x

Drugi lokal z szyldem Happa To Mame. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę

Kategoria: Miejsca    06.12.2022

Happa To Mame, pierwszy koncept w Polsce serwujący oryginalne japońskie słodycze, otworzył lokal w stolicy. W menu oprócz kultowych kuleczek daifuku mochi z ciasta ryżowego oraz innych deserów, również śniadania i wyśmienita matcha, także w wersji matcha latte.

Marcin Cieśluk i Shota Nakayama, właściciele Happa To Mame / Zdjęcie: Tytus Gustaw Groźny
Marcin Cieśluk i Shota Nakayama, właściciele Happa To Mame / Zdjęcie: Tytus Gustaw Groźny
Prowadzona przez Shotę Nakayamę i Marcina Cieśluka poznańska Happa To Mame jest pierwszą w Polsce kawiarnią z japońskimi słodyczami. W zasadzie to kawiarnio-herbaciarnią, bo oprócz orientalnych deserów serwuje także doskonałą matchę na bazie sproszkowanej zielonej herbaty od tego samego producenta, który zaopatruje cesarza Japonii.

6 grudnia lokal pod tym samym szyldem i z identycznym menu wystartował w Warszawie, przy ul. Hożej 43/49, na rogu Poznańskiej. Jak mówi współwłaściciel kawiarni, nowy adres to szczęśliwy zbieg okoliczności.

– Wzbranialiśmy się przed tym, by otwierać się w nowej lokalizacji ze względów logistycznych. Nie byliśmy pewni, czy jesteśmy w stanie podzielić tę działalność na dwie części. W Poznaniu byliśmy z Shotą zawsze na miejscu. Nadal doglądamy tego lokalu, choć mamy już dziś ekipę pięciu osób, które wyszkoliliśmy do robienia słodyczy, by przygotowywali w ten sam sposób, co Shota. Kiedy udało nam się to ogarnąć, pojawiła się oferta lokalu na ulicy Poznańskiej. Stwierdziliśmy, że dla poznańskiego konceptu to musi być znak – śmieje się Marcin Cieśluk.

Liść i fasola
Happa To Mame to, tłumacząc z japońskiego, liść i fasola. Nazwa ta dobrze oddaje ideę lokalu, którego asortyment skupiony jest zarówno na japońskiej herbacie matcha, jak i słodyczach z Kraju Kwitnącej Wiśni.

W menu znaleźć można m.in. daifuku mochi - słodycze na bazie kleistego ryżu nadziewane słodką pastą z fasoli, dorayaki, przypominające nadziewane naleśniki, oraz dango, czyli japońskie kluski również na bazie ciasta ryżowego. Serwowane są także śniadania.

Dwa rodzaje dango: oblane sosem mitarashi oraz obtoczone w kinako, czyli prażonej soi. Zdjęcie: materiały prasowe Happa to Mame
Dwa rodzaje dango: oblane sosem mitarashi oraz obtoczone w kinako, czyli prażonej soi. Zdjęcie: materiały prasowe Happa to Mame

Happa 2.0
Warszawskie menu jest podobne do tego w Poznaniu. Jednak, jak zapewnia właściciel kawiarnio-herbaciarni, nowa lokalizacja pozwoli m.in. na bardziej pieczołowite dopracowanie receptur.

– Naszym celem jest robić słodycze jeszcze lepiej niż do tej pory. W Warszawie mamy większe możliwości, więcej dostawców, także rynek jest większy. Lokal, który wynajmujemy w stolicy liczy sobie ponad 200 metrów kwadratowych, w Poznaniu mamy do dyspozycji tylko 60 m kw. To jest Happa 2.0 - mówi Marcin Cieśluk.

Latem, warszawskie Happa To Mame powiększy się jeszcze o ogródek, w którym Marcin Cieśluk planuje poustawiać nie tradycyjne stoliki, lecz niskie siedziska w japońskim stylu.

Specjalność Happa To Mame - zestaw daifuku mochi w pięciu smakach oraz matcha latte. Zdjęcie: Agata Godlewska
Specjalność Happa To Mame - zestaw daifuku mochi w pięciu smakach oraz matcha latte. Zdjęcie: Agata Godlewska
Recepta na sukces
Koncept zadebiutował w Poznaniu cztery lata temu i od momentu swojego otwarcia cieszy się wśród poznaniaków sporą popularnością.
- Za naszym sukcesem stoi Shota. On tworzy magię i autentyzm tego miejsca, przyrządzając wszystko od zera, na oczach gości, na nikogo nie patrząc. Przygotowujemy wszystko według japońskich przepisów, choć mamy też europejskie szlagiery typu matcha latte. Bazujemy na oryginalnych produktach - mówi Marcin Cieśluk.

Oprócz japońskich śniadań, słodyczy i herbat, lokal oferuje także sezonowo lody. Organizuje także degustacje sake i tradycyjne ceremonie parzenia herbaty. Takich atrakcji nie zabraknie również w stolicy - obiecuje właściciel.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Cukiernia Sowa w Toruniu po metamorfozie

Cukiernia i Restauracja Sowa na Rynku Staromiejskim w Toruniu przeszła metamorfozę. Torunianie i turyści można teraz konsumować torty, serniki, tarty, kawę i lunche w nowoczesnym, designerskim wnętrzu.

Shitty Dinner w Warszawie. Sukces konceptu łączącego kolację ze spektaklem komediowym

Koncept najpierw zawitał do łódzkiej restauracji Ukryte Rzeki, a teraz święci triumfy w warszawskiej Mokolove. Shitty Dinner - połączenie eleganckiej kolacji z improwizowanym spektaklem komicznym - cieszy się ogromnym powodzeniem.

Warszawskie Butero - restauracja, w której rządzą masło i duch jedności

Butero to nowo otwarty lokal, którego wyróżnikiem jest wyrabiane na miejscu masło podawane w różnych wariantach smakowych. To jednak tylko jedna z wielu atrakcji konceptu otwarcie nawiązującego do kultury queer.

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka twórcą metamorfozy lokalu w warszawskim Kinie Iluzjon

Wystartowała już nowa kawiarnia w Kinie Iluzjon na Mokotowie - Stolica Cafe. Jej właścicielami są teraz doświadczony szef kuchni Bogdan Gałązka i jego wspólnik Piotr Wierzbowski. Zapowiadają, że pod ich rządami lokal stanie się miejscem spotkania kuchni i filmu.

Piotr Kędzierski "Kędzior" z własną restauracją w Warszawie. Pod Gigantami przyciąga i profesorów, i raperów

Znany dziennikarz i radiowiec Piotr Kędzierski otworzył własną restaurację - Pod Gigantami w Al. Ujazdowskich. Piękne pałacowe wnętrze, polska kuchnia z nowoczesnym twistem, doborowe towarzystwo i wizja właściciela - to atuty tego miejsca.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej