x

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Kategoria: Karta - dania    27.06.2022

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Pad tahi z restauracji Wi-Taj. Zdjęcie: materiały prasowe
Pad tahi z restauracji Wi-Taj. Zdjęcie: materiały prasowe
Tradycyjny tajski pad thai to danie ze smażonego makaronu ryżowego z dodatkiem jajek, tofu, krewetek, warzyw oraz aromatycznych przypraw. Na jego niezwykle bogaty i różnorodny smak wpływają popularne w kuchni azjatyckiej dodatki, m.in. sos rybny, pasta z tamaryndowca czy płatki chili. Potrawa występuje w różnych wersjach, oprócz makaronu ryżowego jej składnikami są zwykle: krewetki lub mięso (kurczak, wołowina, wieprzowina), szalotka, kiełki fasoli, orzeszki ziemne, zielona cebulka.

Pad thai łączy w sobie trzy smaki: słodki, kwaśny i słony. Jest to danie bardzo kolorowe, niezwykle soczyste i łączy w sobie różne ciekawe tekstury – od miękkiego makaronu, przez chrupiące orzeszki, aż po rozpływające się w ustach mięso.

Danie narodowe
Historia pad thaia sięga przełomu lat 30. i 40. XX wieku. Właśnie wtedy ówczesny premier Tajlandii, Plaek Pibulsonggram, rozpoczął reformę tajskiej tożsamości i kultury. Podczas prowadzonej kampanii zlecił przygotowanie dania narodowego, które będzie definicją smaków tajskiej kuchni. Tak zrodził się pad thai.

Silny nacisk na promocję pad thaia położono w latach 40. XX wieku, kiedy to Tajlandię nawiedzały liczne powodzie. W ich efekcie rozprzestrzeniały się w kraju choroby. Właśnie wtedy zalecono spożywanie makaronu ryżowego z dodatkami na gorąco. Tak też rozpoczęła się popularyzacja pad thaia, którego pełna nazwa brzmi kway teow pad thai. Co ciekawe, mimo że to danie dziś ściśle kojarzone jest z Tajlandią, charakterystyczne składniki i metoda przyrządzania „stir-fry” wskazują na jego chińskie pochodzenie. Niemniej dziś danie kojarzone jest głównie z kulturą tajską, choć jego popularność wykracza daleko poza granice Azji.

Fenomen azjatyckiego fast foodu na świecie
Pod koniec II wojny światowej pad thai był już mocno zakorzeniony w tajskiej kulturze jako część tożsamości narodowej. Kiedy tajscy imigranci przybyli do USA oraz do innych krajów, przywieźli ze sobą przepis na to danie. Ludzie na całym świecie zaczęli delektować się pad thaiem, a tajscy imigranci chętnie dzielili się tą częścią swojej kultury.

Z czasem potrawa zaczęła stawać się coraz bardziej powszechna, jedzono ją zarówno w eleganckich restauracjach, jak i przydrożnych knajpach oraz sprzedawano w food truckach. Pad thai zaczął pojawiać się również w popkulturze, a w 2011 roku znalazł się na piątym miejscu na liście „50 najsmaczniejszych potraw świata” CNN.

W Polsce od kilku lat danie możemy spotkać w wielu restauracjach specjalizujących się w kuchni tajskiej. Kuchnia azjatycka, szczególnie tajska i wietnamska, cieszy się u nas coraz większą popularnością i z roku na rok zyskuje kolejnych fanów. Niewątpliwie wpływają na to zmiany kulturowe, ponieważ jako społeczeństwo jesteśmy coraz bardziej otwarci na inspiracje i smaki z całego świata. Polacy sporo także podróżują, próbują regionalnych dań, których smaku szukają później w Polsce.

– Często kończy się to rozczarowaniem, ponieważ wiele restauracji spolszcza tradycyjne receptury, przez co tracą one swój oryginalny smak – komentuje Linh Ziółkowska, managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej