x

Restauracja Belvedere wprowadza sezonowe degustacyjne Grazing Menu

Kategoria: Miejsca    07.07.2022

Restauracja Belvedere w warszawskich Łazienkach wprowadza nowość - serwuje sezonowe dania à la carte także w autorskiej interpretacji Grazing Menu. To kompozycja potraw, dzięki której goście mogą skosztować w formie degustacyjnej wiele potraw z aktualnej karty.

Sandacz z warzywami z cukinią i młodymi ziemniakami z letniego menu restauracji Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Sandacz z warzywami z cukinią i młodymi ziemniakami z letniego menu restauracji Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Inspiracją dla Grazing Menu było bogactwo sezonowych składników. W nowej odsłonie karty proponowane są dania lekkie i świeże, idealne dopasowane do błogiej atmosfery letnich spotkań. Za menu odpowiada executive szef restauracji Tomasz Łagowski.

- Stworzyliśmy kompozycję smaków, które najbardziej kojarzą się z letnim wypoczynkiem oraz słoneczną aurą. W naszej karcie znajdują się dania z najlepszych, polskich, sezonowych składników. Duży akcent stawiamy na szlachetne ryby, warzywa i owoce, łącząc je z wykwintnymi dodatkami, takimi jak trufle czy karczochy. Podążając za światowymi trendami do naszych propozycji kulinarnych wprowadziliśmy Grazing Menu. Co oznacza, że każdą z potraw, znajdującą się w naszej karcie, można zamówić w mini porcji. Zależało nam, aby nasi goście posmakowali wszystkich dań i wybrali swoje ulubione - mówi Anna Bykowska, dyrektor sprzedaży i marketingu Restauracji Belvedere.

Letnie menu restauracji Belvedere - zupa z mazurskich raków z kluseczkami ze szczupaka, koprem i śmietaną. Zdjęcie: materiały prasowe
Letnie menu restauracji Belvedere - zupa z mazurskich raków z kluseczkami ze szczupaka, koprem i śmietaną. Zdjęcie: materiały prasowe
W sezonowej karcie dań znajdziemy lekkie i świeże przystawki, takie jak serca karczochów z parmezanem, rukolą i oliwą, kremowa buratta na zielonym pesto z kolorowymi pomidorami i bazylią czy ulubione przez gości danie New York z krewetek 8/12, mango, papają i palonym masłem.

Zupy i dania główne to m.in. inspirowana polską tradycją kulinarną zupa z mazurskich raków z kluseczkami ze szczupaka, koprem i śmietaną, sandacz z warzywami z cukinią i młodymi ziemniakami oraz jagnięcina z rozmarynem, pieczarkami, dymką i parmezanem.

Deser Black Forrest z letniego menu restauracji Belvedere - owoce leśne, gianduja i lody orzechowe. Zdjęcie: materiały prasowe
Deser Black Forrest z letniego menu restauracji Belvedere - owoce leśne, gianduja i lody orzechowe. Zdjęcie: materiały prasowe
Z kolei w karcie deserów znalazły się takie propozycje, jak mille feuille z mango, marakują, migdałami i lodami truskawkowymi oraz financiera orzechowa z orzechów laskowych, migdałów, z brzoskwiniami i lodami o smaku palonego masła. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Trzecia Żona Krawca w stolicy. Śniadania, kawa i wege słodkości

W Warszawie otwiera się kolejna kawiarnio-cukiernia Żona Krawca. Lokal przy ulicy Podskarbińskiej 21 będzie już trzecim miejscem z tym szyldem w stolicy. Serwuje m.in. wybór śniadań.

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: sklep, bistro i kawiarnia

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową to koncept, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Łaskawość Tytusa: Marcin Tytus Grabski otwiera drugi winebar w Warszawie

Łaskawość Tytusa to wine bar, który otworzył się 3 sierpnia na warszawskim Służewiu. Jego właścicielem jest Marcin Grabski, założyciel legendarnej wytwórni hip-hopowej Asfalt Records.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej