- MAX Premium Burgers – najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery – otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym – siedemnasty w Polsce. Zdjęcie: materiały prasowe
W lokalu znajdują się zarówno kasy tradycyjne, jak i samoobsługowe (restauracja dysponuje aż pięcioma tego typu kasami). Goście zmotoryzowani mogą zamawiać i odbierać posiłki bezpośrednio do samochodu albo skorzystać z jednego z 28 miejsc parkingowych i zjeść wewnątrz restauracji.
Restauracje MAX słyną z tak zwanego „zielonego menu”, będącego wegetariańską alternatywą dla mięsnych propozycji. Sieć posiada w swojej ofercie produkt bezmięsny – Delifresh Plant Beef. Jego receptura została stworzona na bazie białka roślinnego, dzięki któremu burger wygląda i smakuje jak mięso. Goście mogą zamówić także burgera z serem halloumi, a nawet takiego, w którym tradycyjna bułka została zastąpiona sałatą lodową.
– Zbliża się nasze pięciolecie obecności w tym kraju. Od samego początku czujemy się tu mile widziani. Gościom smakują nasze burgery – zarówno mięsne, jak i te z zielonego menu. Rozwijamy się, a naszych restauracji stale przybywa – mówi ceo MAX Richard Bergfors.
Obecnie sieć zatrudnia ok. 6000 pracowników w ponad 170 restauracjach na terenie Szwecji, Polski, Norwegii i Danii. Pierwsza restauracja MAX Premium Burgers w Polsce ruszyła we wrześniu 2017 r. Dziś polska sieć liczy 17 lokali w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Radomiu, Gdańsku i na Śląsku.
MAX przykłada także dużą wagę do odpowiedzialności za środowisko naturalne. W 2019 roku został jedyną europejską marką nagrodzoną przez ekspertów ONZ w konkursie Global Climate Action Award w kategorii „Go Climate Neutral Now”. Firma nie tylko równoważy wydzielanie się dwutlenku węgla z całego procesu produkcji swojej żywności, ale idzie o krok dalej – wychwytuje ten odpowiadający kolejnym 10%.