x

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.07.2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Ekipa kopenhaskiej restauracji Geranium cieszy się ze zwycięstwa w The World’s 50 Best 2022. W środku szef kucjhni i współwłaściciel Geranium Rasmus Kofoed (w kamizelce, z  muszką). Zdjecie: David Holbrook
Ekipa kopenhaskiej restauracji Geranium cieszy się ze zwycięstwa w The World’s 50 Best 2022. W środku szef kucjhni i współwłaściciel Geranium Rasmus Kofoed (w kamizelce, z muszką). Zdjecie: David Holbrook
Podczas odbywającej się wieczorem 18 lipca w Londynie gali ogłoszono laureatów corocznego rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Trzecie miejsce w zestawieniu przypadło restauracji Disfrutar w Barcelonie, drugie konceptowi Central w Limie, zaś na pierwszym miejscu uplasowało się kopenhaskie Geranium. W zeszłorocznym zestawieniu The World’s 50 Best Geranium zajęło drugie miejsce, zostało wyprzedzone przez inny kopenhaski lokal – słynną Nomę René Redzepiego.

– W zeszłym roku po zakończeniu lockdownu otworzyliśmy Geranium na nowo i kompletnie zmieniliśmy menu. Nie było to łatwe, ale podjęliśmy się tego wyzwania. Pozbyliśmy się popisowych dań, poczułem sporo wolności. To była wspaniała podróż i co ważne, była to wspólna podróż całego naszego zespołu. Mamy bardzo lojalną, oddaną i naprawdę świetną ekipę – mówił już po ogłoszeniu wyników Rasmus Kofoed, szef kuchni i współwłaściciel kopenhaskiej restauracji.

Wegetariańska rewolucja
Geranium jest pierwszym lokalem spośród zwycięzców wszystkich dotychczasowych edycji The World’s 50 Best, który zdecydował się na wykreślenie mięsa ze swojego menu. Nastąpiło to w styczniu 2022 roku. Decyzja ta odbiła się szerokim echem w mediach.

Kopenhaski lokal nie jest jednak miejscem serwującym wyłącznie kuchnię roślinną, bo w jego karcie znajdziemy ryby i owoce morza.
– Było mi trudno tworzyć dania mięsne, bo sam nie spożywam mięsa. Uwielbiam za to warzywa, ryby, skorupiaki i chciałem, aby menu odzwierciedlało także to, co sam lubię jeść – tłumaczy Rasmus Kofoed.

The Best of The Best
Po zmianie z 2019 roku dotyczącej reguł wyłaniania najlepszych lokali, zdobywcy pierwszego miejsca trafiają na listę The Best of The Best. Grupuje ona wszystkie restauracje, które zwyciężyły w corocznym plebiscycie The World's 50 Best Restaurants i na które nie można oddawać głosu w kolejnych edycjach listy.

Wśród najlepszych z najlepszych do tej pory znalazły się m.in.restauracje El Bulli, Osteria Francescana, Eleven Madison Park, Noma, El Celler de Can Roca czy The Fat Duck.

Kontrowersyjny ranking
The World’s 50 Best Restaurants to coroczne nagrody branży gastronomicznej przyznawane od 2013 roku. Lista najlepszych lokali publikowana jest przez firmę William Reed, która ogłasza również inne zestawienia m. in. 50 najlepszych restauracji w Azji (Asia’s 50 Best) – od 2002 roku oraz 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej (Latin America’s 50 Best) – od 2013 roku.
Ranking jest często obiektem krytyki z powodu swojej metodologii, nie do końca jasnych kryteriów oceny oraz faktu, że rzetelność jurorów jest trudna do zweryfikowania. Kontrowersje w ubiegłych latach rodziła też nadreprezentacja restauracji z Europy i nikła obecność lokali z innych części świata, jak Azja czy Ameryka Północna.

LISTA LAUREATÓW The World’s 50 Best 2022
1. Geranium (Kopenhaga, Dania) - najlepsza restauracja w Europie
2. Central (Lima, Peru) - najlepsza restauracja w Ameryce Południowej
3. Disfrutar (Barcelona, Hiszpania)
4. Diverxo (Madryt, Hiszpania)
5. Pujol (Mexico City, Meksyk) - najlepsza restauracja w Ameryce Północnej
6. Asador Etxebarri (Axpe, Hiszpania)
7. A Casa do Porco (São Paulo, Brazylia)
8. Lido 84 (Gardone Riviera, Włochy)
9. Quintonil (Mexico City, Meksyk)
10. Le Calandre (Rubano, Włochy)
11. Maido (Lima, Peru)
12. Uliassi (Senigallia, Włochy)
13. Steirereck (Wiedeń, Austria)
14. Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)
15. Reale (Castel di Sangro, Włochy)
16. Elkano (Getaria, Hiszpania)
17. Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Niemcy)
18. Alchemist (Kopenhaga, Dania)
19. Piazza Duomo (Alba, Włochy)
20. Den (Tokio, Japonia) - najlepsza restauracja w Azji
21. Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)
22. Septime (Paryż, Francja)
23. The Jane (Antwerpia, Belgia)
24. The Chairman (Hong Kong)
25. Frantzén (Sztokholm, Szwecja)
26. Restaurant Tim Raue (Berlin, Niemcy)
27. Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgia)
28. The Clarence (Paryż, Francja)
29. St. Hubertus (San Cassiano, Włochy)
30. Florilege (Tokio, Japonia)
31. Arpège (Paryż, Francja)
32. Mayta (Lima, Peru)
33. Atomix (New York City, Nowy Jork)
34. Hiša Franko (Kobarid, Słowenia)
35. The Clove Club (Londyn, UK)
36. Odette (Singapur)
37. Fyn (Cape Town, RPA)
38. Jordnær (Kopenhaga, Dania)
39. Sorn (Bangkok, Tajlandia)
40. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Szwajcaria)
41. La Cime (Osaka, Japonia)
42. Quique Dacosta (Dénia, Hiszpania)
43. Boragó (Santiago, Chile)
44. Le Bernardin (New York City, Nowy Jork)
45. Narisawa (Tokio, Japonia)
46. Belcanto (Lizbona, Portugalia)
47. Oteque (Rio de Janeiro, Brazylia)
48. Leo (Bogotá, Kolumbia)
49. Ikoyi (Londyn, Anglia)
50. SingleThread (Healdsburg, Kalifornia)


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

Monin Cup Poland 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

XXI Madrid Fusion w styczniu 2023 roku

XXI edycja światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion odbędzie się 23 - 25 stycznia w 2023 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej