x

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Kategoria: Miejsca    09.08.2022

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Logo Romans Bistro zaprojektował znany grafik Michał Loba. Zdjęcie: Jan Czartoryski
Logo Romans Bistro zaprojektował znany grafik Michał Loba. Zdjęcie: Jan Czartoryski
Powstający przy Zwierzynieckiej 12 lokal to nowe miejsce, które najprawdopodobniej jeszcze w sierpniu zadebiutuje na gastronomicznej mapie Poznania. Swoją koncepcją luźno nawiązuje do francuskich bistro, a jego menu przybliżać ma poznaniakom kuchnię południa Francji. W karcie znajdziemy m.in.  takie klasyki jak zupa bouillabaisse czy sałatka nicejska.

– Dużo oliwy a mniej masła, jeśli mięsa to nie stek, a raczej ogon wołowy lub osso bucco. Ważną rolę grać będą sosy gotowane od podstaw. Na deser będzie można zjeść krem bawarski z sosem z czerwonych owoców, tartę tatin, gateau Marcel – charakteryzuje kartę Romans Bistro właściciel lokalu, Jan Czartoryski.

Żywe miejsce i zmienny wystrój
Wnętrze poznańskiego lokalu stanowić ma autorski pomysł twórcy, ceramikę dla lokalu przygotowała Jadwiga Czartoryska-Wójcik, zaś logo Romans Bistro zaprojektował Michał Loba, grafik odpowiedzialny m.in. za projekt opakowań dla sieci piekarniocukierni Aromat czy koszulki dla warszawskiej restauracji Lupo.

– Znamy się z Michałem od wielu lat i ten wybór był oczywisty. Jestem mu za ten projekt bardzo wdzięczny, świetnie ujął charakter tego miejsca. Wystrój jest moim autorskim bałaganem. Mówię w ten sposób, bo zacząłem remont sali bez konkretnego planu. Wiele elementów jest wynikiem konsultacji z bliskimi, albo nawiązaniem do mojego dzieciństwa. Chcę żeby to miejsce było żywe, wystrój będzie się zmieniał, przystosowywał do naszych gości, pojawiać się będą nowe elementy, stare będą znikać – tłumaczy Jan Czartoryski.

Od l’Alsace do Clou
Inspiracje kulinarne w menu Romans Bistro to efekt zawodowych doświadczeń twórcy lokalu, nabytych jednak nie we Francji, a Danii.  
– Wyjechałem do Kopenhagi z bardzo niesprecyzowanym planem „zmiany w życiu”. Bardziej dzięki szczęściu niż zaplanowanym działaniom trafiłem do starej francuskiej restauracji l’Alsace w samym środku miasta. Podawali tam solę a la meuniere, talerze owoców morza, fois gras terrine. Z perspektywy czasu myślę, że nie mogłem znaleźć lepszego miejsca na start – wyjaśnia właściciel poznańskiego lokalu.

Po okresie pracy w l’Alsace, Jan Czartoryski gotował m.in. w Clou jako sous shef pod okiem Jonathana K. Berntsena. Nagrodzona m.in. gwiazdką Michelin restauracja przestała istnieć w czasie pandemii Covid-19.

Znaczenie do odkrycia
O ile francuska kuchnia w menu Romans Bistro wynika z oczywistych inspiracji, o tyle geneza samej nazwy miejsca nie jest już tak oczywista.
– Pomysł na nazwę wziął się ze zbiorowej burzy mózgów mojej rodziny i bliskich znajomych. Padło bardzo wiele propozycji i jedną z nich było włoskie słowo Romanza. Kilka minut później „wylądowałem” na nazwie Romans. Ma ona dla mnie jakieś głębsze znaczenie, którego jeszcze nie rozgryzłem. Otwieranie restauracji uczy dużo o sobie samym, myślę, że z czasem to znaczenie odkryję – podsumowuje Jan Czartoryski, właściciel poznańskiego lokalu.








Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej