- Miłosław & Makłowicz ArcyIPA to trunek opracowany przez Roberta Makłowicza i Browar Fortuna. Zdjęcie: materiały prasowe
Miłosław & Makłowicz ArcyIPA to lekkie (ok. 4,5% alk.) i cytrusowe India Pale Ale. Na jego smak składa się kompozycja aż pięciu odmian chmielu. Chmielowy aromat i goryczkę dopełnia nuta mandarynek z Chorwacji, zbieranych wczesną zimą – wtedy, kiedy smak dojrzałych owoców jest wyjątkowy.
Lokalne, chorwackie mandarynki pochodzą ze zbiorów z doliny rzeki Neretwy, terenu słynącego z żyznej gleby, na którym uprawia się wyjątkowej jakości cytrusy. Pochodzenie owoców nie jest przypadkowe. To Robert Makłowicz zainspirował miłosławskich piwowarów do wykorzystania soku z mandarynek rosnących w dolinie rzeki Neretwy w Dalmacji.
– Od kiedy skosztowałem soku z nadneretwiańskich mandarynek, myślałem o tym, żeby połączyć ten smak z dobrej jakości polskim piwem. Cieszę się, że to się udało – mówi Robert Makłowicz.
Nie dziwią go też wyniki sprzedaży. – Byłem pewien, że odbiorcy pokochają ten smak, bo kiedy pracując nad recepturą naszego piwa pierwszy raz go spróbowałem, od razu się nim zachwyciłem. Piw smakowych jest sporo, ale to w pełni chmielowa IPA, zaledwie przełamana nutą soku z najlepszych mandarynek na świecie. Czy może być coś bardziej orzeźwiającego? – przekonuje Robert Makłowicz.
- Piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA to lekkie (ok. 4,5% alk.) i cytrusowe India Pale Ale. Zdjęcie: materiały prasowe
– Wyjątkowo aromatyczny sok, z wyciśniętych w całości owoców, kupiliśmy bezpośrednio od pani Klaudii Krstičević, prowadzącej wielokrotnie nagradzane ekologiczne gospodarstwo uprawiające i przetwarzające owoce. Spróbowałem i zwariowałem – tak o mandarynkach z dalmackiej plantacji wypowiada się Robert Makłowicz. Czy obok takiej rekomendacji mogliśmy przejść obojętnie? Oczywiście, że nie. Smak i jakość składników jest priorytetem również dla nas – komentuje Krzysztof Panek.