x

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Kategoria: Karta - dania    13.07.2022

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Kruche, chrupiące rurki cannoli wypełnione są kremowym nadzieniem z sera ricotta. Zdjęcie: Shutterstock.com
Kruche, chrupiące rurki cannoli wypełnione są kremowym nadzieniem z sera ricotta. Zdjęcie: Shutterstock.com
Grecja, Turcja, Egipt – te trzy kraje znajdują się na podium najpopularniejszych wakacyjnych kierunków wybieranych przez Polaków w sezonie letnim 2022. Niewiele mniejszym zainteresowaniem urlopowiczów cieszą się: Hiszpania, Chorwacja, Tunezja czy Włochy.

Poza flagowymi daniami, wszystkie te kraje słyną również z wyśmienitych deserów, które zyskały sławę także w innych zakątkach świata, dlatego planując urlop warto rozeznać się nie tylko w atrakcjach turystycznych, ale i w kuchni regionalnej.

Lokum, czyli obtoczone w cukrze pudrze galaretki powstałe z połączenia cukru, mąki ziemniaczanej i wody. Zdjęcie: Shutterstock.com
Lokum, czyli obtoczone w cukrze pudrze galaretki powstałe z połączenia cukru, mąki ziemniaczanej i wody. Zdjęcie: Shutterstock.com
Turecka baklava, kadayif i lokum
Naszą słodką kulinarną podróż rozpoczniemy od Turcji – kraju, znajdującego się na pierwszym miejscu pod względem odwiedzającej go liczby polskich turystów. Turcja szczyci się bogatą ofertą kulinarną, także dla miłośników słodyczy i deserów. Słodkości są tam dostępne na każdym kroku, a najpopularniejszy deser można spotkać niemal w każdej cukierni.

Baklava – ten niezwykle słodki przysmak składa się z warstw ciasta filo wypełnionego posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami i nasączonego syropem lub miodem. W Turcji spróbować trzeba również kadayif – ciasta przypominającego małe, cieniutkie niteczki na bazie mąki i wody, do których dodaje się masło i orzechy, piekąc na złocisty kolor, a następnie polewając słodkim syropem. Kolejny tradycyjny deser to lokum, czyli obtoczone w cukrze pudrze galaretki powstałej z połączenia cukru, mąki ziemniaczanej i wody.

Co ciekawe, w Turcji desery i słodycze są często spożywane między posiłkami, po południu, z herbatą lub kawą, a większość z nich można znaleźć na całym Półwyspie Bałkańskim.

Greckie halvas i salonikos
Baklavy, lokum czy kadayif spróbujemy także w Grecji, drugim najczęściej wybieranym w tym roku kierunku wakacyjnym Polaków. Wakacje tutaj mijają m.in. pod znakiem doskonałego jedzenia i greckich słodkości, które stanowią ważny element życia Greków.

Poza wymienionymi wyżej deserami niezwykle popularne jest tutaj ciasto migdałowe – halvas, złożone z migdałów, słodkich pomarańczy, cynamonu i semoliny czy salonikos, czyli grecka chałwa sezamowa, produkowana według dawnych receptur z mielonych nasion sezamu, która często jest pieczona i serwowana na gorąco.

Om Ali, nazywany „puddingiem chlebowym”, przyrządzany jest z ciasta (lub chleba), pistacji, rodzynek, cukru i płatków kokosowych, które następnie są zapiekane i posypywane cynamonem. Zdjęcie: Shutterstock.com
Om Ali, nazywany „puddingiem chlebowym”, przyrządzany jest z ciasta (lub chleba), pistacji, rodzynek, cukru i płatków kokosowych, które następnie są zapiekane i posypywane cynamonem. Zdjęcie: Shutterstock.com
Egipskie Om Ali, basbusa i kunafa
Pierwszą trójkę najpopularniejszych krajów na letni wypoczynek zamyka Egipt – królestwo faraonów, tajemniczych piramid i raf koralowych, ale też egzotycznych, słodkich przysmaków.

Om Ali to słynny, tradycyjny egipski deser, znany również we wszystkich krajach arabskich. Nazywany „puddingiem chlebowym”, przyrządzany jest z ciasta (lub chleba), pistacji, rodzynek, cukru i płatków kokosowych, które następnie są zapiekane i posypywane cynamonem. Popularna w Egipcie jest też basbusa, ciasto z kaszy manny z syropem i orzechami czy wspomniane wcześniej kadayif, które w Egipcie nosi nazwę kunafa.  

Churrosy przygotowywane są z ciasta parzonego i wyciskane z rękawa cukierniczego na gorący tłuszcz. Zdjęcie: Shutterstock. com
Churrosy przygotowywane są z ciasta parzonego i wyciskane z rękawa cukierniczego na gorący tłuszcz. Zdjęcie: Shutterstock. com
Hiszpańskie churrosy, flan oraz turron
W słonecznej Hiszpanii mieszkańcy już na śniadanie zajadają się słodką przekąską w kształcie „pręcików”. Churrosy przygotowywane są z ciasta parzonego i wyciskane z rękawa cukierniczego na gorący tłuszcz. Posypuje się je cukrem wymieszanym z cynamonem, a najlepiej smakują maczane w rozpuszczonej czekoladzie.

Innym wartym spróbowania deserem jest flan, znany również w kuchni meksykańskiej. Choć jego konsystencja i smak przypominają nieco polski budyń, jest to rodzaj pieczonego kremu, do którego przyrządzenia potrzebne są zaledwie cztery składniki: mleko, jajka, wanilia i cukier.

Z wakacji w Hiszpanii można też przywieźć turron, czyli przypominający kształtem tabliczkę czekolady rodzaj nugatu wykonanego z orzechów, cukru, białek jaj i miodu.

Cornes de gazelle swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu, wygiętemu kształtowi. Są to ciastka z nadzieniem migdałowo-orzechowym, obtoczone w cukrze pudrze. Zdjęcie: Shutterstock.com
Cornes de gazelle swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu, wygiętemu kształtowi. Są to ciastka z nadzieniem migdałowo-orzechowym, obtoczone w cukrze pudrze. Zdjęcie: Shutterstock.com
Tunezyjskie cornes de gazelle, makrouth i yoyo
Podróżując do Tunezji, najdalej wysuniętego na północ kraju kontynentu afrykańskiego, trafimy do kraju dla smakoszy i fanów bardzo słodkich deserów. Odwiedzając tunezyjskie cukiernie będziemy mieli okazję spróbować „rogów gazeli”. Cornes de gazelle swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu, wygiętemu kształtowi. Są to ciastka z nadzieniem migdałowo-orzechowym, obtoczone w cukrze pudrze.

Innym delikatesem, zachwycającym niemal każdego, jest makrouth, ciasto nadziewane masą ze słodkich daktyli doprawianych esencją pomarańczową. Prawie w każdej cukierni znajdziemy też yoyo – tunezyjskie donuty, przypominające polskie oponki, lecz smażone z dodatkiem cytryny.

Kremowe warstwy ubitego kremu z serka mascarpone i żółtek oraz cukru, przełożone nasączonymi kawą biszkoptami – sławnym tiramisu zajadają się dziś ludzie na całym świecie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Kremowe warstwy ubitego kremu z serka mascarpone i żółtek oraz cukru, przełożone nasączonymi kawą biszkoptami – sławnym tiramisu zajadają się dziś ludzie na całym świecie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Włoskie tiramisu, panna cotta i cannoli
Wybierając się na urlop do Włoch, poznamy jedną z najpopularniejszych i cenionych kuchni świata, w której Włosi opanowali do perfekcji zarówno przygotowywanie pizzy i makaronów, ale także deserów. Kremowe warstwy ubitego kremu z serka mascarpone i żółtek oraz cukru, przełożone nasączonymi kawą biszkoptami – sławnym tiramisu zajadają się dziś ludzie na całym świecie.

Jednak Włochy to także bijąca rekordy popularności panna cotta - mleczna galaretka, do przygotowania której potrzebne są tylko śmietanka, mleko, żelatyna i cukier. Podawana z dodatkiem wanilii czy w towarzystwie owocowego musu zachwyci niejednego podróżnika.

We Włoszech warto też spróbować cannoli. Kruche, chrupiące rurki w tym sycylijskim klasyku wypełnione są kremowym nadzieniem z sera ricotta, a ich historia sięga czasów średniowiecza, gdy włoską wyspą rządzili jeszcze Maurowie. Podróżując po Italii nie można też zapomnieć o spróbowaniu gelato, czyli prawdziwych włoskich lodów.

Chorwacka rožata, placianka, ravioli i savijača
Jedną z najpopularniejszych wakacyjnych destynacji wybieranych przez Polaków jest również pełna plaż, wysp, zatok i mnóstwa zabytków Chorwacja. W słynącym m.in. z pięknych widoków kraju nie sposób nie wspomnieć o chorwackich specjałach, do których należy bogata oferta deserów.

Szczególną uwagę należy zwrócić na rožatę – dalmatyński deser, zrobiony z jajek, karmelu, mleka i gorzkiego likieru. Ponieważ jest to chłodny i twardy krem, rožata jest popularna latem jako orzeźwienie w czasie upałów. Najczęściej jedzonym deserem w Chorwacji jest też placianka, czyli naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami.

Nieco mniej tradycyjnym chorwackim przysmakiem są ravioli – słodkie pierożki z migdałami, likierem i cynamonem, czy savijača, czyli strudel z serowym nadzieniem lub z różnymi owocami jak jabłka czy wiśnie.

Słodki wymiar podróżowania bez wyrzutów sumienia
Niezależnie od kraju, jaki obierzemy za cel naszej wakacyjnej podróży, z pewnością będziemy mieli okazję odkryć tam słodkie miejscowe specjały. Czy możemy się nimi delektować bezkarnie?

– Podczas wyjazdów wakacyjnych nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkich przekąsek. Letnia przerwa to czas, kiedy powinniśmy czerpać radość z chwil odpoczynku, zrelaksować się i nie narzucać sobie dietetycznych nakazów i zakazów. Sposób żywienia nie powinien być źródłem stresu i całkowitych ograniczeń. Jeśli tylko podejdziemy do kwestii diety zdroworozsądkowo, to krótki reset nie narobi szkód ani w naszym zdrowiu, ani nie sprawi, że nasz trud włożony w pracę nad sylwetką pójdzie na marne. Słodkie przekąski mogą mieć miejsce w naszym wakacyjnym jadłospisie, jeśli korzystamy z nich świadomie i z umiarem. Warto pamiętać, że o naszej sylwetce decydują codzienne wybory i wypracowane zdrowe nawyki, a nie okazjonalnie spożywane produkty, nawet jeśli są wysokokaloryczne – tłumaczy dietetyczka Jadwiga Przybyłowska, ekspertka kampanii „Słodka Równowaga”.

Jak to smakować desery z głową?
– Planując wycieczki, warto zaplanować codzienny jadłospis tak, abyśmy mogli sięgnąć po coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Tradycyjne desery, których będziemy mieli okazję spróbować podczas wakacji, można potraktować jako element edukacyjny, poznawczy, dodatkową wakacyjną atrakcję. Utrzymanie umiarkowanej diety na wakacjach wcale nie jest trudne, jeśli kierujemy się zdrowym rozsądkiem i nie popadamy w skrajności: obżarstwo z jednej lub nadmierne liczenie kalorii z drugiej strony. Pozwalając sobie na większą rozpustę wakacyjną, nie zapominajmy też o dodatkowej aktywności fizycznej i co ważne, nie jedzmy słodyczy na noc – radzi Jadwiga Przybyłowska.







Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej