x

Polska kocha frytki - Glovo dzieli się danymi na Międzynarodowy Dzień Frytek

Kategoria: Twój biznes - wiedza    12.07.2022

W ciągu ostatniego roku polscy użytkownicy aplikacji Glovo zamówili ponad milion porcji frytek - to aż 110 ton! Najpopularniejsze w naszym kraju są klasyczne frytki długie, na drugim miejscu plasują się karbowane, a następnie belgijskie. Tuż za podium znalazły się frytki z batatów.

Najpopularniejsze w Polsce są klasyczne frytki. Zdjęcie: Shutterstock.com
Najpopularniejsze w Polsce są klasyczne frytki. Zdjęcie: Shutterstock.com
Długie, kręcone, smażone albo pieczone – frytki to jeden z tych przysmaków, który ma fanów na całym świecie, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. 13 lipca na całym świecie obchodzimy ich święto – z tej okazji Glovo dzieli się najciekawszymi faktami z polskiego rynku frytkowego!

Polska: tony zjedzonych frytek rocznie
Glovo dostarczyło Polakom w ciągu ostatnich 12 miesięcy ponad milion porcji frytek. Mnożąc ten wynik przez wartość średniej restauracyjnej porcji liczącej ok. 110 g otrzymujemy… ok. 110 ton frytek zjedzonych przez użytkowników aplikacji w ciągu minionego roku.

Pierwsze miejsce zajmują klasyczne, długie słupki. Na drugim uplasowała się karbowana odmiana tego przysmaku. Kochamy także frytki belgijskie – nieco grubiej krojone oraz dwukrotnie smażone, dzięki czemu są wyjątkowo chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Zaraz za podium plasują się z kolei smażone słupki batata, czyli słodkiego ziemniaka. W Polsce popularne są również nowoczesne połączenia smakowe, tj. frytki z bekonem, z dodatkiem papryczek jalapeno, albo z parmezanem i oliwą truflową.

Danie uwielbiane nie tylko w Polsce
Złociste słupki ziemniaka doceniane są nie tylko w naszym kraju – to przysmak często serwowany w wielu innych państwach, a znakomita część z nich ma swój własny sposób ich przyrządzania.

Francja, która – podobnie jak Belgia – uzurpuje sobie prawo do tytułu ojczyzny frytek, słynie z cienko pokrojonych ziemniaków, najczęściej smażonych na tłuszczu zwierzęcym.  Podobnie jak Belgowie, Francuzi praktykują podwójne smażenie. Frytki w tym kraju podaje się najczęściej jako dodatek do mięsa lub ryby. Przeciwnie jest w Meksyku, gdzie frytki posypane smażoną wołowiną, chili i serem żółtym stanowią oddzielne, bardzo sycące danie.

Zdecydowanie lżejszą wersję smakową tego przysmaku preferują z kolei mieszkańcy Wielkiej Brytanii i Irlandii – frytki podaje się tam w towarzystwie sosów na bazie curry. Z perspektywy mieszkańca Polski najbardziej ekscentryczni w kwestii frytek wydają się Wietnamczycy, którzy spożywają je z dodatkiem… cukru i masła. 

Smaczne frytki w wersji fit? To możliwe!
Smażone w głębokim tłuszczu klasyczne frytki są pyszne, ale wysokokaloryczne, dlatego osoby dbające o linię nie pozwalają sobie na nie tak często, jak miałyby na to ochotę. Jest jednak pewne rozwiązanie – frytki można bowiem przyrządzić na kilka innych, zdrowszych sposobów!

Pierwszym z nich jest zamiana głównego składnika. Zamiast ziemniaków możemy użyć mniej kalorycznych warzyw, np. buraków, marchewek albo korzeni selera. Pokrojone słupki warto doprawić ostrą papryką, która wspiera trawienie. Smażenie z kolei powinno odbywać się partiami – dzięki mniejszej ilości frytek na patelni dojdzie do ich szybszego usmażenia, ale warzywa nie będą miały możliwości nadmiernego nasączenia się tłuszczem.

Przed jedzeniem nie zaszkodzi dodatkowo wyłożyć ich na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju. Dla tradycjonalistów zdrowszą alternatywą przygotowania ziemniaczanych frytek będzie z kolei opcja ich upieczenia, zamiast usmażenia. Wtedy na całą miskę tego przysmaku wystarczy jedynie łyżka tłuszczu, która zapewni im chrupkość – frytki będą mniej kalorycznie, ale wciąż smaczne.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zmodernizowane Etno Cafe w apartamentowcu OVO Wrocław symbolem zmian w kawowej sieciówce

Po gruntownym remoncie otwarto Etno Cafe w apartamentowcu OVO Wrocław. Nowa odsłona kawiarni z menu poszerzonym m.in. o alkohol zbiega się ze zmianą strategii i koncepcji prowadzenia lokali sieciówki.

Właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn: Przed gastronomią bardzo trudna zima, nadchodzi czas oszczędzania

- Ta zima nie będzie czasem inwestycji tylko oszczędzania. Wśród restauratorów przeważa opinia, że należy akumulować gotówkę, by zabezpieczyć swój biznes przed inflacją - mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn, wiceprzewodniczący rady Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

W gastronomii wciąż brakuje pracowników. Kto może liczyć na zatrudnienie?

Na rynku gastronomicznym wciąż potrzeba pracowników. Zatrudnienie mogą znaleźć przede wszystkim kucharze i kelnerzy. Drugi kwartał 2022 roku był czasem wzmożonej rekrutacji, ale również teraz kandydaci nie mogą narzekać na brak ofert - podsumowuje portal OLX.

Kłopoty barów i pubów serwujących piwo. Spadają jego produkcja i sprzedaż, rosną zaległości

Sezon letni to dla branży piwnej czas żniw, ale w tym roku nie uda jej się odbić po pandemicznym okresie. Polacy piją mniej piwa. Efekt? Dane z Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i Bazy Informacji Kredytowych BIK pokazują, że od maja 2021 do maja 2022 roku zadłużenie piwnych graczy wzrosło o 500%.

Potęga obrazu - o projektowaniu dla gastronomii

Zalecają się do nas obrazami, tworzą wyraziste wizualne komunikaty. O to, po co gastronomii profesjonalne identyfikacje wizualne, zapytaliśmy specjalistów. Projektanci Edgar Bąk, Aga Kotowska i Michał Loba opowiedzieli nam o swoich pracach.

Gastronomia 2.0: czy maszyny odbiorą nam pracę?

Maszyny potrafią nalewać piwo, robić koktajle, odbierać i przynosić zamówione potrawy, a także bez problemu wystawią rachunek, co przyspiesza proces płatności. Czy nowoczesna technologia wkrótce w pełni zautomatyzuje gastronomię?

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej