x

22 sierpnia - międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni

Kategoria: Karta - dania    22.08.2022

Azjatyckie połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego, warzywa smażone w woku, pho, sushi i ramen podbiły nasze podniebienia. 22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Jakie zamawiają najchętniej Polacy?

22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Zdjęcie: materiały prasowe
22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Zdjęcie: materiały prasowe
22 sierpnia na całym świecie obchodzimy międzynarodowy dzień bułeczek bao, smacznej, śniadaniowej przekąski, która wywodzi się z Chin, ale obecnie cieszy podniebienia bywalców azjatyckich restauracji na całym świecie. Można, podobnie jak Chińczycy, zajadać się nimi na śniadanie, ale doskonale się też sprawdzają jako potrawa podawana w trakcie lunchu. W obu wypadkach obowiązuje jednak ważna reguła: puszyste drożdżowe bułeczki spożywamy na ciepło z dodatkiem sosu sojowego lub pikantnego.

Z pozoru skromne bułeczki to kulinarny i kulturowy fenomen. Pisze się o nich piosenki i wiersze, a uznani szefowie znanych lokali gastronomicznych na całym świecie mówią o bao, że są unikalnym zjawiskiem w światowej kuchni.

Prostota i bogactwo
Skąd bierze się ich sława? Tajemnica tkwi w prostocie delikatnego ciasta, której towarzyszy bogactwo kontrastowych smaków. Puszyste, drożdżowe ciasto może być wypełnione różnymi rodzajami farszu. Najczęściej jest to wołowina lub wieprzowina, ale w  azjatyckich restauracjach trafimy też na bułeczki z bekonem, serem, piklami, i rozmaitymi, mocno przyprawionymi  warzywami.

Zresztą tak naprawdę bao nie lubią ograniczeń; wszystko zależy od inwencji osoby, które je przygotowują. Najciekawsze wersje bao autorstwa znanych mistrzów kuchni będą zawierać wyszukane kombinacje, w których nadzieniem będą rzadkie grzyby, sery, egzotyczne warzywa i oryginalnie przyprawione mięso.

Smakosze, którzy  będą chcieli dotrzeć do esencji smaku bao powinni zdecydowanie udać się do Malezji lub Singapuru, gdzie bao są traktowane z wyjątkowym szacunkiem, a jednocześnie można je kupić na każdym kroku.

Użytkownicy aplikacji Glovo w Polsce najchętniej zamawiają bułeczki bao nadziewane chrupiącymi krewetkami, szarpaną wołowiną, jajkiem i bekonem. Zdjęcie: materiały prasowe
Użytkownicy aplikacji Glovo w Polsce najchętniej zamawiają bułeczki bao nadziewane chrupiącymi krewetkami, szarpaną wołowiną, jajkiem i bekonem. Zdjęcie: materiały prasowe
A jak smakują u nas?
Użytkownicy aplikacji Glovo w Polsce najchętniej zamawiają bułeczki nadziewane chrupiącymi krewetkami, szarpaną wołowiną, jajkiem i bekonem. Wegetarianie i weganie wybierają naturalnie bao wypełnione warzywami. Co ciekawe, wraz z rosnącą popularnością bułeczek w Polsce, można mówić o regionalnych preferencjach.
Okazuje się, że zdecydowanie największymi miłośnikami bao  są klienci Glovo w Łodzi, ale w zamówieniach niewiele im ustępują mieszkańcy Warszawy i Białegostoku.

Nie tylko bao, ale cała kuchnia azjatycka
Według najnowszego rankingu jedzenia na wynos i jedzenia na mieście w Polsce, stworzonego przez BravoKupony, kuchnia azjatycka staje się coraz popularniejsza, szczególnie w kontekście zamawiania na wynos. Kuchnia ta stanowi blisko jedną piątą (17,9%) pierwszej dziesiątki rankingu wspomnianych zamówień na wynos.

– Polacy uwielbiają kuchnię orientalną dzięki dwóm kluczowym elementom. Przede wszystkim są to warzywa, które dzięki krótkiemu smażeniu w wysokiej temperaturze są chrupkie i smaczne, a nie miękkie i bez wyrazu, jak w wielu popularnych potrawach. Do tego dochodzi aromat osiągany dzięki specjalnie wyselekcjonowanym sosom i przyprawom – podkreśla Filip Tubis z Wok Bar z Trójmiasta.

– Przygotowując azjatyckie danie trzeba pamiętać, jak różna może być specyfika stosowanych składników, np. znanego sosu ostrygowego, który słodzi dania gotowane i… soli dania smażone. Sekretem smaku potraw orientalnych są także składniki. Należy postawić na oryginalne produkty prosto z Azji, najlepiej od lokalnych, sprawdzonych dostawców – tylko w ten sposób osiągniemy upragniony, unikalny smak – dodaje Filip Tubis z Wok Bar z Trójmiasta.

Kuchnia azjatycka to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Według raportów gastronomicznych dania azjatyckie zajmują czwarte miejsce w zestawieniu ulubionych kuchni Polaków. Wyprzedza je kuchnia polska, włoska i amerykańska (burgery).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Szarpane żeberka - danie z karty restauracji Dym na Wodzie

Szarpane żeberka to danie pochodzące z restauracji Dym na Wodzie prowadzonej przez Rafała Niewiarowskiego.

Śniadania regionalne - tradycyjne potrawy w porannym menu

Od suski sechlońskiej, przez wielkopolski gzik, po proziaki z Podkarpacia - produkty i potrawy regionalne tworzą nieprzebrany wachlarz smaków i potencjalnych kombinacji, które doskonale sprawdzą się podczas komponowania śniadaniowego menu.

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej