x

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

Kategoria: Twój biznes - oferta    22.06.2022

Znane procesy, sprzęt i sposób przygotowywania - wszystko to ułatwia życie w kuchni. Naprawdę? Przyglądając się pracy w kuchni czasami odnosi się zupełnie inne wrażenie. Tylko dlatego, że zawsze robiłeś coś w określony sposób, nie oznacza to, że jest to najlepszy sposób.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Dlatego eksperci z Rational, tacy jak Jarosław Kołodziejek, Regional Corporate Chef, zastanawiali się, jak usprawnić metody pracy w profesjonalnej kuchni. Wymyślili pięć dobrych powodów, dla których warto przemyśleć obecny projekt kuchni.

Więcej przestrzeni
Niezależnie od tego, czy chodzi o koszty budowy, czy czynsz, przestrzeń jest droga i dlatego jest wartościowym towarem w kuchniach restauracyjnych. Każdy metr kwadratowy, który nie jest wymagany do produkcji żywności, może być wykorzystany na większą ilość stołów, więcej powierzchni sprzedażowej.

Ale jak to osiągnąć nie ograniczając jednocześnie przestrzeni produkcyjnej? Na przykład, zastępując wiele pojedynczych urządzeń, takim jak iVario firmy Rational, który jest podobny do patelni uchylnej, ma dwie kadzie i robi wszystko, co robi trzon kuchenny, patelnia, makaroniarka, frytownica i grill.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Mniej urządzeń, ta sama wydajność
Oczywiście samo zmniejszenie liczby urządzeń w kuchni nie przyniesie żadnej wartości dodanej. Kluczowe jest, aby ta sama wydajność musi być osiągnięta za pomocą jednego urządzenia.

iVario od RATIONAL robi to za pomocą systemu grzejnego, który charakteryzuje się również niezwykłą precyzją w całym dnie kadzi. W nowoczesnych kuchniach oznacza to, że osiągnięcie temperatury 2000C zajmuje tylko 2-3 minuty, zapewniając jednocześnie, że pudding ryżowy nie przykleja się ani nie kipi.

Większa prostota
Wysoka rotacja personelu jest dobrze znanym wyzwaniem w branży gastronomicznej: po znalezieniu nowych pracowników należy ich przeszkolić w zakresie procedur i obsługi sprzętu kuchennego. Jest to czasochłonne, a i tak nie eliminuje błędów. Ale jest inny sposób.

Na rynku dostępne są łatwe w obsłudze urządzenia, które zapewniają inteligentne wsparcie w codziennej pracy. Na przykład iVario przejmuje gotowanie, smażenie i smażenie w głębokim tłuszczu i sygnalizuje, kiedy na przykład stek musi zostać obrócony. Dzięki temu wymagania szkoleniowe są ograniczone do minimum, nawet w przypadku niewykwalifikowanego personelu.

Wysoka jakość jedzenia
Goście mają coraz większe oczekiwania: obsługa, atmosfera i jedzenie muszą być odpowiednie. Zawsze. Sprzęt kuchenny również musi odgrywać swoją rolę i zapewniać niezmiennie dobrą jakość. W przeciwnym razie będzie dużo marnotrawstwa żywności lub niezadowolonych klientów z powodu wahań jakości dań. iVario przejmuje wiele rutynowych zadań i sygnalizuje, kiedy szef kuchni musi interweniować w proces przygotowania. Dobre rezultaty są gwarantowane.

Oszczędzaj pieniądze i czas pracy
Jeśli chodzi o rentowne prowadzenie restauracji, dwa ważne parametry to czas i pieniądze. Również tutaj odpowiedni sprzęt może zapewnić wsparcie: mniej odpadów żywnościowych, mniejsze zużycie energii, krótszy czas czyszczenia może już zapewnić znacznie lepsze wyniki.

Jeśli przygotowanie tej samej potrawy za pomocą nowoczesnego urządzenia wymaga 40% mniej energii niż w przypadku konwencjonalnej technologii kuchennej i nadal jest 4 razy szybsze, z łatwością można sobie wyobrazić, ile czasu i pieniędzy można zaoszczędzić.

Kontakt:
RATIONAL Sp. z o.o.
Tel. +48 22 864 93 26
@rational-online.com
rational-online.com

Autor tekstu: Artykuł Sponsorowany

Zobacz także

Kawowy ekspres do gastronomii. Cena to nie wszystko

Jeśli nie wiemy, jak samodzielnie zaparzyć espresso, powinniśmy mieć w lokalu choćby mały automatyczny ekspres. To, jakie urządzenie będzie dla nas odpowiednie, zależy od wielu czynników i nie ogranicza się do dyskusji wyłącznie na temat ceny.

Starbucks w biurach! Nestlé Professional startuje w Polsce z ofertą We Proudly Serve Starbucks®

Firma Nestlé Professional rozszerza portfolio napojów dla gastronomii o koncept We Proudly Serve Starbucks®. Oferuje on biurom i punktom gastronomicznym możliwość serwowania napojów kultowej marki.

Piece do bistro

Każdy lokal gastronomiczny ma inną powierzchnię i specyfikę działalności, wymaga więc wyposażenia w nieco inny sprzęt. Na co zwrócić uwagę, wybierając piec do bistro?

Środki czystości dla gastronomii

W sklepach i hurtowniach znajdziemy dziś specyfiki przystosowane do usuwania zabrudzeń z niemal każdego typu powierzchni. Jak korzystać z nich w sposób nie tylko efektywny, ale także bezpieczny?

Fit Ice Cream - nowy koncept franczyzowy na rynku

Jeszcze wiosną na ulicach polskich miast pojawią się kolorowe skutery piaggio, z których można będzie kupić lody. Będą to lody inne niż wszystkie - wegańskie, bez cukru i bez glutenu. Stoi za tym sieć "nie-cukierni" Fit Cake, która wprowadza na rynek mobilną franczyzę Fit Ice Cream.

Fuego w Kołobrzegu szuka szefa kuchni i managera

Restauracja Fuego w Kołobrzegu specjalizująca się w tapasach, mięsach z grilla i w winie rekrutuje na stanowiska szefa kuchni i managera. Otwarcie lokalu planowane jest na maj 2022 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej