x

Festiwal Win Polskich i Produktów Regionalnych w Zamościu

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    09.08.2022

13 sierpnia Zamość po raz kolejny zmieni się w stolicę polskiego wina - odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Win Polskich i Produktów Regionalnych.

Roztocze słynie zarówno z wyśmienitej kuchni, jak i z bogatych tradycji winiarskich sięgających średniowiecza. Już 13 sierpnia w Zamościu odbędzie się po raz kolejny jeden z największych w kraju festiwali polskich win i produktów regionalnych. Wydarzenie uświetni koncert Kasi Kowalskiej.

W festiwalu weźmie udział 11 winiarzy z Roztocza i Lubelszczyzny. Na odwiedzających będzie czekało kilkadziesiąt win gronowych i z owoców. Po raz pierwszy część Rynku Wielkiego zamieni się w owocowy sad. Uczestnicy festiwalu będą mogli zrelaksować się w cieniu wiśni, jabłoni i gruszy lub pooglądać gotowanie na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych roztoczańskich kucharzy – Marcina Sikory.

W tym roku do wydarzenia przyłączyły się również okoliczne restauracje, które na czas festiwalu opracowały specjalne menu z pairingiem regionalnych win. Restauratorzy i sommelierzy w ten sposób zachęcają gości do degustacji i rozmów na temat tajników sztuki łączenia win z potrawami. W strefie produktów regionalnych natomiast będzie możliwość skosztowania m.in. lokalnych serów, miodów, kiszonek, chlebów i ciast.Stałym elementem wydarzenia jest Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie można sprawdzić co składa się na smak i zapach danego wina.

– „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” to festiwal, który na dobre wpisał się w cykl wydarzeń organizowanych co roku w Zamościu. Cieszy nas, że z każdą edycją zyskuje większą grupę fanów. Polskie wina choć są coraz popularniejsze to wciąż trudno dostępne ze względu na stosunkowo niewielką produkcję w porównaniu do topowych, europejskich krajów winiarskich. Wina owocowe i gronowe z Roztocza powstają według tradycyjnych receptur i nawiązują do wszystkiego co najlepsze w polskich tradycjach winiarskich. A dzięki festiwalowi mamy możliwość poznania większość winiarzy z tego regionu i ich wyrobów w ciągu jednego dnia. To świetny pomysł na weekendowy wyjazd dla wszystkich wielbicieli win i kuchni regionalnych, również dla tych, którzy do tej pory nie mieli okazji się z nimi zetknąć – zaprasza Zuzanna Amarante, Fundacja Winiarnie Zamojskie.

Roztocze to malowniczy region na południowo-wschodnim krańcu Polski, który rozciąga się przez województwa lubelskie i podkarpackie aż do Lwowa. Dzięki dużemu nasłonecznieniu i licznym wzniesieniom terenu nazywany jest „polską Toskanią”. Ten wyjątkowy mikroklimat sprawił, że jest to doskonała przestrzeń do uprawy winorośli i owoców. Roztocze od wielu lat znajduje się w ścisłej czołówce największych producentów porzeczek, agrestu i malin w Polsce, z których m.in. wytwarzane są regionalne, wysokiej jakości wina owocowe. Wśród win gronowych najpopularniejsze szczepy to m.in. johanniter, riesling, regent, seyval blanc i solaris.

Festiwal Win Polskich i Produktów Regionalnych odbędzie się 13 sierpnia 2022 r. na Rynku Wielkim w Zamościu. Start o godz. 10.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rational na Giełdzie Gastronomicznej Klimatex

Firma Rational będzie gościć na tegorocznej Giełdzie Gastronomicznej Klimatex. Od 30 marca do 1 kwietnia odwiedzający stoisko firmy będą mogli m.in. lepiej oznać urządzenia iCombi Pro i iVario Pro.

Gelato Festival World Masters Challenge w Łodzi

28 marca w siedzibie firmy Primulator Polska w Łodzi odbędzie się Gelato Festival World Masters Challenge - impreza, podczas której 15 rzemieślników zajmujących się na co dzień produkcją lodów powalczy o miejsce w krajowym finale w 2025 roku.

Festiwal syryjski w Stacji Food Hall

23 marca w gdańskiej Stacji Food Hall rusza Festiwal syryjski. Podczas wydarzenia spróbować będzie można potraw oraz koktajli inspirowanych kuchnią bliskowschodnią.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej