x

Bawarka wraca do łask

Kategoria: Karta - napoje    18.08.2022

Połączenie herbaty i mleka wzbudza różne emocje. Bawarkę albo się kocha, albo nienawidzi.Tak jak połączenie kawy z mlekiem wydaje się w stu procentach naturalne, to dodawanie do herbaty czegoś innego niż cukru i cytryny może wydawać się nieco oryginalne.

Połączenie herbaty i mleka wzbudza różne emocje. Bawarkę albo się kocha, albo nienawidzi. Zdjęcie: materiały prasowe
Połączenie herbaty i mleka wzbudza różne emocje. Bawarkę albo się kocha, albo nienawidzi. Zdjęcie: materiały prasowe
Bawarka jest popularna na całym świecie i ma swoich zwolenników nie tylko na Wyspach Brytyjskich. Moda na herbatę z mlekiem wynika m.in. z trendu na alternatywne napoje.

Prosto z Paryża
Mleczno-herbaciany trunek powstał najprawdopodobniej w Paryżu, gdzie w XVII wieku pewien Włoch, a dokładniej Sycylijczyk, serwował swoim gościom słodki napój, który łączył w sobie smak mleka, herbaty i syropu z paproci niekropień, która to właśnie nadawała mu specyficzny smak.

Jak pić?
Bawarkę powinno się pić ciepłą i podobno najlepiej smakuje rano. Dla podkreślenia smaku do napoju można dodać cynamon, cukier puder albo żółtka jaj.
Sposobów jej podania jest naprawdę dużo. Francuzi serwują ją w formie deseru jako uzupełnienie do ciast i lodów, a jej konsystencja przypomina budyń.

Filiżanka dla zdrowia
Mleko, jako jeden z dwóch podstawowych składników bawarki, ma wiele zalet. Stanowi źródło witamin z grupy B, a przede wszystkim jest bogate w wapń – pierwiastek niezbędny w procesie wzrostu, biorący udział w budowie kości. Pijąc szklankę mleka, dostarczamy do organizmu ok. 8 gramów białka.

Badania naukowe dowodzą również, że mleko nie ma wpływu na polifenole występujące w liściach herbacianych. Są to związki organiczne wykazujące silne działania antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i chroniące mięsień sercowy. Wszystko wskazuje więc na to, że bawarkę warto pić nie tylko ze względów smakowych, lecz także właściwości prozdrowotnych.

Bawarka – fakty i mity
Wokół bawarki narosło kilka mitów. Jednym z nich jest rzekome pobudzenie laktacji u kobiet w ciąży. Niestety, nie istnieją żadne badania naukowe mogące potwierdzić skuteczność „mlecznej herbaty”. Faktem jest natomiast to, że picie zielonej herbaty z dodatkiem mleka przyspiesza metabolizm. Warunkiem skuteczności bawarki w procesie odchudzania jest zbilansowana dieta.

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak ozdabiać koktajle? Radzą czołowi polscy barmani

Ozdabiane owocowymi szpatułkami, skórkami cytrusów, liśćmi ziół, pudrem czy jadalną farbą. Choć to smak gra główne skrzypce, to niebanalne podanie koktajli również jest bardzo istotne

Matcha - od japońskiego rytuału do globalnej gastronomii

Niegdyś niszowa japońska zielona herbata matcha stała się modnym towarem w gastronomii. Kto by przypuszczał, że produkt od wieków stosowany głównie podczas uduchowionych elitarnych ceremonii herbacianych trafi pod strzechy - do sieciowych kawiarni czy rzemieślniczych lodziarni.

Koktajlowe menu na trudne czasy

Ostatni kwartał 2022 r. może być dla barmanów i właścicieli barów w Polsce trudny. Projektując jesienną kartę koktajli, trzeba będzie uwzględniać rosnące ceny produktów oraz niedostępność do tej pory łatwo osiągalnych składników. To jednak - wbrew pozorom - może być całkiem dobra wiadomość.

Piwo Roberta Makłowicza podbija rynek

Piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA - opracowane przez krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza oraz wielkopolski Browar Fortuna - pojawiło się na rynku w kwietniu i od tego czasu podbija serca konsumentów. Choć do podsumowania sezonu daleko, to już wiadomo, że sprzedaż trunku będzie rekordowa.

Letnie koktajle

Lato to czas, który sprzyja spotkaniom w luźnej atmosferze i wypadom na drinka z grupą znajomych. Co się pija o tej porze roku? Na jaką ofertę postawić, by to do waszego lokalu trafili spragnieni relaksu i letnich koktajli goście?

Czy napoje w puszkach znajdą swoje miejsce w restauracjach?

Są lżejsze, wygodniejsze, prostsze w transporcie i przechowaniu, a dodatkowo lepiej chronią napoje przed działaniem promieni UV i tlenu. W Polsce są obecne przynajmniej od trzech dekad.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej