x

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

Kategoria: Twój biznes - oferta    22.06.2022

Znane procesy, sprzęt i sposób przygotowywania - wszystko to ułatwia życie w kuchni. Naprawdę? Przyglądając się pracy w kuchni czasami odnosi się zupełnie inne wrażenie. Tylko dlatego, że zawsze robiłeś coś w określony sposób, nie oznacza to, że jest to najlepszy sposób.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Dlatego eksperci z Rational, tacy jak Jarosław Kołodziejek, Regional Corporate Chef, zastanawiali się, jak usprawnić metody pracy w profesjonalnej kuchni. Wymyślili pięć dobrych powodów, dla których warto przemyśleć obecny projekt kuchni.

Więcej przestrzeni
Niezależnie od tego, czy chodzi o koszty budowy, czy czynsz, przestrzeń jest droga i dlatego jest wartościowym towarem w kuchniach restauracyjnych. Każdy metr kwadratowy, który nie jest wymagany do produkcji żywności, może być wykorzystany na większą ilość stołów, więcej powierzchni sprzedażowej.

Ale jak to osiągnąć nie ograniczając jednocześnie przestrzeni produkcyjnej? Na przykład, zastępując wiele pojedynczych urządzeń, takim jak iVario firmy Rational, który jest podobny do patelni uchylnej, ma dwie kadzie i robi wszystko, co robi trzon kuchenny, patelnia, makaroniarka, frytownica i grill.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Mniej urządzeń, ta sama wydajność
Oczywiście samo zmniejszenie liczby urządzeń w kuchni nie przyniesie żadnej wartości dodanej. Kluczowe jest, aby ta sama wydajność musi być osiągnięta za pomocą jednego urządzenia.

iVario od RATIONAL robi to za pomocą systemu grzejnego, który charakteryzuje się również niezwykłą precyzją w całym dnie kadzi. W nowoczesnych kuchniach oznacza to, że osiągnięcie temperatury 2000C zajmuje tylko 2-3 minuty, zapewniając jednocześnie, że pudding ryżowy nie przykleja się ani nie kipi.

Większa prostota
Wysoka rotacja personelu jest dobrze znanym wyzwaniem w branży gastronomicznej: po znalezieniu nowych pracowników należy ich przeszkolić w zakresie procedur i obsługi sprzętu kuchennego. Jest to czasochłonne, a i tak nie eliminuje błędów. Ale jest inny sposób.

Na rynku dostępne są łatwe w obsłudze urządzenia, które zapewniają inteligentne wsparcie w codziennej pracy. Na przykład iVario przejmuje gotowanie, smażenie i smażenie w głębokim tłuszczu i sygnalizuje, kiedy na przykład stek musi zostać obrócony. Dzięki temu wymagania szkoleniowe są ograniczone do minimum, nawet w przypadku niewykwalifikowanego personelu.

Wysoka jakość jedzenia
Goście mają coraz większe oczekiwania: obsługa, atmosfera i jedzenie muszą być odpowiednie. Zawsze. Sprzęt kuchenny również musi odgrywać swoją rolę i zapewniać niezmiennie dobrą jakość. W przeciwnym razie będzie dużo marnotrawstwa żywności lub niezadowolonych klientów z powodu wahań jakości dań. iVario przejmuje wiele rutynowych zadań i sygnalizuje, kiedy szef kuchni musi interweniować w proces przygotowania. Dobre rezultaty są gwarantowane.

Oszczędzaj pieniądze i czas pracy
Jeśli chodzi o rentowne prowadzenie restauracji, dwa ważne parametry to czas i pieniądze. Również tutaj odpowiedni sprzęt może zapewnić wsparcie: mniej odpadów żywnościowych, mniejsze zużycie energii, krótszy czas czyszczenia może już zapewnić znacznie lepsze wyniki.

Jeśli przygotowanie tej samej potrawy za pomocą nowoczesnego urządzenia wymaga 40% mniej energii niż w przypadku konwencjonalnej technologii kuchennej i nadal jest 4 razy szybsze, z łatwością można sobie wyobrazić, ile czasu i pieniędzy można zaoszczędzić.

Kontakt:
RATIONAL Sp. z o.o.
Tel. +48 22 864 93 26
@rational-online.com
rational-online.com

Autor tekstu: Artykuł Sponsorowany

Zobacz także

Pijalnia Wódki i Piwa oraz The Mexican - poszukiwani franczyzobiorcy w mniejszych miastach

Pijalnia Wódki i Piwa oraz The Mexican - do tych dwóch szyldów gastronomicznych spółka Mex Polska szuka franczyzobiorców. Największy potencjał rozwojowy widzi w pierwszej marce, m.in. dzięki mniejszym wymogom lokalowym i inwestycyjnym.

Życzenia specjalne gości: Jak sobie z nimi radzisz?

Obsługa działa, restauracja pęka w szwach, wszyscy działają szybko. I wtedy spływają specjalne życzenia: pieczone ziemniaki zamiast frytek, sałatka zamiast fasolki... Wszystko to kosztuje czas, którego brakuje w godzinach szczytu. Ale z odpowiednim sprzętem, obciążenie pracą ograniczysz do minimum.

RATIONAL - profesjonalna instalacja urządzeń gwarancją optymalnej eksploatacji od pierwszego dnia

Pojawienie się nowego urządzenia RATIONAL w restauracji to wyjątkowy moment. Każdy, kto zdecydował się na profesjonalną instalację przez certyfikowanego partnera serwisowego Rational, może być pewien, że wszystko przebiegnie sprawnie, a sprzęt od razu zacznie działać.

Kuchnia gastronomiczna - na co zwrócić uwagę?

Podejmując decyzję o zakupie np. kuchni gastronomicznej, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim parametry produktu. Warto sprawdzić maksymalną moc sprzętu, ilość palników, maksymalną temperaturę, a także dodatkowe funkcje, takie jak ochrona przed przegrzaniem czy łatwe wyjmowanie filtra tłuszczu.

Prowadzisz restaurację i organizację pozarządową? Możesz sprzedawać posiłki w Glovo bez prowizji

W ramach programu Glovo "Zamawiając - pomagasz" organizacje pozarządowe, które jednocześnie prowadzą restaurację lub sklep, mogą sprzedawać na tej platformie z 0% prowizją. Z programu korzysta już m.in. Kuchnia Czerwony Rower w Warszawie.

PKN Orlen poszukuje dostawców zapiekanek

PKN Orlen prowadzi analizę rynku w zakresie potencjalnych dostawców zapiekanek, które pod marką własną koncernu byłyby przeznaczone do dalszej sprzedaży w jego punktach detalicznych. Odpowiedzi na zapytanie można składać do 24 sierpnia.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej