x

Biura nieprzyjazne środowisku są źródłem frustracji i rozczarowania pracowników

Kategoria: Lifestyle - ekologia    30.06.2022

Wraz z powrotem pracowników do biur, widoczna jest zmiana ich oczekiwań dotyczących zrównoważonego rozwoju - 43% pracowników uważa, że biura są nieprzyjazne dla środowiska, a prawie połowa ankietowanych jest zawiedziona, że pracodawca nie poprawił niczego w tej kwestii w czasie trwania pandemii.

Badanie Tork Eco Office przeprowadzono dla lidera branży higienicznej, firmy Essity – właściciela marki Tork, wśród 12 tysięcy pracowników w siedmiu europejskich krajach, w tym także w Polsce. Jego wyniki pokazują, że aż 84% pracowników oczekuje, że ich biuro będzie bardziej przyjazne środowisku. 7 na 10 ankietowanych czuje się osamotnionych w działaniach na rzecz ekologii w miejscu pracy - 1/3 pracowników twierdzi, że ich szefowie nie dbają o planetę.

66% osób przyznaje, że przy wyborze miejsca pracy zwraca uwagę na strategię zrównoważonego rozwoju firmy. To ważna wskazówka dla pracodawców, by tworzenie ekologicznych miejsc pracy uczynić priorytetem. Zatem zagadnienia takie jak recykling i ograniczanie odpadów, mniejsze zużycie energii oraz lepsza komunikacja wewnętrzna na temat ekologicznych inicjatyw są najważniejszymi kwestiami, z którymi muszą zmierzyć się firmy.

– W ciągu ostatnich 18 miesięcy nastąpiła wyraźna zmiana. Pracownicy traktują temat zrównoważonego rozwoju poważniej niż kiedykolwiek wcześniej. Chcą pracować w ekologicznych biurach, ale nie wszyscy pracodawcy traktują to poważnie – mówi Wojciech Nizio, Regional Brand Activation Manager, Essity. – Dzięki Tork PaperCircle® wspieramy firmy w 14 krajach w przetwarzaniu zużytych ręczników papierowych. Usługa, w ramach której ponownie trafiają one do użytku, pozwala zmniejszyć ilość odpadów i ślad węglowy. 95% naszych obecnych klientów uważa, że wdrożenie Tork PaperCircle® przyczyniło się do zwiększenia świadomości personelu na temat zrównoważonego rozwoju – dodaje Wojciech Nizio.

Grupa badawcza w Polsce stanowiła 1000 osób. Pracownicy zwracają uwagę m.in. na brak pojemników na odpady segregowane, stale włączone komputery i drukarki zużywające ogromne ilości papieru. 70% badanych twierdzi, że to pracownicy stają na czele "zielonych inicjatyw”, a połowa ankietowanych uważa, że do wdrażania takich działań trzeba ich pracodawców wręcz namawiać. 9 na 10 pracowników w Polsce chciałoby, aby biuro było bardziej przyjazne dla środowiska – przeszkadzają im cieknące krany, pojazdy firmowe zasilane benzyną, papierowe kubki po napojach trafiające do ogólnych odpadów czy elektryczne suszarki do rąk.

– Praca zdalna skłoniła nas do autorefleksji nad działaniami na rzecz przyszłości naszej planety. Pracodawcy mogą łatwo wesprzeć pracowników podejmując odpowiednie inicjatywy. Warto zacząć nawet od tych niewielkich, mało kosztownych przedsięwzięć, takich jak usprawnienie segregacji odpadów czy zmniejszenie zużycia energii, które w sumie mogą przynieść wiele korzyści – mówi Wojciech Nizio. – Jestem przekonany, że uwzględnienie personelu w tych działaniach oraz zadbanie o komunikację wewnętrzną jest najlepszą drogą do osiągnięcia sukcesu.

O badaniu:
Badanie internetowe zostało przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Holandii, Szwecji, Danii i Polsce przez OnePoll na zlecenie firmy Essity. Polegało ono na zebraniu opinii 12 000 respondentów w wieku od 18 do 55+, którzy zwykle pracują w biurze. Badanie zostało przeprowadzone w marcu i kwietniu 2022 r., a w Wielkiej Brytanii w październiku 2021 r.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pyszne.pl wprowadza biodegradowalne opakowania bez syntetycznych dodatków

Restauracje współpracujące z Pyszne.pl otrzymają możliwość zaoferowania swoim klientom nowego rodzaju opakowań. Pudełka te nie zawierają syntetycznych dodatków, są odporne na tłuszcz, a także w pełni biodegradowalne.

#makeitplant - globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Globalna kampania Upfield Professional pod hasłem #makeitplant zachęca do wprowadzania do menu dań roślinnych. Akcję zapoczątkowano na przełomie maja i czerwca podczas Worldchefs Congress 2022 w Abu Dhabi, jednego z najważniejszych na świecie wydarzeń dla branży gastronomicznej.

Polska fabryka McCain pod Wrocławiem w 100% zasilana zieloną energią

Kanadyjska firma rodzinna McCain otworzyła Farmę Solarną przy swojej fabryce w Chociwelu pod Wrocławiem. To punkt zwrotny w zrównoważonej transformacji firmy McCain i jej dążeniu do korzystania z odnawialnej energii elektrycznej.

Pstrąg z hodowli - ratunek dla ekosystemu. Odwiedzamy gospodarstwo Pustelnia na Lubelszczyźnie

W świecie idealnym żywilibyśmy się rybami pochodzącymi wyłącznie z naturalnych zbiorników wodnych. Niestety, niezrównoważone zarządzanie rybołówstwem zaburzyło ekosystem wodny. Dlatego warto kupować ryby, które pochodzą z akwakultur, takiej jak np. gospodarstwo Pstrąg Pustelnia na Lubelszczyźnie.

"Sprawiedliwa" czekolada, czyli słodko-gorzkie tajemnice branży kakao

Rolnicy z Południa uprawiający kakao zarabiają mniej niż 1 dolara dziennie. Eksperci rynku spożywczego podkreślają jednak, że konsumenci mają realny wpływ na ich warunki pracy. Fundacja Fairtrade Polska przypomina, jak możemy przyczynić się do zmian w branży czekoladowej.

Zero waste - triki szefów kuchni restauracji Plac Hallera, Art Sushi i Szklarnia

Jak gospodarnie gotować i planować pracę w kuchni, aby nie marnować jedzenia? Podpowiadają szefowie warszawskich restauracji Plac Hallera, Art Sushi i Szklarnia - biorą one udział w wiosennej edycji Restaurant Week, która odbywa się w formule #zerowaste.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej