x

Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    12.08.2022

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Jak zwykle zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
W konferencji jak co roku wezmą udział eksperci i ekspertki związani z branżami HoReCa i FMCG, ale jej piąta edycja wyróżni się na tle poprzednich. Tym razem tematyka obejmie szeroki kontekst transformacji żywieniowej, bo nikogo nie trzeba już przekonywać, że roślinny trend na dobre zagościł na naszych talerzach i wciąż globalnie rośnie.

Rodzimy rynek roślinnych alternatyw dla mięsa i nabiału wrasta w zawrotnym tempie –  według danych GfK Polonia w pierwszym kwartale tego roku zanotował zanotował 40 proc. wzrost i jest już wart 0,5 mld zł. Goście Plant-Powered Perspectives zastanowią się nad rolą polskich producentów w transformacji systemu żywnościowego.

Wyszukiwarka Google zanotowała w 2021 roku 5000 proc. wzrostu zainteresowania wyszukiwaniem hasła „roślinne jedzenie w mojej okolicy”. W 6 proc. gospodarstw domowych w Polsce co najmniej jedna osoba identyfikuje się jako wegetarianka lub wegetarianin, a w 4 proc. jako weganka lub weganin. Na poziomie europejskim ta średnia wynosi odpowiednio 7 proc. i 4 proc. W aż 31 proc. polskich gospodarstwach jest co najmniej jeden fleksitarianin lub fleksitarianka - osoba ograniczająca spożycie mięsa. Jednocześnie wolumen zakupów mięsa od 2018 do 2021 r. spadł o 7,5 proc. Dieta roślinna i fleksitariańska stają się coraz łatwiejsze, bo na rynku pojawiają się kolejni roślinni producenci z pełnowartościowymi, smacznymi alternatywami mięsa i nabiału.

Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Uczestnicy konferencji posłuchają wypowiedzi ekspertów na temat obecnego kształtu branży roślinnej i trendów w jej rozwoju, a także będą mogli wziąć udział w wyspecjalizowanych panelach, np. na temat roślinnych inwestycji i transformacji systemu żywnościowego (z udziałem przedstawicieli przodujących w niej krajów, m. in. Izraela i Holandii).

Nie zabraknie prezentacji najbardziej innowacyjnych start-upów produkujących chociażby roślinne alternatywy jajek dla przemysłu czy mięsa hodowanego komórkowo. 28 października odbędą się też specjalistyczne warsztaty dla przedstawicieli branży.

W ramach konferencji tradycyjnie odbędzie się sesja Plant-Powered Pitching organizowana we współpracy z akceleratorem Foodtech.ac, przeznaczona dla rodzimych start-upów i innowatorów, którzy będą mogli przedstawić swoje pomysły przedstawicielom branży i inwestorom, a także zdobyć nagrody, które ułatwią ich produktom wejście na rynek.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Ruszyła już sprzedaż biletów Early Bird na konferencję, można zakupić je na stronie Eventory:
https://eventory.cc/event/konferencja-plant-powered-perspectives-2022.

Ramowy program Plant-Powered Perspectives jest dostępny na stronie internetowej wydarzenia: https://konferencje.roslinniejemy.org/ppp-2022


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konferencja Plant-Powered Perspectives: o nadchodzących dynamicznych zmianach w branży spożywczej

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej w tej części Europy, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Znamy uczestników "Czas na rybę!"

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali, kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!". Rywalizacja, która odbędzie się 1 i 2 października, jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry łowią kulinarne talenty

Ruszyły eliminacje do Les Chefs en Or - polskiej edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych. Do 16 października chętni mogą zgłosić propozycję autorskiego dania rybnego poprzez formularz na stronie internetowej konkursu.

Next Day Studio - ruszamy od 2 listopada

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. W każdą środę listopada poruszać będziemy tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

SushiMaster Class niebawem w kolejnych miastach Polski

Dotychczas przedstawiciele Grafen Europe (wraz z marką SUZUMO) pojawili się z warsztatami SushiMaster Class w Szczecinie, Poznaniu, Warszawie oraz Białymstoku. Kolejne wydarzenia już wkrótce!

Hiszpański szef Dabiz Muñoz ponownie zdobywa tytuł The Best Chef

Znamy listę 100 najlepszych szefów kuchni na świecie - ogłoszono ją podczas gali The Best Chef Awards powered by Perlage w Madrycie. Jedynym Polakiem w tym gronie jest Przemysław Klima, który uplasował się na 92 lokacie. Podczas gali przyznano też 12 nagród specjalnych. Sprawdźcie, kto je zdobył!

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej