x

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Kategoria: Karta - dania    27.06.2022

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Pad tahi z restauracji Wi-Taj. Zdjęcie: materiały prasowe
Pad tahi z restauracji Wi-Taj. Zdjęcie: materiały prasowe
Tradycyjny tajski pad thai to danie ze smażonego makaronu ryżowego z dodatkiem jajek, tofu, krewetek, warzyw oraz aromatycznych przypraw. Na jego niezwykle bogaty i różnorodny smak wpływają popularne w kuchni azjatyckiej dodatki, m.in. sos rybny, pasta z tamaryndowca czy płatki chili. Potrawa występuje w różnych wersjach, oprócz makaronu ryżowego jej składnikami są zwykle: krewetki lub mięso (kurczak, wołowina, wieprzowina), szalotka, kiełki fasoli, orzeszki ziemne, zielona cebulka.

Pad thai łączy w sobie trzy smaki: słodki, kwaśny i słony. Jest to danie bardzo kolorowe, niezwykle soczyste i łączy w sobie różne ciekawe tekstury – od miękkiego makaronu, przez chrupiące orzeszki, aż po rozpływające się w ustach mięso.

Danie narodowe
Historia pad thaia sięga przełomu lat 30. i 40. XX wieku. Właśnie wtedy ówczesny premier Tajlandii, Plaek Pibulsonggram, rozpoczął reformę tajskiej tożsamości i kultury. Podczas prowadzonej kampanii zlecił przygotowanie dania narodowego, które będzie definicją smaków tajskiej kuchni. Tak zrodził się pad thai.

Silny nacisk na promocję pad thaia położono w latach 40. XX wieku, kiedy to Tajlandię nawiedzały liczne powodzie. W ich efekcie rozprzestrzeniały się w kraju choroby. Właśnie wtedy zalecono spożywanie makaronu ryżowego z dodatkami na gorąco. Tak też rozpoczęła się popularyzacja pad thaia, którego pełna nazwa brzmi kway teow pad thai. Co ciekawe, mimo że to danie dziś ściśle kojarzone jest z Tajlandią, charakterystyczne składniki i metoda przyrządzania „stir-fry” wskazują na jego chińskie pochodzenie. Niemniej dziś danie kojarzone jest głównie z kulturą tajską, choć jego popularność wykracza daleko poza granice Azji.

Fenomen azjatyckiego fast foodu na świecie
Pod koniec II wojny światowej pad thai był już mocno zakorzeniony w tajskiej kulturze jako część tożsamości narodowej. Kiedy tajscy imigranci przybyli do USA oraz do innych krajów, przywieźli ze sobą przepis na to danie. Ludzie na całym świecie zaczęli delektować się pad thaiem, a tajscy imigranci chętnie dzielili się tą częścią swojej kultury.

Z czasem potrawa zaczęła stawać się coraz bardziej powszechna, jedzono ją zarówno w eleganckich restauracjach, jak i przydrożnych knajpach oraz sprzedawano w food truckach. Pad thai zaczął pojawiać się również w popkulturze, a w 2011 roku znalazł się na piątym miejscu na liście „50 najsmaczniejszych potraw świata” CNN.

W Polsce od kilku lat danie możemy spotkać w wielu restauracjach specjalizujących się w kuchni tajskiej. Kuchnia azjatycka, szczególnie tajska i wietnamska, cieszy się u nas coraz większą popularnością i z roku na rok zyskuje kolejnych fanów. Niewątpliwie wpływają na to zmiany kulturowe, ponieważ jako społeczeństwo jesteśmy coraz bardziej otwarci na inspiracje i smaki z całego świata. Polacy sporo także podróżują, próbują regionalnych dań, których smaku szukają później w Polsce.

– Często kończy się to rozczarowaniem, ponieważ wiele restauracji spolszcza tradycyjne receptury, przez co tracą one swój oryginalny smak – komentuje Linh Ziółkowska, managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Roślinne desery bez wyrzeczeń

Właściwie przygotowane roślinne torty, ciasta i kremy potrafią zaskakiwać nie tylko pomysłowością, ale przede wszystkim smakiem. Znalezienie alternatywy dla miodu, masła, jajek czy mleka jest znacznie łatwiejsze!

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej