x

Ulubione produkty zbożowe Polaków? Pieczywo, makaron i… wyroby cukiernicze

Kategoria: Twój biznes - wiedza    16.08.2022

Choć co piąty Polak rozważyłby eliminację produktów zbożowych z diety z powodu glutenu, to jednak zdecydowana większość z nas (83%) je lubi. Jakie produkty zbożowe jemy najczęściej? Za co je cenimy?

Spośród produktów zbożowych najczęściej na naszym talerzu pojawia się pieczywo. Zdjęcie: Shutterstock.com
Spośród produktów zbożowych najczęściej na naszym talerzu pojawia się pieczywo. Zdjęcie: Shutterstock.com
Odpowiedzi na te pytania przynoszą wyniki sondażu zrealizowanego w ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”. Spośród produktów zbożowych najczęściej na naszym talerzu pojawia się pieczywo. Aż 60% respondentów spożywa je 1-2 razy dziennie, a 13% – nawet częściej. Polacy są też wielkimi miłośnikami makaronu – 40% ankietowanych je go kilka razy w tygodniu.

Jak wynika z sondażu, mocną pozycję zajmują w jadłospisie wyroby cukiernicze. Ponad 1/3 z nas spożywa je kilka razy w tygodniu, a 15% – co najmniej raz dziennie. Sporadycznie na naszym stole gości kasza – niemal połowa badanych zjada ją zaledwie kilka razy w miesiącu. Co ciekawe, również połowa Polaków kilka razy w miesiącu je naleśniki. Rzadziej natomiast uwzględniamy w diecie zbożowe płatki śniadaniowe/musli czy otręby (tych w ogóle nie je co trzeci ankietowany).

– Niewątpliwie byłoby lepiej, gdyby w naszej codziennej diecie znalazło się więcej wartościowych produktów zbożowych. Takimi na przykład są kasze, których mamy naprawdę duży wybór. Są nieprzetworzone i zawierają mnóstwo składników mineralnych oraz witamin, podobnie jak otręby i płatki zbożowe. Nie namawiam do tego, by całkowicie wykluczyć z diety wyroby cukiernicze, ale z całą pewnością należy spożywać je z dużym umiarem – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.

Produkty ze zbóż lubimy przede wszystkim za to, że są sycące i proste w przygotowaniu. Doceniamy też ich walory zdrowotne oraz potencjał kulinarny – możliwość przygotowania wielu różnorodnych potraw.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pascal Brodnicki uruchamia restauracyjny codzienny catering PascalBox w eko-pudełkach

Na PascalBox.pl można już zarezerwować pięć posiłków dziennie z dostawą. To pierwszy z zaplanowanych formatów konceptu gastronomicznego PASCAL Franchise uruchamianego na podstawie umowy między Pascalem Brodnickim a spółką Food & Friends Polska S.A., której założycielami są Jan i Marek Rogala.

Wyposażenie kuchenne - ABC eksploatacji

Lodówki, zamrażarki, piece, kuchenki, płyty, zmywarki... Podpowiadamy, jak prawidłowo korzystać z wyposażenia kuchennego, aby nie doprowadzić do kosztownych w naprawie usterek.

Poza domem, z mlekiem, na pobudzenie. Jaką kawę pijemy najchętniej?

Polacy coraz częściej piją kawę poza domem, lubią dodawać do niej mleko, ale głównie krowie. Dużo rzadziej do swojego latte wybierają napój owsiany, sojowy czy migdałowy - wynika z raportu ARC Rynek i Opinia.

Jak nie polec na azjatyckim fusion?

Mnogość fantastycznych produktów importowanych z Dalekiego Wschodu oraz wyjątkowych dań, które można z nich przygotować, sprawia, że to jedzenie po prostu się nie nudzi!

Chleb w subskrypcji od twórcy Green Caffé Nero

Związana z Adamem Ringerem piekarnia Muffia Bakery rusza z prenumeratą pieczywa. To kolejna próba sprzedaży produktów spożywczych w ten właśnie sposób.

Brunch: powrót weekendowej biesiady

Wymyślono go pod koniec XIX w. po to, by zagospodarować lukę w czasie między śniadaniem a lunchem. Choć w Polsce znany jest od lat, nie cieszy się szczególnym powodzeniem. Czy po ponad 120 latach od swoich narodzin brunch jest dla gastronomii jeszcze atrakcyjny? Wbrew pozorom tak.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej