x

22 sierpnia - międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni

Kategoria: Karta - dania    22.08.2022

Azjatyckie połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego, warzywa smażone w woku, pho, sushi i ramen podbiły nasze podniebienia. 22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Jakie zamawiają najchętniej Polacy?

22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Zdjęcie: materiały prasowe
22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Zdjęcie: materiały prasowe
22 sierpnia na całym świecie obchodzimy międzynarodowy dzień bułeczek bao, smacznej, śniadaniowej przekąski, która wywodzi się z Chin, ale obecnie cieszy podniebienia bywalców azjatyckich restauracji na całym świecie. Można, podobnie jak Chińczycy, zajadać się nimi na śniadanie, ale doskonale się też sprawdzają jako potrawa podawana w trakcie lunchu. W obu wypadkach obowiązuje jednak ważna reguła: puszyste drożdżowe bułeczki spożywamy na ciepło z dodatkiem sosu sojowego lub pikantnego.

Z pozoru skromne bułeczki to kulinarny i kulturowy fenomen. Pisze się o nich piosenki i wiersze, a uznani szefowie znanych lokali gastronomicznych na całym świecie mówią o bao, że są unikalnym zjawiskiem w światowej kuchni.

Prostota i bogactwo
Skąd bierze się ich sława? Tajemnica tkwi w prostocie delikatnego ciasta, której towarzyszy bogactwo kontrastowych smaków. Puszyste, drożdżowe ciasto może być wypełnione różnymi rodzajami farszu. Najczęściej jest to wołowina lub wieprzowina, ale w  azjatyckich restauracjach trafimy też na bułeczki z bekonem, serem, piklami, i rozmaitymi, mocno przyprawionymi  warzywami.

Zresztą tak naprawdę bao nie lubią ograniczeń; wszystko zależy od inwencji osoby, które je przygotowują. Najciekawsze wersje bao autorstwa znanych mistrzów kuchni będą zawierać wyszukane kombinacje, w których nadzieniem będą rzadkie grzyby, sery, egzotyczne warzywa i oryginalnie przyprawione mięso.

Smakosze, którzy  będą chcieli dotrzeć do esencji smaku bao powinni zdecydowanie udać się do Malezji lub Singapuru, gdzie bao są traktowane z wyjątkowym szacunkiem, a jednocześnie można je kupić na każdym kroku.

Użytkownicy aplikacji Glovo w Polsce najchętniej zamawiają bułeczki bao nadziewane chrupiącymi krewetkami, szarpaną wołowiną, jajkiem i bekonem. Zdjęcie: materiały prasowe
Użytkownicy aplikacji Glovo w Polsce najchętniej zamawiają bułeczki bao nadziewane chrupiącymi krewetkami, szarpaną wołowiną, jajkiem i bekonem. Zdjęcie: materiały prasowe
A jak smakują u nas?
Użytkownicy aplikacji Glovo w Polsce najchętniej zamawiają bułeczki nadziewane chrupiącymi krewetkami, szarpaną wołowiną, jajkiem i bekonem. Wegetarianie i weganie wybierają naturalnie bao wypełnione warzywami. Co ciekawe, wraz z rosnącą popularnością bułeczek w Polsce, można mówić o regionalnych preferencjach.
Okazuje się, że zdecydowanie największymi miłośnikami bao  są klienci Glovo w Łodzi, ale w zamówieniach niewiele im ustępują mieszkańcy Warszawy i Białegostoku.

Nie tylko bao, ale cała kuchnia azjatycka
Według najnowszego rankingu jedzenia na wynos i jedzenia na mieście w Polsce, stworzonego przez BravoKupony, kuchnia azjatycka staje się coraz popularniejsza, szczególnie w kontekście zamawiania na wynos. Kuchnia ta stanowi blisko jedną piątą (17,9%) pierwszej dziesiątki rankingu wspomnianych zamówień na wynos.

– Polacy uwielbiają kuchnię orientalną dzięki dwóm kluczowym elementom. Przede wszystkim są to warzywa, które dzięki krótkiemu smażeniu w wysokiej temperaturze są chrupkie i smaczne, a nie miękkie i bez wyrazu, jak w wielu popularnych potrawach. Do tego dochodzi aromat osiągany dzięki specjalnie wyselekcjonowanym sosom i przyprawom – podkreśla Filip Tubis z Wok Bar z Trójmiasta.

– Przygotowując azjatyckie danie trzeba pamiętać, jak różna może być specyfika stosowanych składników, np. znanego sosu ostrygowego, który słodzi dania gotowane i… soli dania smażone. Sekretem smaku potraw orientalnych są także składniki. Należy postawić na oryginalne produkty prosto z Azji, najlepiej od lokalnych, sprawdzonych dostawców – tylko w ten sposób osiągniemy upragniony, unikalny smak – dodaje Filip Tubis z Wok Bar z Trójmiasta.

Kuchnia azjatycka to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Według raportów gastronomicznych dania azjatyckie zajmują czwarte miejsce w zestawieniu ulubionych kuchni Polaków. Wyprzedza je kuchnia polska, włoska i amerykańska (burgery).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sosy gotowe Prymat GastroLine - smak i wygoda w Twojej kuchni

W ofercie sosów dla gastronomii Prymat znajdziemy zarówno tradycyjne, dobrze znane propozycje, np. sos barbecue czy tysiąca wysp, jak i nieoczywiste połączenia smakowe - w sosie sweet chilli czy sosie mango-jalapeño. Jakie mają atuty i jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka porad.

Ikony azjatyckiej kuchni

W ofertę polskich barów i restauracji na stałe wpisało się wiele dań kuchni Azji. Ich wkład w rozwój rodzimej gastronomii jest nieoceniony, chociażby ze względu na to, że oswajają odbiorców z nietypowymi dla naszej strefy geograficznej połączeniami smaków.

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej