x

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Kategoria: Miejsca    04.08.2022

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Sieć Fit Cake w czerwcu wzbogaciła się o dwa nowe punkty, w Gorzowie Wielkopolskim i Płocku. W lipcu powstały następne dwa: w krakowskiej Nowej Hucie, gdzie klientów obsługuje także robocik-kurier Mateusz oraz w Koszalinie. W tym ostatnim mieście sieć uruchomiła największy w swojej historii lokal o powierzchni ponad 300 mkw,. A jak zapowiada Fit Cake na tym nie koniec, gdyż na początek sierpnia planowane są kolejne otwarcia – w Dzierżoniowie, w warszawskiej dzielnicy Rembertów i w Pogórzu.

 Rafała Kościuka, szefa franczyzy Fit Cake, ta popularność nie zaskakuje. Od początku powtarza, że ograniczenie spożycia cukru i przejście na zdrowszą dietę dla większości Polaków jest tylko kwestią czasu.

- Teraz zmagamy się z kryzysem cukrowym, ale nam to w ogóle nie przeszkadza, ponieważ białego truciciela nie używamy wcale i to od dawna. Wręcz przeciwnie ta sytuacja napędza nasz biznes, dlatego wciąż pozyskujemy nowych franczyzobiorców i konsumentów – komentuje Rafał Kościuk.

Fit Cake oferuje elastyczny system franczyzowy. Wprowadzony wiosną Fit Cake Flex pozwala na indywidualne konstruowanie biznesu z dostępnych modułów.

– W koszyku franczyzowym jest kilka opcji menu np.: keto, Fit Ice Cream, śniadania, Low Fodmap. Franczyzobiorca może wybrać tylko to, co pasuje do jego koncepcji, lub przyniesie mu rentowność – dodaje Rafał Kościuk, który jako członek zarządu Polskiej Organizacji Franczyzodawców dba o rozwój i promocję franczyzy także w skali kraju.  

 Zapewne takie podejście do współpracy w gastronomii przysparza marce nowych partnerów. Szkolą się już kolejni potencjalni franczyzobiorcy Fit Cake m.in. z Zielonej Góry, Stargardu. Wszystko wskazuje na to, że sieć po raz kolejny zamknie rok ze znacznym wzrostem. 

Fit Cake powstał w 2016 r. w Białymstoku. Deklaruje, że jest jedyną tego rodzaju "niecukiernią" w Polsce i jako pierwsza w kraju, stworzyła miejsce z ofertą ciast i tortów bez cukru, glutenu i laktozy, a także z wieloma wegańskimi propozycjami. Obecnie działa 50 lokali Fit Cake.



Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej