x

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Kategoria: Karta - dania    19.07.2022

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Fot. materiały prasowe Blue Cactus
Fot. materiały prasowe Blue Cactus
AL PASTOR
SKŁADNIKI:
• 1 kg karkówki wieprzowej w plastrach
• 4 g czosnku
• 40 g pomidorów
• 3 g kuminu
• 1 g cynamonu w proszku
• 5 g suszonego oregano
• 10 g papryki chipotle
• 10 g gorzkiej czekolady
• 5 g cukru
• 15 g soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Połącz wszystkie składniki, oprócz karkówki, i zblenduj. Włóż karkówkę do marynaty na minimum 8 godzin. Piecz w piekarniku w 145 stopniach przez ok. 6 godzin, po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni na 15 minut.

SALSA ANANASOWA
SKŁADNIKI:
• 1 szt. ananasa
• 0,5 szt. limonki
• 5 g papryczki chili
• 5 g kolendry
• 3 g soli
• 25 g cukru
• 25 g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wykonaj syrop z cukru oraz wody. Obierz ananasa i pokrój go w drobną kostkę.
Następnie pokrój kolendrę, chili i dodaj je do ananasa. Dodaj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Do całości dodaj syrop.

TACOS WIEPRZOWINA AL PASTOR
DODATKI: ogórek zielony, kolendra, limonka, tortilla kukurydziana 15 cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Podgrzej tortillę na patelni. Na tortilli ułóż kolejno mięso, salsę ananasową, ogórka pokrojonego w kostkę bez miąższu, posyp kolendrą i podawaj z ćwiartką limonki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej