x

Zielone lato, czyli przegląd roślinnego street foodu

Kategoria: Twój biznes - wiedza    09.07.2022

Lato to czas wielu festiwali: muzycznych, filmowych, kulinarnych. Ciekawy program, ulubieni artyści, piękna pogoda, możliwość poznania nowych smaków i spędzenia czasu na łonie natury to tylko kilka powodów, dla których wydarzenia tego typu przyciągają tłumy ludzi.

 Niezależnie od tego, czy wybieramy się na koncert,  konwent tatuażu czy cosplaya, w programie wydarzenia  na pewno nie zabraknie street foodu. Fot. materiały prasowe
Niezależnie od tego, czy wybieramy się na koncert, konwent tatuażu czy cosplaya, w programie wydarzenia na pewno nie zabraknie street foodu. Fot. materiały prasowe
Street food to sprzedawana na ulicy gotowa do spożycia żywność typu fast food. Podczas trwania festiwali
przyrządzane na szybko posiłki sprzedawane są z food trucków lub na tymczasowych, zadaszonych stoiskach. Z roku na rok popularność tych pierwszych zwiększa się. Możemy je spotkać nie tylko jako jedną z atrakcji festiwali tematycznych, ale również w postaci punktów gastronomicznych w miastach. O powodzeniu tej formy street foodu świadczą także festiwale food trucków. Są one doskonałą okazją do spróbowania jedzenia z różnych stron świata. Można w nich kupić frytki, hot dogi, hamburgery, słodycze, przysmaki z zagranicznych kuchni i wiele innych.

Na szczególną uwagę zasługują food trucki i stoiska oferujące dania roślinne. Wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował pojawienie się na kulinarnej mapie Polski wielu lokali z „zielonym” menu.
Sprzedawane w nich roślinne fast foody są ciekawą i często zdrowszą alternatywą dla tych tradycyjnych. Sezonowe produkty, zaskakujące połączenia smaków i wielobarwne kompozycje składników to niezaprzeczalne atuty roślinnej kuchni. Dzięki bogatej ofercie substytutów mięsa miłośnicy smaku tradycyjnych fast foodów pokochają roślinne hamburgery i hot dogi. Oczywiście kuchnia roślinna wcale nie musi naśladować tej opartej na produktach odzwierzęcych. Równie dobrze może kreować warzywne smaki w nowej odsłonie. Warzywa i owoce, traktowane często jako dodatek do głównego dania, stanowią składniki, z których przygotować można kompletny posiłek. W tym właśnie objawia się ich wielka moc. Są uniwersalne, przez co lubiane zarówno przez wegan i wegetarian, jak i osoby spożywające mięso. Takie kreatywne podejście do gotowania pozwoliło roślinnym fast foodom zyskać szerokie grono odbiorców.

Na wielbicieli ulicznego jedzenia w wersji bezmięsnej czeka wiele roślinnych lokali, a w dużych miastach również food trucki. Specjalizujący się w przygotowywaniu burgerów MarChef Food Truck swoje usługi świadczy na ulicach Warszawy, Siedlec, Lublina i okolic. Mieszkańców Krakowa na pyszne zupy, dania z ryżem, kaszą i makaronem zaprasza Turlaj Klopsa. Roślinne restauracje na kółkach popularne są także w Poznaniu i we Wrocławiu. Część z nich w ostatnich kilku latach przekształciła się w lokale stacjonarne. Przykładami są burgerownie: wrocławska Green Bus oraz łódzkie Papu Vege i Krowarzywa.

Szukając roślinnego street foodu, warto odwiedzać działające sezonowo punkty kulturalno-rozrywkowe. W stolicy takim miejscem jest mieszczący się na peronach dawnego Dworca Głównego Nocny Market. To największy w Polsce targ streetfoodowy. Nocą zjeść na nim można lokalne produkty oraz potrawy z całego świata. To niezwykłe, rozświetlone neonami i blaskiem księżyca miejsce przywodzi na myśl klimat gwarnych pekińskich marketów. Nocną strefą gastronomiczną mogą poszczycić się także inne miasta jak Poznań, Wrocław czy Kraków.

Mieszkańcy Wielkopolski chętnie odwiedzają Nocny Targ Towarzyski – miejsce łączące street food z muzyką, stand-upem, karaoke i strefą kibica. Mieszczący się przy ulicy Tęczowej we Wrocławiu Nocny Targ to kolorowa,
tętniąca życiem przestrzeń otwarta od maja do września. Street food, kino plenerowe, koncerty i pub quizy – wszystko to czeka pod otwartym niebem na miłośników pysznego jedzenia i dobrej zabawy. Event o podobnym
charakterze odbywa się także w Krakowie pod nazwą Nocna Zmiana. Dla uczestników przygotowano stoiska z fast foodami, muzykę na żywo i występy stand-uperów.

Fanom roślinnego street foodu na pewno dobrze znane są Wege Festiwale odbywające się co roku w kilku
dużych polskich miastach. Stoiska, przy których kupimy wegańskie hot dogi w kolorowych bułkach po brzegi wypełnione pysznymi dodatkami, kolorowe sajgonki, słodką baklawę czy rozgrzewające zupy możemy odwiedzić aż dwa razy w roku – podczas edycji wiosenno-letniej i jesienno-zimowej. Moc kulinarnych wrażeń zapewnia również wrocławski Vege Street Festiwal. Obok stoisk z fast foodem z różnych zakątków Europy i Azji znajdziemy również pyszne lody i lemoniady. Festiwalowa przestrzeń otwarta jest również dla wystawców piw kraftowych. To doskonała okazja, by zjeść obiad z deserem w roślinnej odsłonie.

Uliczne wegańskie jedzenie znajdziemy także na największym roślinnym festiwalu w Polsce – Veganmanii. To wyjątkowe wydarzenie odbywa się aż w ośmiu dużych miastach. Po raz pierwszy zorganizowane zostało w 2013 r., dzięki czemu dziś jest już dobrze znane. Podczas festiwalu skosztować można dań kuchni polskiej, azjatyckiej, fast i slow foodu, jak również słodkich wypieków, deserów oraz lodów. Na Veganmanii odwiedzimy swoje ulubione wegańskie bary i restauracje z całej Polski. Na przestrzeni kilku lat festiwal gościł wystawców takich jak: Krowarzywa, Papu Vege, Vegab, Las Vegans, Chwast Food, Momencik czy Falafel Bejrut. Roślinnemu street foodowi towarzyszą stoiska z wegańską odzieżą,kosmetykami i książkami o bezmięsnej kuchni. Veganmania obfituje także w wykłady, ekowarsztaty i filmy o tematyce związanej z wegańskimstylem życia.

Warto wspomnieć również o Wege Festiwalu foodtruckowym odbywającym się w Warszawie i w Łodzi. Toprawdziwy raj dla fanów food trucków i roślinnej kuchni. Pizza z tofu, warzywne burgery, pierogi z różnych stron świata, wegańskie sushi czy falafele to tylko kilka propozycji wystawców. Roślinnych fast foodów nie brakuje także na wielu innych foodtruckowych imprezach. Coraz częściej restauracje serwujące na co dzień mięsne dania swoją festiwalową ofertę poszerzają o wegańskie burgery, zapiekanki czy dania makaronowe. Eventy są także okazją do poznania założycieli ulubionych lokali gastronomicznych i załogi serwującej bezmięsne przysmaki. Niektórym festiwalom towarzyszą także atrakcje przygotowane z myślą o najmłodszych uczestnikach. Warto zatem przyjść z rodziną.

Festiwale roślinnego street foodu są atrakcją nie tylko dla wegetarian i wegan. Zmieniają one myślenie o bezmięsnej kuchni także wśród osób na diecie tradycyjnej. Dobrze znana i lubiana forma podania posiłku oraz ulubione dodatki sprawiają, że osoby nieprzekonane do roślinnych posiłków chętnie po nie sięgają. Burgery z buraka, sojowe nuggetsy czy kebab z seitanem pozytywnie zaskoczą fanów mięsnego fast foodu, a dla osób na diecie roślinnej będą okazją do zjedzenia smacznego posiłku. Warto zatem pomyśleć, czy nie rozszerzyć swojej oferty streetfoodowej o pozycje roślinne.

Artykuł przygotowany we współpracy z RoślinnieJemy.

Autorka: Oliwia Janowska

DARIUSZ HARAJ,
PREZES ONEDAYMORE

Odsetek osób niejedzących, a także ograniczających jedzenie mięsa z różnych względów jest na tyle duży, że restauratorzy nie mogą go bagatelizować. Roślinne opcje w menu powinny być pozycją obowiązkową, z myślą o tych, którzy nie jedzą mięsa, nie mają na nie ochoty lub po prostu lubią testować nowości. Oferta alternatyw OneDayMore, którą dynamicznie rozszerzamy, odpowiada oczekiwaniom takich konsumentów. Produkty są soczyste, aromatyczne, przyprawione tak, że idealnie oddają cechy mięsnych opcji. Kiełbaski, burgery w trzech odsłonach – klasycznej, z nutą wędzonej papryki i śliwki oraz z dodatkiem płatków chili i ananasem, kaszanka, orientalne w smaku kofty czy uwielbiany przez Polaków gyros, będą doskonałymi wyborami na letni, plenerowy posiłek. Nasze produkty dostarczamy m.in. jednej z wiodących firm cateringu dietetycznego. Pracujemy także nad ofertą dopasowaną do potrzeb branży HoReCa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zmodernizowane Etno Cafe w apartamentowcu OVO Wrocław symbolem zmian w kawowej sieciówce

Po gruntownym remoncie otwarto Etno Cafe w apartamentowcu OVO Wrocław. Nowa odsłona kawiarni z menu poszerzonym m.in. o alkohol zbiega się ze zmianą strategii i koncepcji prowadzenia lokali sieciówki.

Właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn: Przed gastronomią bardzo trudna zima, nadchodzi czas oszczędzania

- Ta zima nie będzie czasem inwestycji tylko oszczędzania. Wśród restauratorów przeważa opinia, że należy akumulować gotówkę, by zabezpieczyć swój biznes przed inflacją - mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn, wiceprzewodniczący rady Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

W gastronomii wciąż brakuje pracowników. Kto może liczyć na zatrudnienie?

Na rynku gastronomicznym wciąż potrzeba pracowników. Zatrudnienie mogą znaleźć przede wszystkim kucharze i kelnerzy. Drugi kwartał 2022 roku był czasem wzmożonej rekrutacji, ale również teraz kandydaci nie mogą narzekać na brak ofert - podsumowuje portal OLX.

Kłopoty barów i pubów serwujących piwo. Spadają jego produkcja i sprzedaż, rosną zaległości

Sezon letni to dla branży piwnej czas żniw, ale w tym roku nie uda jej się odbić po pandemicznym okresie. Polacy piją mniej piwa. Efekt? Dane z Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i Bazy Informacji Kredytowych BIK pokazują, że od maja 2021 do maja 2022 roku zadłużenie piwnych graczy wzrosło o 500%.

Potęga obrazu - o projektowaniu dla gastronomii

Zalecają się do nas obrazami, tworzą wyraziste wizualne komunikaty. O to, po co gastronomii profesjonalne identyfikacje wizualne, zapytaliśmy specjalistów. Projektanci Edgar Bąk, Aga Kotowska i Michał Loba opowiedzieli nam o swoich pracach.

Gastronomia 2.0: czy maszyny odbiorą nam pracę?

Maszyny potrafią nalewać piwo, robić koktajle, odbierać i przynosić zamówione potrawy, a także bez problemu wystawią rachunek, co przyspiesza proces płatności. Czy nowoczesna technologia wkrótce w pełni zautomatyzuje gastronomię?

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej