x

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

Kategoria: Twój biznes - oferta    22.06.2022

Znane procesy, sprzęt i sposób przygotowywania - wszystko to ułatwia życie w kuchni. Naprawdę? Przyglądając się pracy w kuchni czasami odnosi się zupełnie inne wrażenie. Tylko dlatego, że zawsze robiłeś coś w określony sposób, nie oznacza to, że jest to najlepszy sposób.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Dlatego eksperci z Rational, tacy jak Jarosław Kołodziejek, Regional Corporate Chef, zastanawiali się, jak usprawnić metody pracy w profesjonalnej kuchni. Wymyślili pięć dobrych powodów, dla których warto przemyśleć obecny projekt kuchni.

Więcej przestrzeni
Niezależnie od tego, czy chodzi o koszty budowy, czy czynsz, przestrzeń jest droga i dlatego jest wartościowym towarem w kuchniach restauracyjnych. Każdy metr kwadratowy, który nie jest wymagany do produkcji żywności, może być wykorzystany na większą ilość stołów, więcej powierzchni sprzedażowej.

Ale jak to osiągnąć nie ograniczając jednocześnie przestrzeni produkcyjnej? Na przykład, zastępując wiele pojedynczych urządzeń, takim jak iVario firmy Rational, który jest podobny do patelni uchylnej, ma dwie kadzie i robi wszystko, co robi trzon kuchenny, patelnia, makaroniarka, frytownica i grill.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Mniej urządzeń, ta sama wydajność
Oczywiście samo zmniejszenie liczby urządzeń w kuchni nie przyniesie żadnej wartości dodanej. Kluczowe jest, aby ta sama wydajność musi być osiągnięta za pomocą jednego urządzenia.

iVario od RATIONAL robi to za pomocą systemu grzejnego, który charakteryzuje się również niezwykłą precyzją w całym dnie kadzi. W nowoczesnych kuchniach oznacza to, że osiągnięcie temperatury 2000C zajmuje tylko 2-3 minuty, zapewniając jednocześnie, że pudding ryżowy nie przykleja się ani nie kipi.

Większa prostota
Wysoka rotacja personelu jest dobrze znanym wyzwaniem w branży gastronomicznej: po znalezieniu nowych pracowników należy ich przeszkolić w zakresie procedur i obsługi sprzętu kuchennego. Jest to czasochłonne, a i tak nie eliminuje błędów. Ale jest inny sposób.

Na rynku dostępne są łatwe w obsłudze urządzenia, które zapewniają inteligentne wsparcie w codziennej pracy. Na przykład iVario przejmuje gotowanie, smażenie i smażenie w głębokim tłuszczu i sygnalizuje, kiedy na przykład stek musi zostać obrócony. Dzięki temu wymagania szkoleniowe są ograniczone do minimum, nawet w przypadku niewykwalifikowanego personelu.

Wysoka jakość jedzenia
Goście mają coraz większe oczekiwania: obsługa, atmosfera i jedzenie muszą być odpowiednie. Zawsze. Sprzęt kuchenny również musi odgrywać swoją rolę i zapewniać niezmiennie dobrą jakość. W przeciwnym razie będzie dużo marnotrawstwa żywności lub niezadowolonych klientów z powodu wahań jakości dań. iVario przejmuje wiele rutynowych zadań i sygnalizuje, kiedy szef kuchni musi interweniować w proces przygotowania. Dobre rezultaty są gwarantowane.

Oszczędzaj pieniądze i czas pracy
Jeśli chodzi o rentowne prowadzenie restauracji, dwa ważne parametry to czas i pieniądze. Również tutaj odpowiedni sprzęt może zapewnić wsparcie: mniej odpadów żywnościowych, mniejsze zużycie energii, krótszy czas czyszczenia może już zapewnić znacznie lepsze wyniki.

Jeśli przygotowanie tej samej potrawy za pomocą nowoczesnego urządzenia wymaga 40% mniej energii niż w przypadku konwencjonalnej technologii kuchennej i nadal jest 4 razy szybsze, z łatwością można sobie wyobrazić, ile czasu i pieniędzy można zaoszczędzić.

Kontakt:
RATIONAL Sp. z o.o.
Tel. +48 22 864 93 26
@rational-online.com
rational-online.com

Autor tekstu: Artykuł Sponsorowany

Zobacz także

Multi Ice Group: mamy najwięcej punktów z lodami w Polsce

Radosław Charubin, prezes Multi Ice Group - operatora "u Lodziarzy" i "LodyBonano" zdradza między innymi, jak firma pracuje nad rentownością biznesu przez cały rok, nie tylko w sezonie wiosenno-letnim. Opowiada też o nowych konceptach, które buduje firma, jak Crazy Dog i BuBu Bubble Tea.

iVario od RATIONAL: prawdziwy przełom w restauracyjnej kuchni

Niezliczone brudne garnki i patelnie, różne wyposażenie kuchni do mise en place i obsługi, zajmowanie miejsca przez frytownice i trzony kuchenne - według firmy RATIONAL, specjalisty w zakresie przygotowywania gorących potraw, to wszystko należy już do przeszłości dzięki iVario.

Convotherm mini: mały piec o ogromnych możliwościach

Nowy Convotherm mini to profesjonalny piec konwekcyjno-parowy przeznaczony przede wszystkim do małych lokali gastronomicznych, którym zależy na oszczędności miejsca oraz energii elektrycznej, a jednocześnie na maksymalnej funkcjonalności.

Jak obniżyć rachunki? Pyszne.pl oferuje restauracjom darmowe audyty

Rosnące opłaty za prąd czy gaz są dla branży gastronomicznej dużym wyzwaniem. Wielu właścicieli lokali, spodziewając się kolejnych podwyżek, poszukuje sposobów na zmniejszenie codziennych kosztów. W znalezieniu oszczędności mogą pomóc darmowe audyty, które serwis Pyszne.pl oferuje swoim partnerom.

Zdrowa Krowa: do mięsa podchodzimy odpowiedzialnie [WYWIAD]

Zdrowa Krowa to sieć restauracji, w której w roli głównej występuje wołowina, choć wegetarianie też znajdą w niej coś dla siebie. O szczegółach biznesu i projektu franczyzowego opowiada Robert Kuc, CEO sieci.

Akademia Bidfood dzieli się wiedzą kulinarną i biznesową

Szkolenia dla gastronomii, doradztwo kulinarne, najnowsze trendy gastronomiczne - to główne obszary działania Akademii Bidfood, która powstała na bazie wiedzy oraz wieloletniego doświadczenia Bidfood Farutex.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej