Pad thai łączy w sobie trzy smaki: słodki, kwaśny i słony. Jest to danie bardzo kolorowe, niezwykle soczyste i łączy w sobie różne ciekawe tekstury – od miękkiego makaronu, przez chrupiące orzeszki, aż po rozpływające się w ustach mięso.
Danie narodowe
Historia pad thaia sięga przełomu lat 30. i 40. XX wieku. Właśnie wtedy ówczesny premier Tajlandii, Plaek Pibulsonggram, rozpoczął reformę tajskiej tożsamości i kultury. Podczas prowadzonej kampanii zlecił przygotowanie dania narodowego, które będzie definicją smaków tajskiej kuchni. Tak zrodził się pad thai.
Silny nacisk na promocję pad thaia położono w latach 40. XX wieku, kiedy to Tajlandię nawiedzały liczne powodzie. W ich efekcie rozprzestrzeniały się w kraju choroby. Właśnie wtedy zalecono spożywanie makaronu ryżowego z dodatkami na gorąco. Tak też rozpoczęła się popularyzacja pad thaia, którego pełna nazwa brzmi kway teow pad thai. Co ciekawe, mimo że to danie dziś ściśle kojarzone jest z Tajlandią, charakterystyczne składniki i metoda przyrządzania „stir-fry” wskazują na jego chińskie pochodzenie. Niemniej dziś danie kojarzone jest głównie z kulturą tajską, choć jego popularność wykracza daleko poza granice Azji.
Fenomen azjatyckiego fast foodu na świecie
Pod koniec II wojny światowej pad thai był już mocno zakorzeniony w tajskiej kulturze jako część tożsamości narodowej. Kiedy tajscy imigranci przybyli do USA oraz do innych krajów, przywieźli ze sobą przepis na to danie. Ludzie na całym świecie zaczęli delektować się pad thaiem, a tajscy imigranci chętnie dzielili się tą częścią swojej kultury.
Z czasem potrawa zaczęła stawać się coraz bardziej powszechna, jedzono ją zarówno w eleganckich restauracjach, jak i przydrożnych knajpach oraz sprzedawano w food truckach. Pad thai zaczął pojawiać się również w popkulturze, a w 2011 roku znalazł się na piątym miejscu na liście „50 najsmaczniejszych potraw świata” CNN.
W Polsce od kilku lat danie możemy spotkać w wielu restauracjach specjalizujących się w kuchni tajskiej. Kuchnia azjatycka, szczególnie tajska i wietnamska, cieszy się u nas coraz większą popularnością i z roku na rok zyskuje kolejnych fanów. Niewątpliwie wpływają na to zmiany kulturowe, ponieważ jako społeczeństwo jesteśmy coraz bardziej otwarci na inspiracje i smaki z całego świata. Polacy sporo także podróżują, próbują regionalnych dań, których smaku szukają później w Polsce.
– Często kończy się to rozczarowaniem, ponieważ wiele restauracji spolszcza tradycyjne receptury, przez co tracą one swój oryginalny smak – komentuje Linh Ziółkowska, managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj.