x

Cztery Pory Roku z Poznania - restauracja z najlepszym daniem głównym według gości Restaurant Week [WYWIAD]

Kategoria: Miejsca    06.07.2022

Goście ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week uznali, że najlepsze danie główne w Polsce przygotowała restauracja Cztery Pory Roku z Poznania. Za tym sukcesem stoi szef kuchni Maciej Małgowski, z którym rozmawiamy o menu lokalu.

Wnętrze restauracji Cztery Pory Roku w Poznaniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Wnętrze restauracji Cztery Pory Roku w Poznaniu. Zdjęcie: materiały prasowe
FOOD SERVICE: Zwycięską potrawą okazał się smażony filet z pstrąga łososiowego z czarną soczewicą. Dlaczego zdecydował się pan zaserwować takie właśnie danie?
Maciej Małgowski: – Hasło tej edycji festiwalu brzmiało „Food Feels Good”, a celem kampanii było między innymi uświadomienie, jak to co jemy, może wpływać na nasze samopoczucie. Chciałem tak skomponować to danie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowanie substancji i aby – co najważniejsze – było smaczne.

Wykorzystałem pstrąga łososiowego pochodzącego z Gospodarstwa Rybackiego w Zielenicy. To ryba bogata w witaminy z grupy B, kwasy omega-3, a także fosfor. Podałem ją z czarną soczewicą, która jest źródłem białka, błonnika i kwasu foliowego, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest zalecana cukrzykom.
Na talerzu znalazły się również zblanszowane, a następnie obsmażone na maśle warzywa, marchew, topinambur, brukselka i jarmuż. Dopełnieniem wszystkiego był sos z kiszonego ogórka, do przygotowania którego użyłem soku z kiszonego ogórka, żółtka, masła, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka i koperku. Kiszonki pozytywnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową a co za tym idzie odporność, do przygotowania którego użyłem częściowo soku z kiszonego ogórka zamiast soku z cytryny, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka i koperku. Kiszonki pozytywnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową, a co za tym idzie – na odporność.

Maciej Małgowski, szef kuchni restauracji Cztery Pory Roku w Poznaniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Maciej Małgowski, szef kuchni restauracji Cztery Pory Roku w Poznaniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Otrzymane wyróżnienie było dla Pana zaskoczeniem?
– Ogromnym! Po cichu liczyłem na podium w naszym regionie, czyli w Poznaniu, ale nagrody za najlepsze danie główne w całym kraju w konkurencji prawie czterystu restauracji nigdy bym się nie spodziewał.  Przy tej okazji chciałbym podziękować wszystkim osobom, które się do tego przyczyniły, przede wszystkim mojemu zespołowi w kuchni, ale również kelnerom, kelnerkom i kierownikowi restauracji, a także dyrektorowi hotelu, który umożliwił nam wzięcie udziału w festiwalu Restaurant Week.

Czy wydarzenia takie jak Restaurant Week stanowią wyzwanie dla restauracji?
– Restaurant Week jest w pewnym sensie konkursem kulinarnym, w którym jurorami są goście. A konkursy zawsze są wyzwaniem, przecież wszystkie restauracje chcą się pokazać z jak najlepszej strony. Bardzo nas cieszy, że sprostaliśmy oczekiwaniom tych, którzy zdecydowali się odwiedzić Cztery Pory Roku.

Wyzwanie to jedno, ale z pewnością udział w Restaurant Week to także korzyści. Co może dzięki temu zyskać restauracja?
– Dla restauracji to przede wszystkim promocja w mediach społecznościowych. Restaurant Week ma ogromny zasięg, dzięki czemu możemy dotrzeć do większej liczby osób. Każda kolejna edycja festiwalu pokazuje, że liczba odwiedzających się zwiększa, a wielu z nich także wraca w kolejnych edycjach i to cieszy najbardziej, bo to dzięki gościom możemy wykonywać swoją pracę, a zarazem pasję. Oczywiście przekłada się to również na wynik finansowy restauracji.

Wśród informacji na temat Czterech Pór Roku na państwa stronie WWW można znaleźć informację o tym, że restauracja serwuje potrawy regionalne, podobno słyniecie państwo z „najlepszej kaczki w Poznaniu". Jak opisałby pan styl serwowanych dań czy rodzaj kuchni w Czterech Porach Roku?
– Serwujemy oczywiście dania polskie i regionalne, takie jak wspomniana kaczka, schabowy, wątróbka czy żurek, ale w trochę nowszej odsłonie i z dodatkami zmieniającymi się wraz z sezonowością produktów. Są to nasze klasyki. W drugiej części menu można znaleźć dania kuchni tajskiej, skandynawskiej, ukraińskiej czy śródziemnomorskiej. Podobnie jak nasze polskie tradycyjne potrawy podajemy je raczej klasycznie, bez zbędnych udziwnień.

Gdyby na chwilę z szefa kuchni zamienił się pan w gościa Czterech Pór Roku, które z dań w obecnym menu najchętniej by pan zamówił?
– Postawiłbym na kaczkę pieczoną po wielkopolsku. Jest to nasze danie regionalne, które w 2008 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy w województwie wielkopolskim przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W Wielkopolsce tradycyjnie piecze się całą kaczkę nafaszerowaną wcześniej jabłkami, przyprawioną solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. A podaje się ją z modrą kapustą i bułeczkami drożdżowymi gotowanymi na parze z sosem oraz najczęściej z jakimś dodatkiem owocowym, który zmienia się u nas sezonowo. Teraz jest to konfitura z rabarbaru.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka twórcą metamorfozy lokalu w warszawskim Kinie Iluzjon

Wystartowała już nowa kawiarnia w Kinie Iluzjon na Mokotowie - Stolica Cafe. Jej właścicielami są teraz doświadczony szef kuchni Bogdan Gałązka i jego wspólnik Piotr Wierzbowski. Zapowiadają, że pod ich rządami lokal stanie się miejscem spotkania kuchni i filmu.

Piotr Kędzierski "Kędzior" z własną restauracją w Warszawie. Pod Gigantami przyciąga i profesorów, i raperów

Znany dziennikarz i radiowiec Piotr Kędzierski otworzył własną restaurację - Pod Gigantami w Al. Ujazdowskich. Piękne pałacowe wnętrze, polska kuchnia z nowoczesnym twistem, doborowe towarzystwo i wizja właściciela - to atuty tego miejsca.

Green Caffè Nero - sześć nowych kawiarni na dobry początek roku

Green Caffè Nero rozpoczyna dynamicznie nowy rok, otwierając cztery kawiarnie w styczniu i planując dwie kolejne premiery do końca pierwszego kwartału 2023 roku.

Pedet Renoma - Wrocław zyskuje unikatowy food hall

Jesienią ruszy wrocławska strefa gastronomiczno-kulturalna Pedet Renoma. Wyróżnikiem nowego food hallu mają być autorskie koncepty restauracyjne i atmosfera historycznego miejsca. Za projektem stoi firma Globalworth, która jest również właścicielem i zarządcą warszawskiej Hali Koszyki.

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej