x

Pyszne.pl wprowadza biodegradowalne opakowania bez syntetycznych dodatków

Kategoria: Lifestyle - ekologia    03.08.2022

Restauracje współpracujące z Pyszne.pl otrzymają możliwość zaoferowania swoim klientom nowego rodzaju opakowań. Pudełka te nie zawierają syntetycznych dodatków, są odporne na tłuszcz, a także w pełni biodegradowalne.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
W 2019 roku Pyszne.pl wycofało większość plastikowych produktów i opakowań jednorazowych z oferty sklepu partnerskiego, w którym dostępne są ich zrównoważone alternatywy. Kolejnym krokiem jest rozszerzenie oferty o innowacyjne opakowania opracowane wspólnie ze startupem Notpla. Dzięki temu partnerzy restauracyjni serwisu mogą zaopatrzyć się w ekologiczne pudełka pokryte materiałem pozyskanym z alg morskich.
- Jako lider branży delivery w Polsce chcemy wspierać restauratorów we wdrażaniu przyjaznych środowisku rozwiązań. Dostrzegamy, że stosowanie zrównoważonych opakowań jest coraz ważniejsze dla konsumentów. Opakowania, które stworzyliśmy we współpracy ze startupem Notpla, to przykład wdrożenia innowacji przyczyniającej się do redukcji użycia plastiku – mówi Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl.

Algi zamiast plastiku
Typowe kartonowe pudełka na żywność zwykle zawierają syntetyczne dodatki lub plastikowe warstwy, które czynią je odpornymi na tłuszcz, co znacznie utrudnia ich rozkład albo uniemożliwia recykling. Pudełko wprowadzane na rynek przez Pyszne.pl posiada naturalną, wegańską i odporną na tłuszcz powłokę wykonaną z wodorostów – to sprawia, że restauracje mogą używać go do takich potraw jak kebaby, makarony, ryż czy sałatki.

- Po udanych testach, w 2021 roku wprowadziliśmy do sprzedaży opakowania Notpla za pośrednictwem naszych sklepów partnerskich w Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemczech i Austrii. Użyliśmy ich także do dostarczania jedzenia podczas ostatnich finałów Ligi Europejskiej UEFA i EURO 2022 kobiet. Wierzymy, że to rozwiązanie zostanie dobrze przyjęte także w Polsce – dodaje Arkadiusz Krupicz.

Biodegradowalne w kilka tygodni
Pudełka Notpla ulegają naturalnej biodegradacji w warunkach domowych w ciągu zaledwie kilku tygodni, dzięki czemu można je wyrzucić nawet do przydomowego kompostownika. Opakowania mają jasnobrązowy kolor i są wykonane z miazgi tekturowej bez syntetycznych domieszek. Obecnie są dostępne w dwóch rozmiarach – 700 i 1300 ml.
Sklep partnerski Pyszne.pl oferuje zrównoważone i nadające się do recyklingu alternatywy dla konwencjonalnych opakowań, które muszą spełniać wyśrubowane normy dotyczące wpływu na środowisko. Wszystkie opakowania własne Pyszne.pl wykonane są z papieru nadającego się do recyklingu.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Biura nieprzyjazne środowisku są źródłem frustracji i rozczarowania pracowników

Wraz z powrotem pracowników do biur, widoczna jest zmiana ich oczekiwań dotyczących zrównoważonego rozwoju - 43% pracowników uważa, że biura są nieprzyjazne dla środowiska, a prawie połowa ankietowanych jest zawiedziona, że pracodawca nie poprawił niczego w tej kwestii w czasie trwania pandemii.

#makeitplant - globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Globalna kampania Upfield Professional pod hasłem #makeitplant zachęca do wprowadzania do menu dań roślinnych. Akcję zapoczątkowano na przełomie maja i czerwca podczas Worldchefs Congress 2022 w Abu Dhabi, jednego z najważniejszych na świecie wydarzeń dla branży gastronomicznej.

Polska fabryka McCain pod Wrocławiem w 100% zasilana zieloną energią

Kanadyjska firma rodzinna McCain otworzyła Farmę Solarną przy swojej fabryce w Chociwelu pod Wrocławiem. To punkt zwrotny w zrównoważonej transformacji firmy McCain i jej dążeniu do korzystania z odnawialnej energii elektrycznej.

Pstrąg z hodowli - ratunek dla ekosystemu. Odwiedzamy gospodarstwo Pustelnia na Lubelszczyźnie

W świecie idealnym żywilibyśmy się rybami pochodzącymi wyłącznie z naturalnych zbiorników wodnych. Niestety, niezrównoważone zarządzanie rybołówstwem zaburzyło ekosystem wodny. Dlatego warto kupować ryby, które pochodzą z akwakultur, takiej jak np. gospodarstwo Pstrąg Pustelnia na Lubelszczyźnie.

"Sprawiedliwa" czekolada, czyli słodko-gorzkie tajemnice branży kakao

Rolnicy z Południa uprawiający kakao zarabiają mniej niż 1 dolara dziennie. Eksperci rynku spożywczego podkreślają jednak, że konsumenci mają realny wpływ na ich warunki pracy. Fundacja Fairtrade Polska przypomina, jak możemy przyczynić się do zmian w branży czekoladowej.

Zero waste - triki szefów kuchni restauracji Plac Hallera, Art Sushi i Szklarnia

Jak gospodarnie gotować i planować pracę w kuchni, aby nie marnować jedzenia? Podpowiadają szefowie warszawskich restauracji Plac Hallera, Art Sushi i Szklarnia - biorą one udział w wiosennej edycji Restaurant Week, która odbywa się w formule #zerowaste.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej