x

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Kategoria: Karta - dania    19.07.2022

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Fot. materiały prasowe Blue Cactus
Fot. materiały prasowe Blue Cactus
AL PASTOR
SKŁADNIKI:
• 1 kg karkówki wieprzowej w plastrach
• 4 g czosnku
• 40 g pomidorów
• 3 g kuminu
• 1 g cynamonu w proszku
• 5 g suszonego oregano
• 10 g papryki chipotle
• 10 g gorzkiej czekolady
• 5 g cukru
• 15 g soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Połącz wszystkie składniki, oprócz karkówki, i zblenduj. Włóż karkówkę do marynaty na minimum 8 godzin. Piecz w piekarniku w 145 stopniach przez ok. 6 godzin, po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni na 15 minut.

SALSA ANANASOWA
SKŁADNIKI:
• 1 szt. ananasa
• 0,5 szt. limonki
• 5 g papryczki chili
• 5 g kolendry
• 3 g soli
• 25 g cukru
• 25 g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wykonaj syrop z cukru oraz wody. Obierz ananasa i pokrój go w drobną kostkę.
Następnie pokrój kolendrę, chili i dodaj je do ananasa. Dodaj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Do całości dodaj syrop.

TACOS WIEPRZOWINA AL PASTOR
DODATKI: ogórek zielony, kolendra, limonka, tortilla kukurydziana 15 cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Podgrzej tortillę na patelni. Na tortilli ułóż kolejno mięso, salsę ananasową, ogórka pokrojonego w kostkę bez miąższu, posyp kolendrą i podawaj z ćwiartką limonki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej