x

MOXO w Fabryce Norblina - otwarcie w IV kwartale 2022 roku

Kategoria: Miejsca    04.07.2022

MOXO w XIX-wiecznym budynku Hali Odlewni na ternie Fabryki Norblina ma być połączeniem restauracji i klubu muzycznego. Koncept, którego twórcami są Tomik Grewiński i Bertrand Jasiński z Amvox International, wystartuje w IV kwartale 2022 roku. Trwa właśnie konkurs na szefa kuchni lokalu.

Koncept Moxo zajmie 1200 mkw. powierzchni w Fabryce Norblina. Zdjęcie: materiały prasowe
Koncept Moxo zajmie 1200 mkw. powierzchni w Fabryce Norblina. Zdjęcie: materiały prasowe
Koncept Moxo zajmie 1200 mkw. powierzchni w Fabryce Norblina. Został pomyślany jako miejsce, które nieustannie będzie tętniło życiem. W ciągu dnia goście będą mogli spędzić czas w restauracji serwującej kuchnię międzynarodową, w tym wiele pozycji dań wegetariańskich i wegańskich. Wieczorem wnętrze Hali Odlewni wypełni muzyka grana na żywo w wykonaniu światowej sławy polskich i zagranicznych DJ-ów.

– Oferta MOXO będzie skierowana do wszystkich miłośników dobrej kuchni i muzyki. Chcemy by było to miejsce spotkań z wyśmienitym jedzeniem, muzyką i dobrą energią, nawiązujące do najlepszych tradycji klubów Londynu, Paryża i Berlina. W MOXO będzie można zjeść elegancką kolację, a następnie zatańczyć w rytm największych hitów, które dla naszych gości dobierać będą najpopularniejsi polscy i zagraniczni DJ-e. Szukaliśmy idealnego miejsca do realizacji naszego konceptu, w którym będziemy mogli stworzyć niepowtarzalny klimat. I takie znaleźliśmy. MOXO otworzy się w samym sercu Warszawy, we wnętrzu zapierającej dech w piersiach, pięknej XIX – wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina – mówią inwestorzy z Amvox International.

Kto za tym stoi?
MOXO to autorski projekt Tomika Grewińskiego, jednej z najbardziej znanych i wpływowych osób w polskiej branży muzycznej i rozrywkowej oraz Bertranda Jasińskiego, który odniósł sukces tworząc takie marki jak Centrum Podróży, GO!Internet, Sale Zabaw Fikołki, Kuźnia Kulturalna, The Beer Store, Cook Story, Scena Kulturalna, Museum Store, czy Cucina Wilanów.

Za koordynację prac przygotowawczych oraz uruchomienie restauracji odpowiada Arkadiusz Motyliński, dyrektor operacyjny w Amvox International, który doświadczenie zbierał w międzynarodowych sieciach hotelarskich takich jak Hyatt, IHG oraz w Klubie Polskiej Rady Biznesu czy restauracji Amber Room.

Aranżacja przestrzeni i design wnętrza MOXO to dzieło zespołu PRC Architekci i PRC Design, pracowni odpowiedzialnej również za projekt całego kompleksu Fabryki Norblina.

Aranżacja przestrzeni i design wnętrza MOXO to dzieło zespołu PRC Architekci i PRC Design. Zdjęcie: materiały prasowe
Aranżacja przestrzeni i design wnętrza MOXO to dzieło zespołu PRC Architekci i PRC Design. Zdjęcie: materiały prasowe
Industrial i welury
Architekci zaprojektowali restaurację tak, by podkreślić zarówno wyjątkowość konceptu, jak i unikatowość miejsca. Pofabryczny charakter Hali Odlewni równoważyć będą zatem miękkie welurowe sofy oraz wprowadzona do wnętrza zieleń. Ważną rolę w MOXO grać będzie światło, którego układ i barwa podkreślą urok zabytkowych ścian oraz zachowanego pofabrycznego wyposażenia obiektu.

Znakiem rozpoznawczym MOXO poza wyśmienitą propozycją kulinarną będzie muzyka, w związku z tym pomieszczenie zostanie wyposażone w scenę muzyczną, parkiet do tańczenia oraz profesjonalny system nagłośnieniowy. Klimatu całości przestrzeni doda strefa antresoli, z której goście będą mieli bardzo dobry widok na występujących na scenie artystów.

– We wschodniej części zabytkowej Hali Odlewni zaprojektowaliśmy antresolę, na którą prowadzić będą reprezentacyjne stalowe schody wachlarzowe. Pod antresolą zlokalizowana będzie otwarta kuchnia, w której sztukę przygotowania potraw będzie można obserwować przez dedykowane okno. Wyeksponowane zostaną tu także gabloty z kolekcją dostępnych w restauracji win. Miejscem, które niewątpliwie przykuje uwagę gości w MOXO będzie jeden z największych w Warszawie, wysoki na siedem metrów bar – mówi Igor Galas z PRC Architekci. – Wyszukana restauracja to wyszukane wnętrza tego, co Amerykanie nazywają „restroom’em”. Z tą myślą zaplanowaliśmy w MOXO powiększone toalety oraz miejsce do makijażu. Ta część restauracji będzie utrzymana w pudrowej kolorystyce i fakturach – dodaje.

 W MOXO znajda się powiększone toalety oraz miejsce do makijażu. Ta część restauracji będzie utrzymana w pudrowej kolorystyce i fakturach. Zdjęcie: materiały prasowe
W MOXO znajda się powiększone toalety oraz miejsce do makijażu. Ta część restauracji będzie utrzymana w pudrowej kolorystyce i fakturach. Zdjęcie: materiały prasowe
Z historią w tle
Hala Odlewni wybudowana została w 1882 roku, a decyzję o jej powstaniu podjęli ówcześni właściciele fabrycznego terenu Teodor Werner i Ludwik Norblin. W ciągu kolejnych dziesięcioleci budynek ten był wielokrotnie przebudowywany. Odlewnia była miejscem, w którym prowadzono prace przygotowawcze do dalszej produkcji – za pomocą specjalnych pieców przetapiane tu były metale, które następnie umieszczano w 150 kg wlewkach.

W 1984 roku obiekt został oficjalnie wpisany do rejestru zabytków, a Grupa Capital Park w ramach prowadzonej na tym terenie rewitalizacji przywróciła budynek do jego architektonicznego kształtu sprzed 1939 roku. W Odlewni zachowane zostało odrestaurowane oryginalne wyposażenie – trzystanowiskowy piec kotlinowy (zasilany koksem) wraz ze wspomagającym jego pracę przyściennym żurawiem oraz zasilane elektrycznością indukcyjne piece odlewnicze.

– Zabytkowa Hala Odlewni, która zyskała nowego operatora to jedna z najpiękniejszych przestrzeni naszego kompleksu, wyposażona w zabytkowe piece przypominające o fabrycznej historii miejsca. Dlatego tak ważne było dla nas to, by nowy najemca poczuł klimat tej przestrzeni i zagospodarował historyczne mury dawnej Odlewni w sposób absolutnie wyjątkowy – podsumowuje Kinga Nowakowska, członkini zarządu Grupy Capital Park i dyrektor operacyjna Fabryki Norblina.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Trzecia Żona Krawca w stolicy. Śniadania, kawa i wege słodkości

W Warszawie otwiera się kolejna kawiarnio-cukiernia Żona Krawca. Lokal przy ulicy Podskarbińskiej 21 będzie już trzecim miejscem z tym szyldem w stolicy. Serwuje m.in. wybór śniadań.

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: sklep, bistro i kawiarnia

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową to koncept, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Łaskawość Tytusa: Marcin Tytus Grabski otwiera drugi winebar w Warszawie

Łaskawość Tytusa to wine bar, który otworzył się 3 sierpnia na warszawskim Służewiu. Jego właścicielem jest Marcin Grabski, założyciel legendarnej wytwórni hip-hopowej Asfalt Records.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej