x

Polska kocha frytki - Glovo dzieli się danymi na Międzynarodowy Dzień Frytek

Kategoria: Twój biznes - wiedza    12.07.2022

W ciągu ostatniego roku polscy użytkownicy aplikacji Glovo zamówili ponad milion porcji frytek - to aż 110 ton! Najpopularniejsze w naszym kraju są klasyczne frytki długie, na drugim miejscu plasują się karbowane, a następnie belgijskie. Tuż za podium znalazły się frytki z batatów.

Najpopularniejsze w Polsce są klasyczne frytki. Zdjęcie: Shutterstock.com
Najpopularniejsze w Polsce są klasyczne frytki. Zdjęcie: Shutterstock.com
Długie, kręcone, smażone albo pieczone – frytki to jeden z tych przysmaków, który ma fanów na całym świecie, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. 13 lipca na całym świecie obchodzimy ich święto – z tej okazji Glovo dzieli się najciekawszymi faktami z polskiego rynku frytkowego!

Polska: tony zjedzonych frytek rocznie
Glovo dostarczyło Polakom w ciągu ostatnich 12 miesięcy ponad milion porcji frytek. Mnożąc ten wynik przez wartość średniej restauracyjnej porcji liczącej ok. 110 g otrzymujemy… ok. 110 ton frytek zjedzonych przez użytkowników aplikacji w ciągu minionego roku.

Pierwsze miejsce zajmują klasyczne, długie słupki. Na drugim uplasowała się karbowana odmiana tego przysmaku. Kochamy także frytki belgijskie – nieco grubiej krojone oraz dwukrotnie smażone, dzięki czemu są wyjątkowo chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Zaraz za podium plasują się z kolei smażone słupki batata, czyli słodkiego ziemniaka. W Polsce popularne są również nowoczesne połączenia smakowe, tj. frytki z bekonem, z dodatkiem papryczek jalapeno, albo z parmezanem i oliwą truflową.

Danie uwielbiane nie tylko w Polsce
Złociste słupki ziemniaka doceniane są nie tylko w naszym kraju – to przysmak często serwowany w wielu innych państwach, a znakomita część z nich ma swój własny sposób ich przyrządzania.

Francja, która – podobnie jak Belgia – uzurpuje sobie prawo do tytułu ojczyzny frytek, słynie z cienko pokrojonych ziemniaków, najczęściej smażonych na tłuszczu zwierzęcym.  Podobnie jak Belgowie, Francuzi praktykują podwójne smażenie. Frytki w tym kraju podaje się najczęściej jako dodatek do mięsa lub ryby. Przeciwnie jest w Meksyku, gdzie frytki posypane smażoną wołowiną, chili i serem żółtym stanowią oddzielne, bardzo sycące danie.

Zdecydowanie lżejszą wersję smakową tego przysmaku preferują z kolei mieszkańcy Wielkiej Brytanii i Irlandii – frytki podaje się tam w towarzystwie sosów na bazie curry. Z perspektywy mieszkańca Polski najbardziej ekscentryczni w kwestii frytek wydają się Wietnamczycy, którzy spożywają je z dodatkiem… cukru i masła. 

Smaczne frytki w wersji fit? To możliwe!
Smażone w głębokim tłuszczu klasyczne frytki są pyszne, ale wysokokaloryczne, dlatego osoby dbające o linię nie pozwalają sobie na nie tak często, jak miałyby na to ochotę. Jest jednak pewne rozwiązanie – frytki można bowiem przyrządzić na kilka innych, zdrowszych sposobów!

Pierwszym z nich jest zamiana głównego składnika. Zamiast ziemniaków możemy użyć mniej kalorycznych warzyw, np. buraków, marchewek albo korzeni selera. Pokrojone słupki warto doprawić ostrą papryką, która wspiera trawienie. Smażenie z kolei powinno odbywać się partiami – dzięki mniejszej ilości frytek na patelni dojdzie do ich szybszego usmażenia, ale warzywa nie będą miały możliwości nadmiernego nasączenia się tłuszczem.

Przed jedzeniem nie zaszkodzi dodatkowo wyłożyć ich na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju. Dla tradycjonalistów zdrowszą alternatywą przygotowania ziemniaczanych frytek będzie z kolei opcja ich upieczenia, zamiast usmażenia. Wtedy na całą miskę tego przysmaku wystarczy jedynie łyżka tłuszczu, która zapewni im chrupkość – frytki będą mniej kalorycznie, ale wciąż smaczne.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sphinx: Jedyną możliwością obniżania cen jest wzrost frekwencji gości

- Dziś sam wsad do przygotowania shoarmy kosztuje tyle, ile kiedyś wynosiła jej cena, a przecież surowiec to tylko jedna z kilku grup kosztów prowadzenia restauracji - mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, operatora sieci Sphinx. Rozmawiamy z nim m.in. o strukturze wydatków w gastronomi.

Restauracje zmuszone do zwrotu dotacji z tarczy PRF walczą o przetrwanie. Wśród nich kultowy Ranny Ptaszek

Z powodu konieczności zwrotu dotacji z tarczy antykryzysowej w tarapatach finansowych znalazły się m.in. krakowskie bary Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi. Dla wielu firm gastronomicznych perspektywa windykacji należności wobec Skarbu Państwa oznacza w najbliższym czasie pewne bankructwo.

Energooszczędność. Jak zmniejszyć wydatki na prąd w restauracji?

Rosnące podwyżki cen gazu i energii w ostatnich miesiącach znacznie zwiększyły koszty funkcjonowania wszystkich restauracji. Szukając oszczędności, warto przyjrzeć się kondycji kuchenek, pieców czy zmywarek, i to nie tylko wtedy, gdy planujemy ich wymianę na bardziej energooszczędne modele.

Rosną długi w HoReCa, głównie w gastronomii

Branża noclegowo-gastronomiczna ma coraz większe problemy finansowe. Przez ostatni rok jej zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. 82 proc. tej kwoty (255,8 mln zł) są winne swoim wierzycielom restauracje i firmy cateringowe. Komu nie płaci branża gastro?

Najwięksi gastronomiczni gracze w Europie [RANKING]

Przedstawiamy kolejną edycję rankingu największych sieci gastronomicznych w Europie. Zestawienie wraz z analizą zostało przygotowane przez międzynarodową redakcję magazynu "Food Service Europe & Middle East".

Gastrotrendy 2023

Powrót mody na kuchnię polską, wegański comfort food, białko z insektów - w nadchodzącym roku trendy gastronomiczne, jak chyba nigdy dotąd, będą pokłosiem sytuacji społeczno-ekonomicznej, w której się znaleźliśmy

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej