x

Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu - menu ze śląskimi specjałami

Kategoria: Miejsca    20.07.2022

We Wrocławiu otworzyła się Pierogarnia Stary Młyn z sieci znanej na północy Polski. W menu dania dostępne jedynie w śląskim lokalu. Dlaczego Wrocław? - To miasto ma trzy główne filary: ludzi, kuchnię, historię. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał - mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci.

 Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku. Zdjęcie: materiały prasowe
Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku. Zdjęcie: materiały prasowe
Sieć znana na północy Polski, niedawno świętująca 15. urodziny, kontynuuje rozwój. Po rozpoczęciu działalności w Kaliszu na początku 2022 r., kolejnym krokiem jest otwarcie lokalu w stolicy Dolnego Śląska. Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się przy ulicy Rynek 29 w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku.

Co nowego w karcie?
W nowej lokalizacji na gości czeka kilka wyjątkowych pozycji w menu, które dostępne są tylko we Wrocławiu. W karcie znajdziemy oczywiście sztandarowe danie Starego Młyna – piecuchy, ale także wiele potraw czerpiących z dolnośląskiej tradycji kulinarnej.

– W Starym Młynie łączymy tradycję z nowoczesnością, dodatkowo stawiamy na lokalną kuchnię z danego regionu. Dlatego tylko w naszej wrocławskiej karcie znaleźć można: żurek śląski ze swojską kiełbasą własnego wyrobu, jajem i kopcem ziemniorów szturanych ze skwarami, bigos wrocławski z czerwonej kapusty, z mięsem wieprzowym, boczkiem, kiełbasą, suszonymi śliwkami i grzybami, a także kluski śląskie „wrocławskie” nadziewane kawałkami chleba – mówi Marcin Latarski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn.

W Pierogarni nie mogło zabraknąć oczywiście pierogów.
– Oprócz standardowych, dobrze znanych farszów – tradycyjnych, słodkich, wegetariańskich i wegańskich – we Wrocławiu przygotowaliśmy pierogi "Śląskie niebo" z pieczonym mięsem wieprzowym, boczkiem i wędzoną śliwką oraz pierogi chrząstawskie z ziemniakami, regionalnym twarogiem i podsmażanym, wędzonym boczkiem – opowiada Latarski.

Lokalizacja z historią
Wrocławska Kamienica Pod Złotą Koroną, w której otwarto nową restaurację Starego Młyna, szczyci się wielowiekową historią. Źródła historyczne datują, że pierwsza kamienica stała w tym miejscu już w XV wieku. W XVI wieku kupiec z Kolonii Johan von Holtz kupił budynek i powierzył jego rozbudowę Vincenzio da Parmataro, architektowi pochodzącemu z północnej Italii. Kamienica przechodziła co jakiś czas architektoniczne modernizacje i zmiany, aż do 1904 roku, kiedy została rozebrana. Na jej miejscu wybudowano dom handlowy, według ówcześnie modnych wzorców berlińskich.

Niestety podczas drugiej wojny światowej budynek został niemal w całości zniszczony. Na przełomie lat 50. i 60. XX w. kamienica została odbudowana w kształcie nawiązującym do pierwotnej, renesansowej formy. Za nowy projekt odpowiadał Zbigniew Politkowski. Elewację budynku udekorowano ceramiczną złotą koroną (zaprojektowaną przez Ireną Lipską-Zworską), wyróżniającą obiekt spośród innych na wrocławskim rynku.

Dlaczego Wrocław?
– Wrocław to miasto, które z wielu powodów świetnie wpisuje się w koncept Pierogarni Stary Młyn. Pozytywnie nastawieni do życia mieszkańcy, uwielbiający dobrze zjeść. Bogata kultura kulinarna regionu Dolnego Śląska, z której warto czerpać inspirację. Tłumy turystów odwiedzających miasto, a także wyjątkowy wrocławski rynek. Mamy więc trzy najważniejsze filary: ludzi, kuchnię i historię. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał, dlatego naturalnym, kolejnym krokiem w rozwoju sieci jest kolejna lokalizacja właśnie we Wrocławiu – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn.

Oprócz lokalu we Wrocławiu, restauracje Pierogarnia Stary Młyn działają także w Toruniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi i Kaliszu.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Trzecia Żona Krawca w stolicy. Śniadania, kawa i wege słodkości

W Warszawie otwiera się kolejna kawiarnio-cukiernia Żona Krawca. Lokal przy ulicy Podskarbińskiej 21 będzie już trzecim miejscem z tym szyldem w stolicy. Serwuje m.in. wybór śniadań.

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: sklep, bistro i kawiarnia

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową to koncept, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Łaskawość Tytusa: Marcin Tytus Grabski otwiera drugi winebar w Warszawie

Łaskawość Tytusa to wine bar, który otworzył się 3 sierpnia na warszawskim Służewiu. Jego właścicielem jest Marcin Grabski, założyciel legendarnej wytwórni hip-hopowej Asfalt Records.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej