x

Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    12.08.2022

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Jak zwykle zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
W konferencji jak co roku wezmą udział eksperci i ekspertki związani z branżami HoReCa i FMCG, ale jej piąta edycja wyróżni się na tle poprzednich. Tym razem tematyka obejmie szeroki kontekst transformacji żywieniowej, bo nikogo nie trzeba już przekonywać, że roślinny trend na dobre zagościł na naszych talerzach i wciąż globalnie rośnie.

Rodzimy rynek roślinnych alternatyw dla mięsa i nabiału wrasta w zawrotnym tempie –  według danych GfK Polonia w pierwszym kwartale tego roku zanotował zanotował 40 proc. wzrost i jest już wart 0,5 mld zł. Goście Plant-Powered Perspectives zastanowią się nad rolą polskich producentów w transformacji systemu żywnościowego.

Wyszukiwarka Google zanotowała w 2021 roku 5000 proc. wzrostu zainteresowania wyszukiwaniem hasła „roślinne jedzenie w mojej okolicy”. W 6 proc. gospodarstw domowych w Polsce co najmniej jedna osoba identyfikuje się jako wegetarianka lub wegetarianin, a w 4 proc. jako weganka lub weganin. Na poziomie europejskim ta średnia wynosi odpowiednio 7 proc. i 4 proc. W aż 31 proc. polskich gospodarstwach jest co najmniej jeden fleksitarianin lub fleksitarianka - osoba ograniczająca spożycie mięsa. Jednocześnie wolumen zakupów mięsa od 2018 do 2021 r. spadł o 7,5 proc. Dieta roślinna i fleksitariańska stają się coraz łatwiejsze, bo na rynku pojawiają się kolejni roślinni producenci z pełnowartościowymi, smacznymi alternatywami mięsa i nabiału.

Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Uczestnicy konferencji posłuchają wypowiedzi ekspertów na temat obecnego kształtu branży roślinnej i trendów w jej rozwoju, a także będą mogli wziąć udział w wyspecjalizowanych panelach, np. na temat roślinnych inwestycji i transformacji systemu żywnościowego (z udziałem przedstawicieli przodujących w niej krajów, m. in. Izraela i Holandii).

Nie zabraknie prezentacji najbardziej innowacyjnych start-upów produkujących chociażby roślinne alternatywy jajek dla przemysłu czy mięsa hodowanego komórkowo. 28 października odbędą się też specjalistyczne warsztaty dla przedstawicieli branży.

W ramach konferencji tradycyjnie odbędzie się sesja Plant-Powered Pitching organizowana we współpracy z akceleratorem Foodtech.ac, przeznaczona dla rodzimych start-upów i innowatorów, którzy będą mogli przedstawić swoje pomysły przedstawicielom branży i inwestorom, a także zdobyć nagrody, które ułatwią ich produktom wejście na rynek.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Ruszyła już sprzedaż biletów Early Bird na konferencję, można zakupić je na stronie Eventory:
https://eventory.cc/event/konferencja-plant-powered-perspectives-2022.

Ramowy program Plant-Powered Perspectives jest dostępny na stronie internetowej wydarzenia: https://konferencje.roslinniejemy.org/ppp-2022


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Strajk kurierów Pyszne.pl. Czy rzeczywiście do niego doszło?

W części miast kurierzy Pyszne.pl mieli w piątek 3 lutego nie wyjść na ulice, aby dowieźć zamówione jedzenie. - Informacje o ewentualnej akcji protestacyjnej dotyczą tylko kilku lokalizacji - twierdzi firma. Odpowiada także na postulaty kurierów.

W marcu finał konkursu HEINZ Selection

Finał konkursu HEINZ Selection odbędzie się 25 marca 2023 roku podczas SMAKKi Gastrotargi w Warszawie. Zadaniem 20 finalistów będzie przygotowanie swojego flagowego burgera z wybranym sosem HEINZ.

Zespół MAKRO Polska wyróżniony certyfikatem "HR Najwyższej Jakości 2023"

Zespół MAKRO Polska po raz kolejny otrzymał certyfikat "HR Najwyższej Jakości." Nagroda ta przyznawana w ramach badania polityki i projektów HR przez Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami jest potwierdzeniem najwyższych standardów zarządzania zasobami ludzkimi.

"Ciao Italia" - cykl edukacyjny dla restauratorów

W styczniu MAKRO Polska wystartowało z bezpłatnym cyklem edukacyjnym "Ciao Italia" skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa. Warsztaty dotyczą kuchni włoskiej.

Kurt Scheller gwiazdą siódmych warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Siódme spotkanie z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere poświęcone były rybom i owocom morza. Ich gościem specjalnym był szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller.

Konkurs Heinz Selection dla burgerowni niesieciowych

Heinz Selection to globalny program kierowany do burgerowni niesieciowych, które zrzeszają poniżej 5 punktów pod tą samą nazwą. Kwalifikacja do konkursu lokali przygotowujących i sprzedających burgery potrwa do 5 lutego. Finał odbędzie się na Gastrotargach SMAKKI w Warszawie - 25 marca 2023 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej