x

Wakacje 2022: więcej wydajemy w hotelach, oszczędzamy na restauracjach

Kategoria: Twój biznes - wiedza    16.08.2022

W lipcu średnia wartość transakcji w hotelach była o jedną trzecią wyższa niż rok temu. Największy wzrost zanotowano w kurortach nad morzem, gdzie średnio wydawaliśmy o ponad połowę więcej niż w 2021 roku. Jeśli już decydujemy się na droższy wyjazd, to podczas urlopu oszczędzamy na restauracjach.

Wakacje 2022 w Polsce - Jeśli już decydujemy się na wyjazd, to  podczas urlopu oszczędzamy na posiłkach w restauracjach. Zdjęcie: materiały prasowe
Wakacje 2022 w Polsce - Jeśli już decydujemy się na wyjazd, to podczas urlopu oszczędzamy na posiłkach w restauracjach. Zdjęcie: materiały prasowe
W obliczu najwyższej od 25 lat inflacji coraz więcej płacimy w hotelach. Według wstępnego szacunku GUS inflacja konsumencka w lipcu wyniosła 15,5 proc. Jak się jednak okazuje, wydatki Polaków w wielu sektorach rosną jeszcze szybciej niż wskazują oficjalne dane. Dotyczy to przede wszystkim branży hotelarskiej. Zdecydowanie więcej wydajemy również w restauracjach – wynika z udostępnionych przez PayTel danych o płatnościach zrealizowanych w miesiącach wakacyjnych w Polsce.

Mazury schronieniem przed inflacją
Choć sytuacja finansowa Polaków wydaje się coraz trudniejsza, to jak się okazuje większość z nas nie oszczędza na wakacjach. Z danych PayTel wynika, że w maju, czerwcu i lipcu wydawaliśmy w hotelach odpowiednio o 22 proc., 18 proc. i 32 proc. więcej niż w analogicznych miesiącach 2021 roku.

Zdecydowanie największy wzrost dotyczył obiektów noclegowych zlokalizowanych nad Bałtykiem. W lipcu płaciliśmy w nich średnio o ponad połowę więcej niż rok temu. O ponad 20 proc. więcej wydawaliśmy również w popularnej wśród turystów Małopolsce. Zaskoczeniem w zestawieniu znanych wakacyjnych regionów są Mazury, w których pomimo kilkunastoprocentowej inflacji płaciliśmy w hotelach mniej niż w zeszłym roku. Najbardziej drastyczny pod tym względem był maj, w którym średnia wartość transakcji w mazurskich obiektach noclegowych zmalała o ponad jedną czwartą. W czerwcu i lipcu było to już odpowiednio 1 proc. i 2 proc. mniej.

Ciekawie wyglądają również dane o płatnościach podczas długich weekendów. Podczas majówki w hotelach płaciliśmy średnio o jedną trzecią więcej niż rok temu. Największy wzrost wartości pojedynczej transakcji zanotowały obiekty noclegowe w województwie małopolskim, gdzie wydaliśmy średnio prawie trzykrotnie więcej. Więcej za noclegi płaciliśmy także podczas długiego weekendu czerwcowego. W tym przypadku wzrosty nie były już jednak aż tak pokaźne (11 proc.).

W restauracjach drożej, w majówkę wydaliśmy jednak mniej
W dobie rosnących cen bardziej podatna na cięcia wydatków od sektora hotelarskiego wydaje się branża gastronomiczna. W analizowanym okresie wydawaliśmy w restauracjach co prawda także więcej niż rok temu, jednak wzrosty te były już bardziej zbliżone do raportowanego przez GUS wskaźnika inflacji. W maju, czerwcu i lipcu było to odpowiednio o 14 proc., 12 proc., i 13 proc. więcej.

Zaskoczeniem mogą być dane za długi weekend majowy, podczas którego średnia wartość pojedynczej transakcji w sektorze gastronomicznym spadła o 2 proc. rok do roku. Dla restauratorów lepszy pod tym względem był weekend po Bożym Ciele, choć i tutaj osiągnięty wynik był znacznie poniżej raportowanego poziomu inflacji (wzrost o 5 proc. r/r.)

– Nasze dane jasno pokazują, że Polacy nie oszczędzają na hotelach podczas wyjazdów wakacyjnych. Można powiedzieć, że po dwóch latach naznaczonych pandemią jesteśmy gotowi na wyższe koszty noclegu i pod tym względem pogodziliśmy się ze skutkami inflacji. Zmianę w nawykach Polaków widać jednak w danych z sektora gastronomicznego. Jeśli już decydujemy się na droższy wyjazd, to potem podczas samego urlopu oszczędzamy na posiłkach w restauracjach. Bardzo wyraźnie widać to było przede wszystkim podczas długiego weekendu majowego – mówi Bartosz Berestecki, CEO PayTel.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pascal Brodnicki uruchamia restauracyjny codzienny catering PascalBox w eko-pudełkach

Na PascalBox.pl można już zarezerwować pięć posiłków dziennie z dostawą. To pierwszy z zaplanowanych formatów konceptu gastronomicznego PASCAL Franchise uruchamianego na podstawie umowy między Pascalem Brodnickim a spółką Food & Friends Polska S.A., której założycielami są Jan i Marek Rogala.

Wyposażenie kuchenne - ABC eksploatacji

Lodówki, zamrażarki, piece, kuchenki, płyty, zmywarki... Podpowiadamy, jak prawidłowo korzystać z wyposażenia kuchennego, aby nie doprowadzić do kosztownych w naprawie usterek.

Poza domem, z mlekiem, na pobudzenie. Jaką kawę pijemy najchętniej?

Polacy coraz częściej piją kawę poza domem, lubią dodawać do niej mleko, ale głównie krowie. Dużo rzadziej do swojego latte wybierają napój owsiany, sojowy czy migdałowy - wynika z raportu ARC Rynek i Opinia.

Jak nie polec na azjatyckim fusion?

Mnogość fantastycznych produktów importowanych z Dalekiego Wschodu oraz wyjątkowych dań, które można z nich przygotować, sprawia, że to jedzenie po prostu się nie nudzi!

Chleb w subskrypcji od twórcy Green Caffé Nero

Związana z Adamem Ringerem piekarnia Muffia Bakery rusza z prenumeratą pieczywa. To kolejna próba sprzedaży produktów spożywczych w ten właśnie sposób.

Brunch: powrót weekendowej biesiady

Wymyślono go pod koniec XIX w. po to, by zagospodarować lukę w czasie między śniadaniem a lunchem. Choć w Polsce znany jest od lat, nie cieszy się szczególnym powodzeniem. Czy po ponad 120 latach od swoich narodzin brunch jest dla gastronomii jeszcze atrakcyjny? Wbrew pozorom tak.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej