x

Kawiarnia Czytelnik - kultowe miejsce powraca po latach w nowej odsłonie

Kategoria: Miejsca    17.08.2022

Kultowa w czasach PRL-u warszawska kawiarnia Czytelnik przeszła metamorfozę. Po generalnym remoncie zyskała inne menu i wystrój. Nowe właścicielki nie chcą jednak zapomnieć o bogatej historii lokalu.

Odrestaurowane wnętrze warszawskiej kawiarni Czytelnik. Zdjęcie: Paulina Zięcik
Odrestaurowane wnętrze warszawskiej kawiarni Czytelnik. Zdjęcie: Paulina Zięcik
W powstałej w latach 50. kawiarni toczyło się życie intelektualne stolicy w okresie PRL. W małym, niepozornie wyglądającym lokalu przesiadywali aktorzy, pisarze, dziennikarze, scenarzyści. Miejsce to odwiedzali także politycy. Bywali tu Leopold Tyrmand, Zdzisław Maklakiewicz czy Ryszard Kapuściński, a stali goście, tacy jak Tadeusz Konwicki i Gustaw Holoubek mieli przy Wiejskiej 12 A własny stolik.

To jednak odległa historia, a po 1989 roku kawiarnia lata świetności miała już za sobą. Z czasem podupadła, a dla ludzi nieznających historii tego miejsca była tylko jedną z setki lokalizacji na gastronomicznej mapie stolicy.

W okresie PRL, w warszawskiej kawiarni Czytelnik przesiadywali aktorzy, pisarze, dziennikarze, scenarzyści. Zdjęcie: Paulina Zięcik
W okresie PRL, w warszawskiej kawiarni Czytelnik przesiadywali aktorzy, pisarze, dziennikarze, scenarzyści. Zdjęcie: Paulina Zięcik
Czytelnik Nowe Wydanie
W 2019 roku zmieniła się struktura właścicielska należącego do wydawnictwa Czytelnik lokalu. Przetarg na jego prowadzenie wygrała Dorota Pękalska wraz ze swoją wspólniczką. Teraz kawiarnia przy Wiejskiej 12A ma w nazwie dopisek „Nowe Wydanie”. Poza nim, o zmianach jakie tu zaszły świadczą odświeżone menu oraz wnętrze.

– W 2019 roku po wygraniu przetargu zrobiliśmy gruntowną przebudowę. Zmieniona została cała kuchnia, większość instalacji, podniesiony sufit. W części sali działają dodatkowe toalety, jest też dodatkowe wejście, wprost z ulicy. Przywróciliśmy schowany pod wykładziną parkiet, we wnętrzu stanęły krzesła z fabryki mebli giętych. Postawiłyśmy na ponadczasową klasykę – opowiada współwłaścicielka Czytelnika Dorota Pękalska.

Nabiałowy ogródek
Koniec remontu kawiarni przypadł na czas początku pandemii Covid-19. Czytelnikowi udało się przetrwać, a gdy pandemiczne obostrzenia pozwoliły restauracjom na częściowe funkcjonowanie, w lokalu pojawił się ogródek, którego wcześniej lokal nie posiadał. W jego otwarciu pomogła współpraca z OSM Krasnystaw.

– Korzystamy z ich nabiału, od otwarcia kawiarni zamawiamy ich produkty. Z czasem nasza współpraca w sposób naturalny rozszerzała się i wspólnie otworzyliśmy ogródek – tłumaczy Dorota Pękalska. W Czytelniku znajdziemy też niewielki sklepik z produktami krasnystawskiej mleczarni.

Jajko w pomidorach - danie z menu warszawskiego lokalu Czytelnik. Zdjęcie: Paulina Zięcik
Jajko w pomidorach - danie z menu warszawskiego lokalu Czytelnik. Zdjęcie: Paulina Zięcik
Polski comfort food
Produkty Krasnystawu dobrze wpisują się w koncept lokalu, który oferuje m.in. zsiadłe mleko z ziemniakami i jajkiem sadzonym czy szare kluski z twarogiem wędzonym i palonym szałwiowym masłem.

Stałe menu stanowi przegląd klasycznych dań kuchni polskiej z różnych regionów kraju. To propozycje, które można określić mianem comfortfoodowej kuchni domowej, choć podanej w nowoczesny sposób. Oprócz typowo mięsnych pozycji takich jak tatar, schabowy czy duszona wołowina nie brakuje także potraw takich jak buraczane kopytka z płatkami drożdżowymi, wegański pasztet czy klasyczne racuchy.

Znane niemal każdemu z rodzinnego domu smaki znajdziemy także w menu śniadaniowym, na które składają się m.in. kanapka z pastą jajeczną, twarożek z rzodkiewką, czerwoną cebulą, koprem i czarnuszką czy naleśniki z twarogiem i owocami sezonowymi.

Na sojowe latte i pierogi
Adres przy Wiejskiej nie jest więc tym samym lokalem, który pamiętają jego starsi bywalcy. W miejsce kawiarni, która zatrzymała się w czasie, powstał Czytelnik Nowe Wydanie łączący ze sobą kilka pokoleń warszawiaków.

– Największy atut tego miejsca to międzypokoleniowość, która jest widoczna w przekroju naszych gości. Sporo z nich jest już po siedemdziesiątce, ale nie brakuje też osób w wieku dwudziestu lat. Czasem wnuczka z babcią wpada do nas na sojowe latte i pierogi z twarogiem. Dużo młodych ludzi, którzy do nas przychodzą mówią: muszę tutaj zabrać babcię!  – śmieje się współwłaścicielka Czytelnika.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej