x

Restauracja Monte - nowe miejsce Sebastiana Krauzowicza inspirowane międzywojennym Zakopanem

Kategoria: Miejsca    19.08.2022

Sebastian Krauzowicz wspólnie z Elżbietą Sawczuk otworzył w Zakopanem lokal inspirowany latami 20. Działa on nie tylko jako restauracja i koktajlbar, ale także jako galeria sztuki w hołdzie oddanym Zofii Stryjeńskiej.

Restauracja Monte położona jest w zabytkowym, zrewitalizowanym budynku przy ulicy Ogrodowej w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Monte położona jest w zabytkowym, zrewitalizowanym budynku przy ulicy Ogrodowej w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe
Monte położona jest w zabytkowym, zrewitalizowanym budynku przy ulicy Ogrodowej w Zakopanem. Willa pod okiem nowych właścicieli przeszła kilka lat temu gruntowny remont, a we wnętrzu, oprócz apartamentów, pojawiła się restauracja, której współwłaścicielami są szef kuchni Sebastian Krauzowicz i Elżbieta Sawczuk.

W menu restauracji Monte w Zakopanem są zarówno dania kuchni polskiej, z regionalnymi podhalańskimi akcentami, jak i potrawy o znacznie bardziej międzynarodowym rodowodzie. Zdjęcie: materiały prasowe
W menu restauracji Monte w Zakopanem są zarówno dania kuchni polskiej, z regionalnymi podhalańskimi akcentami, jak i potrawy o znacznie bardziej międzynarodowym rodowodzie. Zdjęcie: materiały prasowe
Pstrąg górski i tygrysie krewetki

W menu lokalu są zarówno dania kuchni polskiej, z regionalnymi podhalańskimi akcentami, jak i potrawy o znacznie bardziej międzynarodowym rodowodzie.
– Jest to restauracja polska z międzynarodowym sznytem, w autorskim wydaniu – przyznaje Sebastian Krauzowicz. W karcie znajdziemy więc zarówno podhalański bundz, pstrąga górskiego czy biodrówkę z jagnięcia, jak i tagliatelle z letnią truflą oraz steki, także w wersji „surf and turf” z dodatkiem krewetki tygrysiej.

Lokal oferuje także kartę win autorstwa Adama Fijała, złożoną z 12 pozycji dopasowanych do dań w menu. Każdej z potraw przypisane jest inne wino dostępne zarówno na butelki, jak i na kieliszki oraz karafki.
– Poznałem osobiście każdego winiarza, który te wina produkuje. U każdego byłem, z każdym z nich rozmawiałem, więc znam te trunki od podszewki – śmieje się sommelier Monte, Adam Fijał.

Oprócz wspomnianej selekcji restauracja posiada także główną kartę win złożoną z 60 pozycji. Może się też pochwalić autorskim wyborem koktajli.

Restauracja Monte w Zakopanem. Wszystkie meble wykonane zostały ręcznie, są rzeźbione. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Monte w Zakopanem. Wszystkie meble wykonane zostały ręcznie, są rzeźbione. Zdjęcie: materiały prasowe
W hołdzie historii
Budynek, w którym mieści się lokal został w znacznej części zaprojektowany przez Karola Stryjeńskiego, architekta, rzeźbiarza, działacza społecznego i późniejszego dyrektora Państwowej Szkoły Przemysłu Drzewnego. Placówka przez dekady była kuźnią talentów dla przyszłych rzeźbiarzy i architektów. Sam Stryjeński zaś jest autorem m.in. projektu zakopiańskiej Wielkiej Krokwi czy Mauzoleum Jana Kasprowicza.

Jako postać tak mocno związana z Zakopanem stanowił on istotną inspirację dla wystroju restauracji. Jak mówi Sebastian Krauzowicz, wnętrze, zamiast regionalnych wzorów, rustykalnych i grubo ciosanych mebli, nawiązuje do zakopiańskich lat 20. i klimatu tamtej epoki.

– Nie chcieliśmy otwierać lokalu w stylu góralskim. Postawiliśmy na delikatne połączenia, wszystkie meble wykonane zostały ręcznie, są rzeźbione. Mamy także bardzo dużo sztuki związanej z Zakopanem lat 20. i Zofią Stryjeńską – przyznaje współwłaściciel Monte.

Twórczość wybitnej zakopiańskiej malarki i graficzki, żony Karola Stryjeńskiego, stanowiła także ważną inspirację dla architekta wnętrz. Jednak ilustracje Stryjeńskiej to nie jedyne dzieła, jakie będzie można zobaczyć w lokalu.

– Działamy nie tylko jako restauracja, ale także jako galeria sztuki. Organizujemy koncerty, wystawy, wydarzenia kulturalne. Jest to miejsce, w którym zaczynamy od śniadania i kawy, przez lunche, a wieczorem zmieniamy się w koktajlbar z muzyką na żywo – podsumowuje współwłaściciel Monte.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej