regina Baru przy Mysiej - pizza w kwadratowych kawałkach na cieście pszenno-żytnim. Zdjęcie: materiały prasowe
Specjalność Regina Baru przy Mysiej - pizza w kwadratowych kawałkach na cieście pszenno-żytnim. Zdjęcie: materiały prasowe
Nietypowa pizza
W menu znajdziemy m.in. dobrze znane bywalcom Koszykowej dania kuchni chińskiej, takie jak kurczak generała Tso, wieprzowina po kantońsku czy pierożki wonton, ale w karcie pojawiła się także pizza w nietypowej formie.

– Chcieliśmy, aby klienci przy Mysiej czuli się jak w domu, by menu było czymś, co już kojarzą z Koszykowej 1. To, co jest wyjątkowe dla samej Mysiej, to sposób podania pizzy, która jest serwowana nie jako okrągły placek, ale w formie tzw. pizza squares, czyli kwadratów. Samo ciasto jest pszenno-żytnie, dosyć ciemne, co jest wyczuwalne w smaku – tłumaczy Patrycja Jaskólska.

Ciasto na pizzę powstaje na zakwasie, stosowany do niej ser to produkowana lokalnie Bianca Mozzarella. W swojej formie placki przypominają nieco foccacie, choć niektóre z wariantów nasuwają skojarzenia z kanapkami.
– W opisie pizza squares zaznaczamy, że można je nazywać tak, jak to się gościom podoba. Napisałyśmy, że dla niektórych może to być pizza, dla innych kanapka, z uwagi na dwa rodzaje dodatków. Mogą być one świeże, niemal jak na kanapce, albo bardziej klasyczne, jak mozzarella i peperoni, które są zapiekane – mówi Kamila Mroczkowska.

W menu alkoholowym Regina Baru przy Mysiej znajdziemy koktajle prosto z nalewaka, serwowane w niecodzienny sposób, np. w miseczkach. Zdjęcie: materiały prasowe
W menu alkoholowym Regina Baru przy Mysiej znajdziemy koktajle prosto z nalewaka, serwowane w niecodzienny sposób, np. w miseczkach. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajle z nalewaka
Kwadratowa pizza to nie jedyne, co odróżnia Reginę przy Mysiej od jej starszej siostry. W menu alkoholowym nowej Reginy znajdziemy także koktajle prosto z nalewaka, serwowane w niecodzienny sposób.

– W Reginie od prawie czterech lat funkcjonował koktajl Rum Chang Teng, nasza interpretacja typowego azjatyckiego deseru serwowanego w miseczce. To była inspiracja do tego, by koktajle prosto z nalewaka umieścić właśnie miseczkach – wyjaśnia Patrycja Jaskólska.

Wszystkie trzy koktajle z nalewaka mogą być także bazą dla innych połączeń m.in. z prosecco lub tonikiem. W tej konfiguracji podane są w formie long drinków serwowanych już w typowych naczyniach.

Oprócz koktajli z nalewaków, w alkoholowym menu Reginy znalazły się także całkiem typowe pozycje, jak klasyczne aperitivo, Negroni, Americano, Manhattan czy Dark and Stormy. Nie są one jednak przygotowywane w shakerach, z których Regina świadomie zrezygnowała. Właścicielki lokalu zrezygnowały także z klasycznego kontuaru barowego.
– Zależało nam na stworzeniu domowej atmosfery. Odwróciliśmy bar, by był on dostępny dla gościa, a nie zasłonięty murem w postaci typowego mebla barowego – mówi Patrycja Jaskólska.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Zimowe menu Michała Brysia w Setkach Powodów

Setki Powodów w warszawskim Koneserze to niedawno otwarty lokal, którego energetyczne wnętrze, pełne kolorowych neonów, rozjaśnia pochmurną aurę. Kolejnym atutem jest zimowa karta autorstwa Michała Brysia, w której szef kuchni dostarcza dziesięć kulinarnych powodów, by odwiedzić to miejsce.

Nowe Milanovo, czyli duża przestrzeń włoskich smaków (i nie tylko)

Restauracja Milanovo, słynąca z dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, ponownie otworzyła swoje drzwi po remoncie. Nowości w menu przygotowano we współpracy z szefem kuchni Jerzym Sobieniakiem.

Regale Bar & Restaurant w Hotelu Saskim Kraków - art deco, tradycja i trendy

Pierwszy lifestylowy koncept pod międzynarodowym brandem Regale Bar & Restaurant wystartował w pięciogwiazdkowym Hotelu Saskim Kraków, Curio Collection by Hilton. Krakowski obiekt wybrano jako światowy debiut marki restauracji przyhotelowych dostępnych dla wszystkich.

Wielkie otwarcie pięciogwiazdkowego Hotelu Saskiego w Krakowie

Krakowski Hotel Saski w sercu Starego Miasta to pierwszy w Polsce obiekt wchodzący w skład sieci sygnowanej marką Curio Collection by Hilton, a zarazem pierwszy pięciogwiazdkowy hotel sieci Hilton w grodzie Kraka. Gościem honorowym uroczystości otwarcia był światowej sławy fotograf Ryszard Horowitz.

Wine&Bar Grono w Warszawie - wino w miłym gronie

Co można stworzyć na 30 mkw w centrum stolicy? Sklep z winami? Miejsce degustacji? Lokal, do którego można wpaść na aperitivo i antipasti? Piękną przestrzeń do spotkań z przyjaciółmi? Wszystko w jednym - taki jest właśnie Wine&Bar Grono.

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej