x

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Kategoria: Miejsca    09.08.2022

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Logo Romans Bistro zaprojektował znany grafik Michał Loba. Zdjęcie: Jan Czartoryski
Logo Romans Bistro zaprojektował znany grafik Michał Loba. Zdjęcie: Jan Czartoryski
Powstający przy Zwierzynieckiej 12 lokal to nowe miejsce, które najprawdopodobniej jeszcze w sierpniu zadebiutuje na gastronomicznej mapie Poznania. Swoją koncepcją luźno nawiązuje do francuskich bistro, a jego menu przybliżać ma poznaniakom kuchnię południa Francji. W karcie znajdziemy m.in.  takie klasyki jak zupa bouillabaisse czy sałatka nicejska.

– Dużo oliwy a mniej masła, jeśli mięsa to nie stek, a raczej ogon wołowy lub osso bucco. Ważną rolę grać będą sosy gotowane od podstaw. Na deser będzie można zjeść krem bawarski z sosem z czerwonych owoców, tartę tatin, gateau Marcel – charakteryzuje kartę Romans Bistro właściciel lokalu, Jan Czartoryski.

Żywe miejsce i zmienny wystrój
Wnętrze poznańskiego lokalu stanowić ma autorski pomysł twórcy, ceramikę dla lokalu przygotowała Jadwiga Czartoryska-Wójcik, zaś logo Romans Bistro zaprojektował Michał Loba, grafik odpowiedzialny m.in. za projekt opakowań dla sieci piekarniocukierni Aromat czy koszulki dla warszawskiej restauracji Lupo.

– Znamy się z Michałem od wielu lat i ten wybór był oczywisty. Jestem mu za ten projekt bardzo wdzięczny, świetnie ujął charakter tego miejsca. Wystrój jest moim autorskim bałaganem. Mówię w ten sposób, bo zacząłem remont sali bez konkretnego planu. Wiele elementów jest wynikiem konsultacji z bliskimi, albo nawiązaniem do mojego dzieciństwa. Chcę żeby to miejsce było żywe, wystrój będzie się zmieniał, przystosowywał do naszych gości, pojawiać się będą nowe elementy, stare będą znikać – tłumaczy Jan Czartoryski.

Od l’Alsace do Clou
Inspiracje kulinarne w menu Romans Bistro to efekt zawodowych doświadczeń twórcy lokalu, nabytych jednak nie we Francji, a Danii.  
– Wyjechałem do Kopenhagi z bardzo niesprecyzowanym planem „zmiany w życiu”. Bardziej dzięki szczęściu niż zaplanowanym działaniom trafiłem do starej francuskiej restauracji l’Alsace w samym środku miasta. Podawali tam solę a la meuniere, talerze owoców morza, fois gras terrine. Z perspektywy czasu myślę, że nie mogłem znaleźć lepszego miejsca na start – wyjaśnia właściciel poznańskiego lokalu.

Po okresie pracy w l’Alsace, Jan Czartoryski gotował m.in. w Clou jako sous shef pod okiem Jonathana K. Berntsena. Nagrodzona m.in. gwiazdką Michelin restauracja przestała istnieć w czasie pandemii Covid-19.

Znaczenie do odkrycia
O ile francuska kuchnia w menu Romans Bistro wynika z oczywistych inspiracji, o tyle geneza samej nazwy miejsca nie jest już tak oczywista.
– Pomysł na nazwę wziął się ze zbiorowej burzy mózgów mojej rodziny i bliskich znajomych. Padło bardzo wiele propozycji i jedną z nich było włoskie słowo Romanza. Kilka minut później „wylądowałem” na nazwie Romans. Ma ona dla mnie jakieś głębsze znaczenie, którego jeszcze nie rozgryzłem. Otwieranie restauracji uczy dużo o sobie samym, myślę, że z czasem to znaczenie odkryję – podsumowuje Jan Czartoryski, właściciel poznańskiego lokalu.








Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Pisarz Szczepan Twardoch stworzył kartę koktajli dla baru Lane’s w Warszawie

W stołecznym gin barze Lane’s w Hotelu Bristol można spotkać bohaterów powieści Szczepana Twardocha - zagościli tam Pokora, Ljubow, Widuch i Baronessa. Wszystko za sprawą autorskiej karty koktajli Lane’s by Szczepan Twardoch, którą pisarz współtworzył z szefem baru Arnoldem Skibą.

Kopenhaska Noma przestanie istnieć? "Bycie restauracją już nas nie definiuje"

Noma - najbardziej znana duńska restauracja i jedna z najlepszych na świecie - ogłosiła, że kończy działalność w dotychczasowej formule. Co dalej? W 2025 roku stanie się "gigantycznym laboratorium" pod szyldem Noma 3.0.

Piekarnia Dickery w kolejnym mieście. Gofry w kształcie penisa i waginy dostępne także w Katowicach

W Katowicach zadebiutowała piekarnia Dickery, która oferuje gofry w kształcie męskich i żeńskich narządów płciowych. To już kolejne miasto, w którym te kontrowersyjne wypieki są dostępne. Na otwarciu były tłumy.

McDonald's rośnie: ma już w Polsce ponad 500 lokali!

W 2022 r. McDonald's otworzył łącznie 30 restauracji, w tym 19 zarządzanych przez franczyzobiorców. Miniony rok przyniósł też otwarcie jubileuszowej 500. restauracji, która znajduje się w Wyszkowie. - Nie zwalniamy tempa. Przed nami kolejne otwarcia - zapowiada sieć.

Muzeum Fabryka Wódki w Krakowie

Krakowskie muzeum Fabryka Wódki otwarto w zabytkowym budynku po wybudowanej w latach 30. Wytwórni Wódek nr 11, późniejszej Destylarni Polmos. Trudno o lepszą lokalizację - te mury pamiętają wieloletnią pracę ludzi i urządzeń nad produkcją oraz rozlewem alkoholi kojarzonych do dziś.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej