x

Wakacje 2022: więcej wydajemy w hotelach, oszczędzamy na restauracjach

Kategoria: Twój biznes - wiedza    16.08.2022

W lipcu średnia wartość transakcji w hotelach była o jedną trzecią wyższa niż rok temu. Największy wzrost zanotowano w kurortach nad morzem, gdzie średnio wydawaliśmy o ponad połowę więcej niż w 2021 roku. Jeśli już decydujemy się na droższy wyjazd, to podczas urlopu oszczędzamy na restauracjach.

Wakacje 2022 w Polsce - Jeśli już decydujemy się na wyjazd, to  podczas urlopu oszczędzamy na posiłkach w restauracjach. Zdjęcie: materiały prasowe
Wakacje 2022 w Polsce - Jeśli już decydujemy się na wyjazd, to podczas urlopu oszczędzamy na posiłkach w restauracjach. Zdjęcie: materiały prasowe
W obliczu najwyższej od 25 lat inflacji coraz więcej płacimy w hotelach. Według wstępnego szacunku GUS inflacja konsumencka w lipcu wyniosła 15,5 proc. Jak się jednak okazuje, wydatki Polaków w wielu sektorach rosną jeszcze szybciej niż wskazują oficjalne dane. Dotyczy to przede wszystkim branży hotelarskiej. Zdecydowanie więcej wydajemy również w restauracjach – wynika z udostępnionych przez PayTel danych o płatnościach zrealizowanych w miesiącach wakacyjnych w Polsce.

Mazury schronieniem przed inflacją
Choć sytuacja finansowa Polaków wydaje się coraz trudniejsza, to jak się okazuje większość z nas nie oszczędza na wakacjach. Z danych PayTel wynika, że w maju, czerwcu i lipcu wydawaliśmy w hotelach odpowiednio o 22 proc., 18 proc. i 32 proc. więcej niż w analogicznych miesiącach 2021 roku.

Zdecydowanie największy wzrost dotyczył obiektów noclegowych zlokalizowanych nad Bałtykiem. W lipcu płaciliśmy w nich średnio o ponad połowę więcej niż rok temu. O ponad 20 proc. więcej wydawaliśmy również w popularnej wśród turystów Małopolsce. Zaskoczeniem w zestawieniu znanych wakacyjnych regionów są Mazury, w których pomimo kilkunastoprocentowej inflacji płaciliśmy w hotelach mniej niż w zeszłym roku. Najbardziej drastyczny pod tym względem był maj, w którym średnia wartość transakcji w mazurskich obiektach noclegowych zmalała o ponad jedną czwartą. W czerwcu i lipcu było to już odpowiednio 1 proc. i 2 proc. mniej.

Ciekawie wyglądają również dane o płatnościach podczas długich weekendów. Podczas majówki w hotelach płaciliśmy średnio o jedną trzecią więcej niż rok temu. Największy wzrost wartości pojedynczej transakcji zanotowały obiekty noclegowe w województwie małopolskim, gdzie wydaliśmy średnio prawie trzykrotnie więcej. Więcej za noclegi płaciliśmy także podczas długiego weekendu czerwcowego. W tym przypadku wzrosty nie były już jednak aż tak pokaźne (11 proc.).

W restauracjach drożej, w majówkę wydaliśmy jednak mniej
W dobie rosnących cen bardziej podatna na cięcia wydatków od sektora hotelarskiego wydaje się branża gastronomiczna. W analizowanym okresie wydawaliśmy w restauracjach co prawda także więcej niż rok temu, jednak wzrosty te były już bardziej zbliżone do raportowanego przez GUS wskaźnika inflacji. W maju, czerwcu i lipcu było to odpowiednio o 14 proc., 12 proc., i 13 proc. więcej.

Zaskoczeniem mogą być dane za długi weekend majowy, podczas którego średnia wartość pojedynczej transakcji w sektorze gastronomicznym spadła o 2 proc. rok do roku. Dla restauratorów lepszy pod tym względem był weekend po Bożym Ciele, choć i tutaj osiągnięty wynik był znacznie poniżej raportowanego poziomu inflacji (wzrost o 5 proc. r/r.)

– Nasze dane jasno pokazują, że Polacy nie oszczędzają na hotelach podczas wyjazdów wakacyjnych. Można powiedzieć, że po dwóch latach naznaczonych pandemią jesteśmy gotowi na wyższe koszty noclegu i pod tym względem pogodziliśmy się ze skutkami inflacji. Zmianę w nawykach Polaków widać jednak w danych z sektora gastronomicznego. Jeśli już decydujemy się na droższy wyjazd, to potem podczas samego urlopu oszczędzamy na posiłkach w restauracjach. Bardzo wyraźnie widać to było przede wszystkim podczas długiego weekendu majowego – mówi Bartosz Berestecki, CEO PayTel.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Subway rozważa sprzedaż i podbija swoją cenę

Franczyzowa sieć barów szybkiej obsługi z kanapkami, sałatkami i wrapami szuka nowego właściciela. Pertraktacje są wciąż na wczesnym etapie, ale mówi się, że sieć warta jest ponad 10 mld dol. Cenę sieć podbija dzięki transformacji lokali.

Trzy hot dogi na sekundę. Największa sieć punktów gastronomicznych w Polsce? Żabka!

Sprzedaje średnio trzy hot dogi na sekundę. Rekordy sprzedaży notują też panini oraz kawa, od niedawna dostępna w kawonamencie. Plany Żabki są jeszcze szersze!

W 2023 roku pustki w restauracjach? Polacy mocno ograniczą wydatki na gastronomię [BADANIE]

Obserwacje i obawy lokali potwierdzają liczby. Z powodu trudnej sytuacji ekonomicznej oszczędności gospodarstw domowych najbardziej odbiją się na wydatkach na rozrywkę i jedzenie na mieście - wynika z badania firmy doradczej Bain & Company.

Trendy na globalnym rynku żywności i napojów 2023 - raport firmy Mintel

Firma Mintel ogłosiła cztery kluczowe trendy, które będą kształtować globalny rynek żywności, napojów i gastronomii w roku 2023 oraz w perspektywie pięciu i więcej lat. Raport zawiera analizę zmian w zachowaniach konsumentów i strategiczne rekomendacje, które pomogą podjąć decyzje biznesowe.

Upfield Professional zmienia nazwę na Violife Professional

Violife Professional to teraz nowa nazwa Upfield Professional. Zmiana jest związana ze zwiększeniem zaangażowania firmy Upfield w promowanie produktów roślinnych dla branży gastronomicznej.

Astronomiczne rachunki za gaz. Pizzeria w Gdańsku: opłaty nas dobijają, zamykamy lokal

Gdańska pizzeria New Port z końcem 2022 r. otrzymała rachunek za gaz w wysokości 72 tys. zł. Siedmiokrotnie więcej niż zwykle, a to tylko jeden z problemów finansowych tego lokalu. Pizzeria ogłosiła tymczasowe zamknięcie, bo na pomoc rządu małe, lokalne biznesy nie mogą liczyć.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej